AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
marketingtrendek 2024

Marketingtrendek 2024-ben – milyen év vár ránk a közösségi médiában?

A vállalkozók többége boldog, hogy végre mögöttünk van 2023., mégis foglalkoztatja őket, hogy milyen lesz az új év. Ha egy évet visszanézünk, rengeteg dolgot szinte lehetetlen volt megjósolni. Olyan szintű újdonságok érkeztek minden vállalkozó életébe, ami szinte előre láthatatlan volt. A változás sebessége pedig nem látszik lassulni. Éppen ezért összegyűjtöttük, mi vár(hat) ránk az elkövetkezőkben. Következzen a marketingtrendek 2024-ben várható átrendeződése. 

A közösségi média eleve óriási változáson ment át 2023-ban. Megismerkedtünk a bevételt (sőt, kifejezetten magas bevételt) generáló mesterséges intelligenciával. Egyre inkább látszik az akarat, hogy valóban közösségi felületek legyenek. Megérkezett az új Meta-szabályozás a hirdetésekkel kapcsolatban. Ezen felül pedig egyre népszerűbbé vált a TikTok, már olyanokat is megtalálhatsz itt, akikről ez korábban elképzelhetetlen lett volna. Nos, ha ezt az évet alig bírtad figyelemmel követni, akkor van egy rossz hírünk: a marketingtrendek 2024-ben legalább ilyen gyorsan fognak majd változni. A januári ikonokból decemberre könnyen lehetnek múlt idők emlékei. 

marketingtrendek 2024

Ami túlmutat a közösségi médián: hitelesség

Ha a világ nem is fordul ki a sarkaiból az új évben, egy fogalom kiemelt figyelmet kap majd. Ez pedig a hitelesség. Azon influencerek kora, akik hétfőn bébiételt, kedden autószervízt, szerdán gyorséttermet reklámoznak – végre – lejár. Nem szeretnénk már megcsinált világokat, mindig picit szebbet vagy jobbat, legyél inkább igazi. Ezért is a marketingtrendek 2024-es listáján az első hely a hitelességé. Nyers, valódi, igazi tartalmakkal tudsz majd elérni a követőidhez. MIndezt úgy, hogy a márkád arculatának, személyiségének és vizuális elemeinek továbbra is meg kell jelennek. Ha eddig agyoneffektelted a fotóidat, akkor könnyű dolgod lesz. Az ilyen appokat ugyanis szinte nem fogod majd használni az új évben.  

Mutasd meg a valódi arcod

Egy magazinokból kilépett, csodálatos nő látványa volt az ideális marketingeszköz jópár évvel ezelőtt. A termékemtől szép, kisimult, fiatal és egészséges leszel. Nos, egyre inkább az igazság a menő! Jöjjön nyugodtan az álmos anyuka, úgysem hiszi el senki, hogy Nálatok mindig minden gyönyörű és tökéletes. A legerősebb üzenet, hogy a túltökéleteseített kamukra már nem rezonálnak az ügyfelek! Mutasd meg, hogy mi van a színfalak mögött! Hogyan készül a terméked? Hogyan dolgozok? Milyen (mások számára) különös módszereitek vannak? Milyen kontenteket generálnak az ügyfeleid? Beszélgess velük élőben! Hagyd, hogy ők mondják meg, miről is folyjon a beszélgetés! Legyél igazibb, emberközelibb és valóságosabb! 

A kihagyhatatlan elem: generatív AI

Vagyis a mesterséges intelligencia. Hívhatjuk ipari forradalomnak, ami eddig történt velünk. Mondhatjuk, hogy észveszejtő a tempó, de lassulás biztosan nem lesz. A marketingtrendek 2024-es is a mesterséges intelligencia fejlődéséről és térnyeréséről fognak szólni. Egy olyan új eszköz van a kezünkben, ami ellen nem érdemes küzdeni. A versenyelőnyt az adhatja számodra, ha minél gyorsabban és minél hatékonyabban találod meg a helyét a mindennapi feladataidban. Ez a folyamat (vagyis az adaptációs sebesség) döntő lehet abban, hogy a versenytársaid elé tudsz kerülni, vagy lemaradsz tőlük. Sok vállalkozás most még idegenkedik tőle, sokan még ellenséget is látnak benne. Nos, ez nem a helyes magatartás. A pihenés alatt kísérletezz, játssz vele, hogy kiderüljön, milyen feladatban tudod felhasználni. 

marketingtrendek 2024 mesterséges intelligencia

Az új munkatársad már nem feltétlenül egy ember

Bármennyire is fura ilyet olvasni, a következő asszisztensed valószínűleg egy programkód lesz. Az általunk használt levelezőrendszer például már kísérletezik egy beépített, mesterséges intelligencia alapú asszisztenssel. Ő figyeli azokat a szófordulatokat, amiket szívesen használok az azonos típusú szöveghelyeken (mondjuk, hogyan szoktam elköszönni). Nézi a naptáramat, hogy mikorra teszem a találkozóim többségét és ehhez mérten javasol időpontot. Vagyis, igyekszik megkönnyíteni az életemet. A másik applikáció nyers termékfotók mögé varázsol szingapúri utcaképet vagy Mikulást Lappföldön, attól függően, hogy mit szeretnék tőle. Mesterséges intelligencia feliratozza a videóinkat, segít beolvasni a számláinkat a könyvelőnek. Egyszóval mindenhol ott van. Kérdés, hogy Te leszel-e az a múltból itt ragadt vállalkozó, aki nem engedi be az életébe, ugye, nem? 

Új ablakok nyílnak: Te hol vagy?

A marketingtrendek 2024-ben új platformok felemelkedését is hozzák a közösségi média világában. A különböző platformok korfáiról sokat lehetett hallani és olvasni, valamint arról is, hogy milyen vásárlói potenciállal rendelkeznek. Óriási fogadkozásokat hallani az X (leánykori nevén Twitter) részéről, hogy ők lesznek az új nagyfiúk a homokozóban, és borítanak mindent, amit eddig igaznak hittünk. A fő kérdés azonban – és ez nem változik, bármilyen évet írjunk is -, hogy a vevőid hol vannak? Azon a platformon kell megjelenned Neked is. Az ünnepek ideális lehetőséget kínálnak arra, hogy picit megmerítkezz a LinkedIn, az X vagy éppen a Pinterest felhasználói felületein. Ha már nem érzed magad annyira fiatalnak és trendinek, nyugodtan kérj segitséget a családodtól vagy a csapatodtól, hogy hol lenne érdemes kezdeni a felzárkózást. 

Az új nagy dobás keletről jön....vagy nyugatról

Korábban már foglalkoztunk a LinkedIn lehetőségeivel egy kisvállalkozás szemszögéből. Nos, 2023-ban némi tapasztalatunk is felhalmozódott ebben a témában, és továbbra is azt mondjuk, hogy jó platform (lehet!) a vállalkozásod számára. Abban az esetben, ha az ügyfeleid ott vannak és aktívak. Ha a márkád megfelelően kommunikál, betartja a platformon érvényes és eredményes szabályokat és legfőképpen vonzó. Ha egy kis faluban szeretnél sajtot eladni, ígérem, sikertelen leszel a LinkedInen.  

A másik lehetőség egy Kínában már bevált rendszer adaptálása. Ez pedig a “mindent egyben tudó” app ideája. Elon Musk ezt hirdette meg, ilyen platformmá szeretné tenni az X-et. A módszer Ázsiában már működik. A WeChat applikációban tudsz csetelni, közösségi funkciói vannak, fizethetsz vele, talán még vacsorát is tudsz rendelni. Az ötlet mindenképpen innovatív, kérdéses, hogy megvalósítható-e. Bár néhány éve ugyanezt mondtuk a Teslára is. Ami viszont biztos: jelenleg Szlovákiában vagy Magyarországon teljesen értelmetlen az X használata (kevés kivételtől eltekintve). Arra viszont mindenképp megérett az idő, hogy regisztrálj, nézelődj és tanulj. Van egy olyan megérzésünk, hogy ez még hasznos tudás lesz később. 

marketingtrendek 2024 wechat platform applikáció

Marketingtrendek 2024-re, de azért ne vedd készpénznek

Ez a három fő várakozásunk az új évre, de természetesen a mi prognózisunkat sem érdemes készpénznek venned. Egy évvel ezelőtt szintén elkészítettük a várakozásainkat, igaz, akkor még csak a hírlevelünk feliratkozóinak. Nos, azon felbuzdulva, hogy több várakozásunk is beigazolódott, az idei listát már teljesen publikusan kezeljük. De csak pár dolog, amit 2023-ra jósoltunk és be is igazolódott: piacvezető maradt a Google, romlott a vásárlók hangulata és nőtt a borúlátók száma. Brutálisan jött fel a TikTok (őszinteség, ugye?) és megváltoztak az ügyfélutak. Természetesen, mi sem találtunk el mindent, de azt gondolom, nem kell szégyenkeznünk. Ha 2024-et a (még) nagyobb sikerek éveként szeretnéd megélni, írj nekünk, szakértőink pedig segítenek a céljaid elérésében.