AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
meta személyes adatok hirdetés

Elzárt személyes adatok – hogyan változik a hirdetés a Meta felületein?

Az Európai Unió beavatkozik a vállalkozásod életébe. Furán hangzik, mégsem teljesen elrugaszkodott a valóságtól. Egy új rendelkezés ugyanis megtiltja a Meta (a Facebook és az Instagram tulajdonosa), hogy engedély nélkül személyes adatok felhasználhatóak legyenek egy hirdetés során.s Nagyon hivatalosan hangzik, mindjárt kibontjuk kissé jobban. A fontosabb viszont, hogy mutatunk néhány megoldást is! 

Az első és legfontosabb talán tisztázni, hogy mik azok a személyes adatok, amik egy hirdetés célzásában fontosak lehetnek. Nos, az, hogy Szlovákiában élő, 33 éves férfi vagyok, máris az. Ha ezt még szeretnénk az érdeklődési körömmel vagy bármely más hasonló csoportképző elvvel (mondjuk WIFI kapcsolat használata) cifrázni, ahhoz már kell az én engedélyem is. Legalábbis a szabályozás szerint. Egyelőre még egy hétig csak várakozunk, de könnyen lehet, hogy ez a – sokak számára – szép, új világ már az ajtónkon kopogtat. Vagyis, a Meta felületein a célpiacod a töredékére olvad, mintegy varázsütésre. 

GDRP-halál

2018-ban megérkezett köreinkbe a GDPR, ami sokak számára csak egy plusz fölösleges adminisztratív nehézség volt. Ez már az adatvédelem és az adatkezelés összeurópai megoldásának ígérkezett. Igaz, még most is rengeteg céggel találkozhatunk, ahol nincsen adatvédelmi szabályzat, vagy feltüntetve az üzemeltetői adatok. Nos, ez és a különböző adatvédelmi beállítások (pl. Az Apple eszközeid megkérdezik, hogy követhetnek-e vagy inkább mégsem szeretnéd) folyamatosan nehezítik a kisvállalkozók életét. Ugyanis, amíg egy óriáscég (mondjuk a LEGO) gond nélkül megoldja a Facebook nélkül, számodra lehet, hogy az ügyfelek elsődleges beáramlási csatornája épp ez az oldal volt. Nos, akkor ideje újratervezni! 

meta személyes adatok hirdetés

Norvégiában már megy

A szabályozás nem újkeletű. A személyes adatok és a hirdetés kapcsolatát Norvégia már szabályozta, a javasolthoz kísértetiesen hasonlító rendszerben. Hogy mi történt ezt követően? Nos, talán sosem gondolnád: semmi. A Meta nem változtatott semmin. A felhasználók pont ugyanúgy látták a reklámokat, mint azelőtt, a hirdetők pedig hálásak voltak, hogy a techóriás az ő érdekeiket nézi. Nem egészen, de illúziónak mindenképp jó ez is. A norvég bíróság szeptemberben napi egymillió korona (vagyis 93.200$) összebírságot állapított meg. Mindezt visszamenőlegesen augusztus 14-étől. A Meta képviselőit természetesen nem értettek egyet. Nézzük viszont az üzleti oldalt! Az összeg nagyjából napi 90.000 €. Ha Metának nem érné meg, akkor szó nélkül átállították volna a rendszereiket a szabályozásnak megfelelőre. Tehát, lehet, hogy a norvégok több, mint 90.000€-nyi összeget hirdetnek el naponta, akkor pedig már teljesen mindegy a napi bírság összege. 

meta személyes adatok hirdetés

Volt már ilyen

Ha emlékszel még, nemrég hasonló eset játszódott le az Apple kapcsán is. Nem volt már alapértelmezett, hogy az Apple-felhasználók adataihoz hozzá lehet férni. Külön hozzájárulást kellett adjon mindenki (applikációnként ráadásul), hogy elérhesse őket a célzás. Nos, nem lesz nagy titok az sem, hogy a felhasználók kevesebb mint fele engedélyezte ezt. Igaz, maga a kérés is úgy fogalmazódik meg, hogy engedélyezed-e, hogy az app kövessen. Ez várható akár a Meta felületein is, viszont ez nem jelenti a hirdetés, mint marketingeszköz végét. Ami biztos, hogy ezt egy felkiáltójelként érdemes kezelned, ami abban segít, hogy magasabb szintre emeld a marketingedet. Még akkor is, ha most ezt nem így érzed. 

Hirdetés személyes adatok nélkül - hogyan?

Nem valamiféle ősi varázslók által ránk hagyott tudás, sokkal inkább olyan, amit Te is csinálsz minden nap. Ez pedig a Google keresőszó alapú hirdetése. A statisztikák szerint, az emberek 68%-a egy kereséssel indítj a netezést. Ha pedig valaki a Te terméked vagy szolgáltatásod iránt érdeklődik, akkor ez egy nagyon jó kiindulópont lehet. A Meta oldalai pedig szép csendben majd valóban közösségi platformok lesznek és nem hirdetési oldalak. 

meta személyes adatok hirdetés

Húzós és nyomós hirdetések

Az ügyfelek közt hagyományosan megkülönböztetünk “hideg” és “meleg” ügyfeleket. Ez attól függ, hogy az érdeklődés milyen fázisában vannak. Köznapi nyelvre lefordítva: még csak nézelődnek, vagy már egy kész vásárlói döntéssel rendelkeznek és csak szolgáltatót választanak. Nos, az a hirdetés, ahol az igény (tehát mondjuk egy keresés) az ügyféltől indul, az egy húzós típusú aktivitás. Hiszen behúzom az érdeklődőt, egy könnyítettebb pályán. A nyomós hirdetés példája, amikor bár nincs autóm, mégis folyamatosan szembejönnek azok a hirdetések, hogy cseréljek gumit. Lehet, hogy eltalál, lehet, hogy nem. Talán akarom, talán nem, inkább rám akarnak tolni valamit. 

Lehet(ne) saját oldalad

Ahogy látod az EU vagy éppen a Meta úgy változtatja a szabályokat, ahogyan akarja. Még akkor is, ha azt mondják ez a Te érdeked. Vagy a vevődé. Az én véleményem szerint nem a vevőm érdeke, hogy ne tudjon róla, hogy miképp lehetne hatékonyabb a marketingje. De az biztos, hogy érdeke, hogy mindenféle kókler ne hirdethessen neki világmegváltó dolgokat 9.90€-ért. De ki dönti el, hogy ki hasznos és ki kókler. Nos, a saját weboldaladon nincsen ilyen gond. Azt Te üzemelteted és egészen addig elérhető, amíg befizeted a domain és a tárhely díját. Igaz, ehhez megfelelő oldal kell, oda pedig elegendő látogatószám. Ebben segíthet a keresőoptimalizálás is, de az már másik történet. 

meta személyes adatok hirdetés

Építs saját listát!

A személyes adatok kikerülnek a képből, Szlovákia vagy Magyarország teljes lakossága pedig soha semmilyen esetben sem jó célközönség. Ha viszont van egy saját forrásod (pont úgy, mint a weboldal), azzal Te rendelkezel. Ezen a blogon, személyes találkozók és konzultációk alkalmával is több, mint öt éve mondjuk, hogy használd a hírlevelet, mint marketingeszközt. A hirdetés egy dolog, de ez sokkal olcsóbb, és teljes kontrollod alatt áll. Ha ma elkezded, sokára fog termőre fordulni, hónapok kérdése lesz, de mindenképpen stratégiai eszköz. Mi az indulásunk napjától csináljuk, az elején még akár csak 10 címzettnek. Ha viszont picit utánaszámolsz ez a legolcsóbb eszköz, amivel élénkítheted a vállalkozásodat! 

Lehet személyes adatok nélkül?

Természetesen nem, hiszen amikor elképzeled az ideális ügyfeledet (vagyis létrehozol egy buyer personát), akkor is kellenek személyes adatok. Tudod, hogy az ideális ügyfél hány éves, hol él és mit szeret. Ezt a jövőben másképpen használod majd, de szerepe továbbra is lesz. Az adatvédelmi szabályokkal viszont nem tudsz mit kezdeni. Nem tartom kizártnak azt sem, hogy néhány offline eszköz tér majd vissza és éli a reneszánszát. Gondolj csak bele, egy női magazinnál elég pontosan be lehet jósolni az olvasóközönséget. Ha egy bizonyos százalék (mondjuk 30%) alatt lesz csak a hirdetést engedélyezők száma, akkor egy ilyen eszköz is jobban konvertálhat! Pár hónapja még nem tudtad volna elképzelni!  

Ha mégis minden marad a régiben?

Akár még az is lehet, hogy a jogszabály változik. Szerintem esélyesebb, hogy a jogszabály átmegy és kisebb célközönségekkel kell majd dolgoznod. Nos, vajon ők a tudatosabb felhasználók lesznek? Vagy inkább azok, akiket “könnyű” elérni? Vajon nő vagy csökken majd a Facebookról érkező vásárlásaid értéke? Nagyon izgalmas kérdések. Minden esetre, amikor a 2024-es marketingstratégiádat tervezed, akkor ezekre a kérdésekre is figyelmet kell fordítanod. Ha úgy érzed, nem igazodnál el teljes biztonsággal ebben a kérdésben, fordulj hozzánk nyugodtan és együtt összeállítjuk a marketingtervedet vagy átbeszéljük a lehetőségeket. Valószínűleg már az idén érzed majd a változás hatásár, de kicsúcsosodni csak jövőre fog. Te pedig a legjobb, amit tehetsz, ha még ma reagálsz.  

Dolgozzunk együtt!