AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
ceo coo vállalatirányítás

CEO és COO – mire van szükséged?

Egyre több vállalkozásban használnak angol rövidítéseket a pozíciók megnevezésére. Nem mintha magyarul vagy akár szlovákul ne lehetne tökéletesen kifejezni a feladat lényegét. De akár még önfényezésre is ad lehetőséget. Amikor a legutóbb beszélnem kellett a cégünkről, tőlem is megkérdezték, ki vagyok én tulajdonképp? Ügyvezető igazgató? Generálny riaditeľ? Esetleg CEO? Nos, azt hiszem talán COO, de ez sem biztos.

Ki a CEO?

Nos, az angol rövidítés (chief executive officer – ügyvezető igazgató) a legtöbbször az elsőszámú vezetőnek jár. Igaz, talán ez is leginkább cégméret függvénye. Persze, címkézhetem magamat én is, mint CEO, akkor is, ha csak egyszemélyes vállalkozásom van. Mégis, a nagyobb, több éves múltra visszatekintő vállalkozások esetében gyakoribb a használata. A másik vetülete – és ez már a brandépítés -, hogy ezt a titulust használva azonnal világos lesz mindenki előtt, hogy az előszámú vezetővel van dolga. Főleg akkor lehet ez hasznos, ha külpiacra (is) dolgozol. Alapvetően akkor mondasz vele igazat, ha a cég stratégiai irányítása és hosszútávú céljainak megfogalmazása a napi munkád. Ha tisztában vagy azzal, hová szeretnétek eljutni, de mindennapi kis lépésekre már nem Te bontod le. A CEO ugyanis leginkább egy látnok.

És a COO?

Angolban a chief operating officer (operációs vezető) rövidítése. Ő ülteti át gyakorlatba mindazt, amit a CEO kitalált. A napi üzletmenetért felelős, valamint azért, hogy a motivált csapattal sikerüljön elérni a célokat. Feladata taktikai és nem stratégiai, ugyanis számára a célok kifejezetten rövidtávúak is lehetnek. Ő az, aki “lemegy a bányába” és megmutatja akár a mindennapi munkát is az újaknak. Vezetői funkciót lát el, azonban hatásköre és felelőssége teljesen más. Az operáció működtetéséért felelős, tehát egy-egy probléma elhárítása vagy megelőzése is hozzá tartozik. Funkciójának komoly súlya van, még akkor is, ha nem ő az elsőszámú vezető. Kevesebbet szerepelnek a reflektorfényben, de a COO-k munkája nagyon fontos. Hiszen nélkülük a pompásan megkomponált harmóniát is csak döcögősen tudná megszólaltatni a zenekar.

ceo coo vállalatirányítás

Akkor én mi vagyok?

A kérdés jogos, hiszen sokszor váltakoznak a szerepek, főleg kis- és közepes vállalkozásoknál. A mi esetünkben is nehéz ezt különválasztani. Azt gondolom, nálunk Réka a CEO, én pedig mint COO dolgozom. Ugyanakkor én sokszor válok láthatóvá, és “részvényesként” tulajdonosi szerepem is van. Tehát még egy új szerep! És egy kisvállalkozásnál ez teljesen normális! Lehet, hogy néha asszisztenssé, beszerzővé, értékesítővé vagy ügyfélszolgálatossá is “változunk”. A fő paraméter azonban, hogy a döntésekért – mind taktikai, mind stratégiai szinten – valakinek felelősnek kell lennie. Ez pedig a cég jövője miatt fontos. Ha Te vagy az, aki közelebbről van az alaptevékenységben, valószínűleg COO-ként leszel hasznosabb, ha pedig látod magad előtt, hogyan kellene öt év múlva működnötök, ideális CEO leszel!

A siker szempontjából azonban a titulusoknak szinte semmi szerepe nincsen. Hacsak nem az, hogy a marketingedet mennyire erősítik a jól hangzó nevek. De ha más funkciót választasz magadnak, jó szöveggel az is eladható! Ha pedig igazi CEO-ként már azt nézed, hogyan növekedhetnél még nagyobbra,  egy pályázat épp kapóra jöhet.