AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
külső link linképítés weboldal tartalommarketing

Külső link – miért tolod más szekerét?

Rengeteg oldal hivatkozik külső link irányába. A saját tartalmukba illesztenek egy-egy kiindulási pontot, esetleg megértést segítő plusz információt. Sőt, ha igazán SEO-barát oldalt szeretnél, akkor az ezt figyelő különböző appok is bíztatnak ezek használatára. Felgöngyölítjük, mi az igazság ezzel kapcsolatban, és kell-e szeretned, ha a Facebook sem teszi?

Az oldalad felépítése 100%-ban Rólad szól (hacsak nem szervezted ki). Mondhatnánk ez az a felület, ahová tényleg azt teszel fel, amit csak szeretnél. Pontosan így határozhatod meg azt is, hogy kire hivatkozol külső linkben. Csak a rögzítés kedvéért: a linkek “nagypapái” a könyvekben előforduló hivatkozások, mégha azok nem is kattinthatóak.

A külső megfog, a belső megtart

Hát, ez a tézis nem csak a párválasztásban lehet igaz, hanem a weben is. Ugyanis míg egy belső link (az oldaladon belül máshová mutató hivatkozás) az oldaladon belül tartja a látogatót, a külső link más webre tereli. Miért fontos ez? Mert minél tovább vagyok az oldaladon, annál esélyesebb, hogy lesz köztünk kapcsolat. Elolvasok még egy cikket, megnézek még egy videót, esetleg megadom az e-mail címemet egy csalitermékért. A lényeg, egyre közelebb tudsz hozzám kerülni, és növeled az esélyét, hogy a pénzemet pont Nálad költöm el! A külső linkeknél ezzel szemben Te felvetettél egy problémát, ami érdekel, majd ügyesen átirányítasz a Youtube-ra egy magyarázó videót nézni. Három perc múlva pedig már az újszülött koalákat nézem. Neked pedig se látogató, se kapcsolati adatok, se pénz.

külső link linképítés weboldal tartalommarketing

Akkor soha többé külső link?

Ez azért így nem igaz…hiszen a linképítés nagyon fontos, és minél többen hivatkoznak a Te oldaladra, annál értékesebb. Viszont, mint az élet rengeteg területén, itt is az arányokban van a lényeg. Ha kényelmesebb kinavigálni a látogatót, mint keresni egy cikket a sajátjaid közt, ami témába vág, lelked rajta. Ha annyira szerteágazóan írsz, hogy csak kívül lehet hasznos plusz információt kapni, akkor is elengedheted. Ha viszont a tartalmaidat úgy fűzöd, mint egy fa az ágait, akkor erre nem lesz szükséged. Viszont ha a témád koncentráltabb, akkor lehetőséged van saját magadat hivatkozni (ez ugye a belső link, amit a SEO szintén nagyra értékel).

A gyakorlatban

A mi weboldalunkon a tervezés vált be. Persze, a témánk is specifikus, hiszen nálunk valamilyen formában mindig marketingről és vállalkozásról olvashatsz. Egyébként elég egy fél mondat arról, hogy épp most vettem egy Rolex órát és máris kész a belső link, ami még illeszkedhet is a tartalomba. Hogy miért? Az alapvetés, hogy a múlt héten a Rolex kampányaival foglalkoztunk, de ezt nem kötelességed tudni. Viszont, ha már itt tartasz, biztosan érdekelne, hogy miből vett a marketinges srác luxusórát. Hajt a kíváncsiságod, ha lekattintod, akkor pedig sokat megtudhatsz az eladási és az imázsreklámokról. Saját tartalmunk, pedig egy külső link sokkal könnyebben elérhető lett volna. Igaz, pont erről és pont így még nem írt senki. Ezért jobb, ha körön belül marad a látogató!