AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
webshop shoprenter értékesítés marketing

Webshop marketing: ezek termelik a legtöbb pénzt a webshopoknak

A webshopok egyre elterjedtebb értékesítési platformok, napjainkban lehetetlen elkerülni őket. Már a szupermarketek is felkínálják a lehetőséget, hogy az otthonunk kényelméből ejtsük meg a heti bevásárlást. Mitől lesz jövedelmező egy webshop? A Shoprenter 15. Nagy Webáruház felmérése választ ad a webshopok jelen, mik a webshop marketing hatékony eszközei Magyarországon.

Ezt tudtuk meg a webshopokról

A már 2008 óta évi rendszerességgel megtartott felmérést idén is nagy számban töltötték ki a webáruház tulajok. 725 válasz érkezett összesen, ezekből a vizsgált webshopok kevesebb mint fele, 41%-a rendelkezett offline üzlethelyiséggel. Hasonló arányban, a válaszadók 43%-a látja azt a számokon, hogy a bevétel harmada származik csupán offline „üzlethelyiséges” értékesítésből. Ezért ki is rajzolódik a tendencia: üzlethelyiség nélkül is működőképes egy webshop.

Ugyanilyen arányban, a válaszadók 43%-a tapasztalt forgalomcsökkenést a kedvezőtlen gazdasági helyzet és a szomszédban dúló háború közvetett vagy közvetlen hatásaként. 41%-uk nem tapasztalt változást, csekély 16%-nál pedig a forgalom nőtt. A kialakult helyzet miatt viszont a leggyakoribb nehézségek között megfordult az infláció, a szállítási költségek növekedése és az ellátási lánc válsága.

A webshop marketing az eddigi praktikákat bizonyítja

A vizsgált magyarországi webshopok legjobban kiaknázott marketingeszköze 2022-ben a Facebook volt. A válaszadók 72%-a Facebook-hirdetések aktív használója. További effektív módszerek között szerepelt a keresőoptimalizálás (71% használja) és a Google Ads (59% használja). Ebből a Google-hirdetések hozták a legtöbb bevételt a webshopoknak. Stabil trendet mutat a TikTok felemelkedése, mint marketingeszköz.

Webshop marketing eszkézei laptopon.

Keresőoptimalizálás a webshop marketingben

A keresőoptimalizálás is kiemelkedő helyen szerepel a marketingeszközök között. Ha még nem hallottál a keresőoptimalizálásról, bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz róla. A keresőoptimalizálás a webshop marketing egyik alappillére, ugyanis ingyen van és a többi marketingeszköz között viszonylag tartós megoldás. Egy jól összeállított kategória- és címkerendszer, termékleírások segíthetnek, hogy organikusan is megtalálják az emberek a termékeket. Így a jól keresőoptimalizált kategóriák és termékek esetében a hirdetések költségét spórolhatjuk meg.

Még mindig igaz: egy már feltévedt látogatót könnyebb megtartani

Ha valaki egyszer kattint, kosárba rak, vagy érdeklődik valami iránt, onnantól könnyű dolgunk van. Két általános igazság van: aki már odatévedt a weboldalunkra, könnyebb őt ott tartani, mint újakat szerezni. Aki pedig már megadta az e-mail címét vagy rendelt tőlünk, azt könnyebb újra vásárlásra bírni, mint egy ismeretlent. Ugyanis a webshop marketing öt legtöbbet használt eszköze a következőképp alakul a felmérés szerint: kupon (58%), elhagyott kosár értesítő (50%), intelligens termékajánló (40%), csomagajánlatok (37%) és a közösségi megosztás lehetősége (36%).

Hogyan működnek?

A kupon egy kompromisszum a két fél között: a vásárló jól jár, mert olcsóbban hozzájut a termékhez, a webshop tulaja pedig még mindig jobban jár egy 80%-os árral, mint hogy ha nem rendelt volna az illető. Az elhagyott kosár nem csak a feledékenység eredménye, de tudatos vásárlói szokássá kezd válni. Van, aki napokig vagy hetekig gondolkodik egy rendelés véglegesítésén – a jó időben küldött értesítő pedig ösztönző lehet. Kettős hatásért kuponnal kombinálható a kiküldött értesítő.

A másik három kevésbé szorul magyarázatra: a termékajánló segít megtalálni a keresztmetszetet a kínálat és kereslet között. A csomagajánlat a bőség zavarával veszi fel a harcot, a közösségi médián való megosztás lehetősége pedig kézreeső megoldás, hogy csetről csetre terjeden a hír.

Mit vigyünk ebből magunkkal?

A webshop marketing esetében keresőoptimalizálást és Facebook-hirdetéseket tudjuk hasznunkra fordítani. Ugyanakkor jól beállított Google-reklámok tudják a legtöbb forgalmat generálni. Két trend figyelhető meg: nem feltétlenül szükséges egy üzlethelység a webshophoz, és a TikTok is generál forgalmat. Ne feledjük, onnantól, hogy a látogató a webshopunkat böngészi, a mi ügyességünkön múlik, hogy rendelés lesz-e a vége vagy a böngésző bezárása.

webshop shoprenter értékesítés marketing