AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626

Útmutató linképítéshez kezdőknek és haladóknak

A linképítés az online marketing egyik alappillére, ha weboldalakról van szó. A linkek tulajdonképpen szavazatok arra, hogy melyik weboldal és aloldal a legerősebb. Megmutatunk öt technikát, amivel bármelyik weboldalad linkjeit megerősítheted.

Laptop kék háttér előtt.

Mi az a linképítés?

Röviden és egyszerűn: linképítéssel az oldalunkra mutató linkeket (hivatkozásokat) hozunk létre. Ha azt szeretnénk, hogy elsőként tűnjünk fel a találatok között, akkor linkekre van szükségünk, amik hivatkoznak ránk.

Minél több link, annál jobb

Gondoljunk az egészre úgy, mint egy közösségre. A közösség minden tagja egy weboldal. Az alaphelyzet hogy Aladár és Béla beszélget egymással, és szóba kerül Csaba. Minél többet beszélnek Csabáról, annál valószínűbb, hogy Csaba egy érdekes személy. De nem csak Aladár és Béla beszélget Csabáról, de mindenki más is. Ugyanígy van a linkekkel is: minél többen hivatkoznak rád, annál valószínűbb, hogy te érdekes vagy számukra.

Minél több link, annál jobb

Van ennek egy másik dimenziója is: nem mindegy, ki beszél Csabáról. Ha a falu legpletykásabb embere folyton Csabáról beszél, akkor tudjuk, hogy az nem sokat jelent. Vagy igaz, vagy nem. De ha a falu elitje, a pap, a vállalkozók, a polgármester mind Csabáról beszélnek, akkor Csaba valóban fontos személy lehet valamiért. Ugyanígy van a linkekkel is: minél jobb hírű weboldal hivatkozik rád, annál valószínűbb, hogy fontos vagy.

Ezt egy másik példával is megérthetjük: hol szerepelnél szívesebben? A megyei havilapban vagy a Forbes-ban? Mi a Forbes-ra szavazunk. Ugyanígy a weboldaladnál is sokat jelent, ha nem egy indiai adathalász adatbázisban szerepel az oldalad, hanem például a helyi vállalkozók listáján.

Mi tehát a linképítés? A linképítés lényegében az, hogy azt akarjuk, mindenki rólunk beszéljen, és legfőképp olyanok vegyék szájukra a nevünket, akiknek jó hírük van.

Böngésző megnyitva, keresősorral a fókuszban.

Mi az a link?

Tudjuk, hogy linkekkel kell építeni, de mi is az a link? A link a weboldalak közti navigációt teszi lehetővé. Ez az, amire rákattintva új (web)oldal tölt be a böngészőben – legyen az oldal, kép vagy videó. Legtöbbször ezek láthatók és jól megkülönböztethetők. A linkek egyetlen célja, hogy A pontból elvigyen B-be.

Hogyan épül fel egy link (URL)?

A link több elemből épül fel, és ebből a legtöbbet tudjuk befolyásolni.

Linképítéshez szükséges tudnivaló: a link anatómiája, felépítése.

Protokoll

Ez az, amit HTTP vagy HTTPS leggyakrabban a weboldalok esetében. A különbség köztük, hogy az egyik nem biztonságos, a másik igen – a HTTPS. Ez manapság már követelmény minden weboldal esetében, és negatívan befolyásolhatja a weboldal rangsorolását, ha elavult http protokollt használunk.

Domain

A domain az, ami tulajdonképpen a weblapunk „címe.” Minél rövidebb és megjegyezhetőbb, annál jobb. A .com végződés a leggyakoribb, de manapság már bármilyen TLD (így nevezzük a pont utáni részt – top level domain), mint például a .hu, .sk, .business, .org és társai is megállják a helyüket.

Elérési út

Az elérési út mutatja meg, hogy az adott weboldalon belül hol helyezkedik az adott tartalom. Ez még tovább bontható kisebb részekre is: könyvtárnévre és fáljnévre (és annak kiterjesztésére). A fenti link esetében a /blog/ a könyvtár (tulajdonképpen a weboldalon egy „mappa”), amiben az oldalainkat tároljuk.

Az elérési út célszerű ha a lehető legegyszerűbb struktúrát követi és logikus felépítésű. Manapság a fájlnév kiterjesztése (például .php, .html, .htm) már nem szerepelnek a linkben.

Paraméterek

A paraméterek kérdőjel (?) után következnek a linkben. Ezek azok az adatok, amelyeket a linkkel együtt viszünk tovább – tehát a linkben lévő kérdőjel utáni karakterek valamilyen adatot tárolnak, amiből aztán valamilyen információt kinyerhetünk. Jelen link esetében az utm_source azt mutatja, hogy milyen platformon keresztül találták meg a weboldalunkat (social = közösségi média).

Navigáció

A kettőskereszt (#) az oldalon belüli navigációt teszi lehetővé. Például egy weboldalon a tartalomjegyzék egy cikk elején pontosan ilyen linkekhez navigál.

A minőségi linképítés ellensége: törött link (404) a laptop képernyőjén.

Milyen linkek léteznek?

Háromféle link létezik a linképítésben:

 • belső link: ezek ugyanazon a weboldalon egy másik weboldalra visznek (pl. a mi weboldalunkon a kapcsolatfelvétel oldalra)
 • külső link: ezek egy másik weboldalra (domainre) visznek, pl. am-business.eu-ról a facebook.com-ra
 • lapon belüli navigációra szolgáló linkek: ezek csak szigorú értelemben véve linkek; csupán az aktuális oldalon navigálnak – ilyen például egy kattintható tartalomjegyzék.

Mi a különbség a belső és külső link között?

A linképítésnek két lépése van: hivatkozhatunk magunkra, vagy mások hivatkozhatnak ránk.

Az első az internal linking (belső linkelés). Azaz mi mondunk magunkról egy-két jót, megemlítjük, hogy amúgy jó vállalkozók vagyunk, és megbízhatsz bennünk. Azt nem igazán tudja a másik fél eldönteni, hogy csak jó a mondókánk, vagy tényleg igazunk van, de azt látja, hogy mi az, ami fontos nekünk.

A belső linképítéssel tehetjük nyilvánvalóvá a keresőrobotoknak és az olvasónak is, hogy az oldalunkon mi számít fontosnak. A menüben lévő elemek gyakran vannak átlinkelve, hiszen a weboldalon mindenhol megjelenik a menü. De ugyanúgy linkelésre kerülhetnek fontosabb blogcikkek is, amik szeretnénk, hogy rangsoroljanak.

Az external linking (külső linkelés) az, amikor mások hivatkoznak ránk. Amikor már mások mondják rólunk ugyanazt, amit mi állítunk, akkor nő a szavahihetőségünk. Csak szintén nem mindegy ki mondja rólunk: említhet a megyei lap is, de akár a Forbes is. Az utóbbinak azért nagyobb súlya és szavahihetősége van, így nekünk is nő a tekintélyünk.

Öt linképítési technika

A linképítés mindig nálunk kezdődik, de másnál fejeződik be. Értsd: belső linképítéssel kezdődik, de szerencsés esetben külső linkekkel ér véget, ugyanis mások is jónak találják a tartalmunkat

1. Következetes belső linkelés tartalomgyártás során

Minél egyértelműbben mutatjuk meg, mi fontos a weboldalunkon, annál hamarabb fogja mindenki megérteni. Ezért ami sokszor van belinkelve, annak nagyobb súlya lesz, mint annak, amire nem hivatkozik egy aloldalunk sem. Ilyen sokszor linkelt oldalak a szolgáltatások, áruk, kapcsolatfelvétel oldalai, amire mindenképp el akarjuk juttatni a látogatót – ezek a menüben is megtalálhatók.

Ha már tartalomgyártás során figyelünk arra, hogy linkeket helyezünk el, azzal a saját dolgunkat könnyítjük meg. Ilyenkor ugyanis folyamatosan tudunk hivatkozni a főbb oldalakra és régebbi cikkekre, és legközelebb már csak a régi cikkekben kell az újakra hivatkozni (következő lépés).

2. Utólagos belső linképítés

Ha nem része a linkelés a szövegírásnak, akkor bizony utólag kell a linkeket elhelyezni a szövegben. És ez piszkos munka, mert újra át kell olvasni a cikket, megnézni, mik azok a kulcsszavakat, amik megtalálhatók benne, és milyen tartalomra vihetnénk át onnan az olvasót.

Ez akkor is elkerülhetetlen, ha következetesen építünk linkeket: ugyanis a régebben megírt cikkekben is érdemes az újabbakra hivatkozni. Ugyanakkor, ez már a munka kisebb részét jelenti csak, mint mindenen végigmenni.

Tipp: érdemes legalább félévente vagy negyedévente átfutni a weboldalunkat, hogy azokat egymásra tudjuk linkelni.

Hogyan lehet hatékonyan belső linkeket építeni utólag?

Ha utólagosan linkeljük az oldalainkat, akkor a következő lépéseket kövessük:

 • fogjunk egy oldalt, cikket, amit meg akarunk tűzdelni belső linkekkel
 • nyissuk meg a Google-t, és a kulcsszó, amivel át szeretnénk linkelni a többi tartalmunkat a kiválasztott cikkünkre, a következőképp szerepeljen a keresési mezőben: kulcsszó site:”enweboldalam.com”
 • a találatok között szerepelni fog az összes oldalunk, ahol az adott kulcsszó szerepel, így azokat könnyen át tudjuk linkelni a kiválasztott cikkünkhöz
 • ugyanezt csináljuk meg a kulcsszó szinonimáival is (pl. marketing szövegírás site:”am-business.eu”)
 • ismételjük a lépéseket, amíg minden fontos tartalmat egymáshoz linkeltünk.

3. Külső linképítés – linkelhető tartalom létrehozása

Az egyik legigényesebb, de egyben legmegtérülőbb típusa a minőségi linképítés terén, ha nem kell senkit megkérnünk, hogy linkeljen minket. Ellenben, megteszik azt mások maguktól is. Mikor történik meg ez? Hát ha valami olyat hozunk létre, amit mindenki meg akar osztani. Ilyen lehet egy infografika, egy online számláló, egy átváltó, saját kutatás, közvéleménykutatások.

A lényeg, hogy maradjunk a saját témánkon belül, és hozzunk benne olyan tartalmat, amit mindenki látni akar. Ilyen lehet például a marketingen belül egy közvéleménykutatás, hogy mit gondolnak a BeRealről vagy a TikTokról a fiatalabb korosztály. Ha az eredményeink érdekes, azokat maguk is belinkelik más oldalak, hírportálok.

4. Külső linképítés – vendégposztolás

A 2010-es években nagyot ment, és még mindig élhető opció a vendégposztolás. Bloggerek között ez amolyan cserekereskedelem. A vendégposztolás lényege, hogy A személy készít egy cikket B személy blogjára, aki azt közzéteszi. Általában ugyanez megtörténik visszafelé is, B személy készít cikket A személy blogjára.

Mi történik ilyenkor? Lényegében kapnak egy-egy linket, és publikumot is cserélnek. Lehet, hogy egy témán belül mozognak, de másról vagy máshogy írnak, így nem veszélyeztetik egymást. Win-win helyzet mindenkinek. Fizetett formájukban ezek a PR-cikkek, ahol publikálási lehetőséget veszünk magunknak egy platformon.

5. Külső linképítés – tört linkeken keresztüli építkezés

Ez a leginkább “tűt a szénákazalban” módszer. Sok időt és energiát emészt fel, kommunikáció szükséges hozzá, és a siker nem garantált. Kitartó munkával viszont szép eredményeket hozhat. Hogyan működik?

Az első lépés, hogy találjunk egy olyan oldalt, amelyen vannak tört linkek. A tört linkek azok egy olyan linkre vezetnek, ami már nem létezik, mert például megszűnt az oldal, vagy azóta más a link felépítése.

Tipp: A “broken link checker” kifejezésre számos kiegészítőt találhatunk a böngészőnkhöz, ami valós időben mutatja meg, melyek tört linkek egy adott oldalon.

Ha ez megvan, nézzük meg, mi az a tartalom, amit mi tudnánk a link helyére ajánlani. Például egy hír cikkében, ahol a Forbes 30 under 30 listájára utalnak, mi az erről szóló cikkünket ajánlanánk.

Ezt követően megfogalmazunk egy kedves hangvételű e-mailt, hogy találtunk egy tört linket, és örülnénk, ha azt lecserélnék a miénkre, ugyanis az mindenkinek előnyt jelent. Ha lecserélik, szereztünk egy új linket, ha pedig nem, akkor új ajtón kell kopogtatnunk.

 

Google logója és keresősora.

7+1 tipp a sikeres linképítésért

1. Kerüljük a megvehető backlinkeket!

Bár nagyon vonzónak tűnhet, hogy akár 100-200 oldal is hivatkozhat ránk pár dollárért cserébe, ne éljünk a lehetőséggel. Sokszor gyenge besorolású weboldalak ezek, amin több száz más oldal is osztozik. A Google igenis bünteti linkek tömeges vásárlását. Egyszerűbben: A falu pletykása mindenkiről szívesen beszél, de senkinek sem lett tőle még jó híre.

2. A kulcsszavakkal linkelt szövegek legfeljebb a linkek fele legyen.

Tehát a “fogászat Budapest” link ne lepje el az oldalat, de legyen belőle pár, ha erre próbálunk rangsorolni.

3. A linkelő szövegek legyenek változatosak

Minden lehető értelemben: ne ismételjük sokszor a kulcsszavat, használjunk szinonimákat vagy közel álló fogalmakat: pl. fogászat Budapest, fogorvos Budán, fogorvos Pest, fogászat IX. Kerület. A kulcsszót toldalékoljuk bátran!

4. Gyomláljuk a tört/halott linkeket

A halott/tört linkek (404-es hibakód) a belső és külső linkelés elsőszámú ellenfelei. Optimális esetben tartsuk ezt a számot nullán, és ha ilyet találunk, éljünk az átirányítás lehetőségével (301). Emellett illik más SEO-intelmeknek is megfelelni.

5. Linkeljünk következetesen, egyenletes tempóban

Tudod mi történik a lottó nyertesekkel? Öt éven belül csődöt jelentenek. Ugyanígy, a hirtelen jövő többszáz külső link is az oldal végét jelentheti: gyanút kelt, és büntetést vonhat maga után. A linképítés maratonfutás, nem sprint. Törekedjünk arra, hogy heti-havi szinten építsük fel a linkbirodalmunkat.

6. Szerezzünk linkeket organikusan!

Azaz képekkel, infografikákkal, esettanulmányokkal és hasznos tartalmakkal, amiket mások szívesen belinkelnek.

7. Legyenek a linkjeink keresőbarátok!

Egyszer kell jól kigondolni egy weboldal linkstruktúráját, aztán már (remélhetőleg) soha többet nem lesz vele gondunk. Amikre figyeljünk:

 • a rendszer alapvető linkjeit cseréljük le keresőbarátabbra, pl.
  am-business.eu/index.php?pageid=100 à am-business.eu/szovegiras
 • ne tartalmazzon fájlkiterjesztést a linkünk ha oldalról van szó (.html vagy .php végződés, helyette perjel / legyen a vége)
 • linkjeink legyenek lehetőleg rövidek és könnyedén megjegyezhetők
 • az oldal linkstruktúrája legyen logikus – többnyelvű oldalnál, blognál minden a saját könyvtárához tartozzon

+1 Tartsuk az arányokat.

Az aloldalra és kezdőlapra ugyanolyan arányban legyenek linkjeink. Ugyanúgy cél, hogy legyen legalább 100 db különböző oldalra érkező linkünk, legalább 100 db egyedi (különböző) szóval. Elrontottunk valamit akkor is, ha egyetlen oldalra érkezik az összes linkünk több mint a fele.

Összegzés

Röviden összefoglalva, a linképítés lényegében olyan, mint az elismerésünk növelése. Minél többen, és minél szavahihetőbb emberek beszélnek rólunk, annál jobb fényben tűnünk fel mi is. Fontos, hogy a belső linkelést is rendberakjuk, azaz hivatkozzunk azokra a dolgokra, amelyek a legfontosabbak számunkra. A mi esetünkben ilyen például a szövegírás.

Ugyanúgy fontos, hogy mások is említsenek minket. Ezt elérhetjük úgy, hogy valami újat és érdekeset alkotunk, PR-cikket veszünk, vendégposztolunk, vagy tört linkeket helyettesítünk a saját oldalunkkal.

Akármilyen csábító is, semmi esetre se vegyünk backlinket, ugyanis azzal magunkkal szúrunk ki. Ha működne, mindenki azt csinálná. A minőségi linképítés külön startégiát és elszántságot igényel.

Ha weboldalad vagy webshopodra ráférne egy átlinkelés, vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk.