AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
billboard oriasplakat

Hol van a billboard helye a marketingmixedben?

Oké, a kérdés több, mint összetett, sőt, bonyolult. A cél viszont pont az, hogy ezt a tejfehér ködöt eloszlassuk. Az online világban egyre több korlátozással kell szembesülnünk, elég, ha csak arra gondolsz, hogy egyes típusú hirdetéseket ki sem enged az algoritmus. Ezzel szemben ott van a régi idők (letűnt?) csillaga, az óriásplakát vagyis a billboard. Vizsgáljuk meg, hogy milyen tényezők szükségesek ahhoz, hogy egy ilyen kampány sikeres lehessen! 

Amit látsz, az nem feltétlenül működik is

Sokszor lehet hallani, hogy régen a marketing mennyivel egyszerűbb volt. Nos, ez részben igaz is. Az egyik legnagyobb hatással talán a billboard jött szóba, hiszen ezzel óriási tömeget tudtunk elérni. A múlt idő viszont felesleges is, hiszen, ha sétálsz az utcán, most is rengeteg óriásplakátba futhatsz bele. Előszeretettel használják ezt politikai kampányokban is, szinte nincs olyan voksolás, ahol ne kerülnének elő. Kisvállalkozóként viszont kicsit másként kell bennük gondolkoznunk. 

Mi a billboard előnye?

Amikor valaki egy óriásplakátot értékesít, pontosan ezt az egy mondatot fogod hallani: eljuthatsz többezer emberhez. Igen, csak hogy az elérés még magában semmit nem jelent. Az, aki éppen a telefonját nyomkodja, miközben elsétál a plakátod előtt, elérésnek számít. Aki elautózik előtte és még csak elolvasni sem tudja, elérésnek számít. Vagyis rengeteg emberhez eljutsz, mégis, ez még önmagában nem jelent semmit.  

Hány billboardot béreljek?

Kisvállalkozóként általában nincs pénzünk arra, hogy az egész országot (de még az egész várost sem) kiplakátoljuk. Ennek a marketingeszköznek pedig éppen a sűrűségében van az ereje. Minél többször látom, annál nagyobb eséllyel fogok rá emlékezni. Ahhoz, hogy kellő frekvencia (vagyis gyakoriság) mellett futtasd a kampányt viszont pénz kell. Sokszor egy kisvállalkozás éves marketingköltése volna csak elegendő ahhoz, hogy egy ilyen kampányt finanszírozzanak. Kivételt képez persze, ha valahol nyersz egy plakátkampányt, akkor jó ötlet lehet. 

Megéri egy billboardot bérelnem egész évre?

Gyakori helyzet, hogy belefutsz egy éves ajánlatba és elsőre jónak is tűnik. Az emberek agya viszont másképp működik. Amikor kikerül az óriásplakát (és tegyük fel, jól sikerült), akkor még érdekes. Odafigyelek rá. Majd megszokom. Ugyanazt látom hetek óta. Végül megunom és kialakul bennem egy vakság. Sokadik héten látom már ugyanazt és nem érdekel. Pontosan úgy működünk ezzel, mint a gyerekek az új játékkal. Az elején imádjuk. Utána még izgalmas. Aztán megszoktuk. A végén pedig megunjuk és félredobjuk. Az agyad pontosan ezen a folyamaton megy végig a reklámokkal kapcsolatban is. A billboard pedig ott van a helyén, de semmilyen hatása nincsen.  

Te viszont még akár hónapokig fizeted a hatástalan, észrevehetetlen anyagodat. Persze, lesznek emberek, akik akkor látják először, és valamilyen hatást kivált. Összességében viszont, a kétmásodperces videók világában értékelhetetlen eredményt hoz majd Neked egy darab billboard. 

billboard óriásplakát zsófoltság városkép

Megéri a billboardot más eszközzel együtt használni?

Röviden a lényeg, hogy ha nem rulettezni szeretnél, akkor több marketingeszközt használsz egyidejűleg, ráadásul olyanokat, amelyek egységesen kommunikálnak. Az óriásplakát nagyon jó lehet, ha van mellette egy tévéreklám. Vagy újságokban veszel hozzá hirdetési felületet és még emellett megy online kampány is. Önmagában még nem csinálja meg a szerencsédet. A marketingeszközök együttes használatának hatékonyságáról már írtunk korábban (itt el is tudod olvasni). 

Az óriásplakát csak a nagy cégeknek való?

Hát, sokszor igen. Ugyanis az óriásplakát kiváló eleme az imidzsreklámnak (amikor azt akarod megmutatni, hogy milyen jó vagy). Ilyeneket tesz fel a Telekom, a Nike, a Huawei vagy a Red Bull. Nincs rajta, hogy itt és most vedd meg azt, amit én árulok. Látod, a tudatalattidba ég, és majd, amikor vásárlói döntést hozol, akkor emlékezni fogsz.  

Nem meglepő módon, kenyeret ritkán látsz ilyen hirdetésekben, pedig mindenki vesz. Ha értékesíteni szeretnél, annak távolról sem ez lesz az útja. Még akkor sem, ha a csirkemellet árral látod az utak mentén. Bemész “olcsó” csirkemellért, és veszel még harminc dolgot, amit nem akartál. De a legtöbbször nagy cégeknél. 

Milyen célcsoportban működik jól a billboard?

A legfontosabb viszont mégiscsak az, hogy kinek kommunikálsz. Idő, 70+ éves célcsoportban az online nem igazán fog működni. Ők még a klasszikus eszközöket szeretik. Ha valamit a tévé, a rádió vagy az újság mond, akkor az igaz. Ha pedig kint vagy a falakon, akkor létezel. Ebben a célcsoportban teljesen másképp működik a marketing. Az egyetlen, amit meg kell tenned, hogy megismered a célcsoportodat. Érted, hogy mi alapján döntenek és milyen felületeken érhetők el. Ennek függvényében pedig már a billboard vásárlásáról is megalapozott döntést tudsz hozni.