AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
Letölthető buyer persona template.

Mi az a buyer persona?

A marketingben minden esetben a nulladik lépés a célközönség meghatározása. Ugyanis ha nincs meg a célcsoportunk, nem tudjuk mit akarunk elérni. Ha nincs célcsoportod, akkor pénzt égetsz. Cikkünkben elmagyarázzuk mi az a buyer persona, hogyan alakítsd ki, és az oldal alján egy letölthető buyer persona sablont is találsz.

A buyer persona nem ugyanaz mint a célcsoportod

A buyer persona nem más, mint a célközönséged, csak emberi személyre öntve. Tegyük fel, hogy esküvőt szervezel fiatal pároknak. A célcsoportod így ebből adódóan 20-30-as korosztály, azok közül is a nők (nagyobb eséllyel ők néznek ötleteket). A buyer persona viszont nem ugyanaz. A persona egy kitalált személy, aki a célközönségedet megtestesíti.

Legyen az Kata, 26 éves fiatal hölgy, aki most végezte az egyetemet, eljegyezte a párja, és esküvőt szeretne. Katán keresztül próbáljuk megérteni a célcsoport nehézséget, kihívásait és kínálunk nekik megoldást.

Buyer persona-t szemléltető hölgy egy ismeretlen személy ikonját feltartva áll.

Miért van szükség buyer personára?

Képzeld el, hogy a kezedbe nyomnak egy tollat, és azt mondják, hogy add el. Attól függően, hogy milyen a toll, más-más embereknél lesz sikered az eladásával. Tegyük fel, hogy egy olcsó, egyszerű golyóstoll – a legtöbb embernek ez megfelel, de nem is adod drágán. Ha az a toll egy töltőtoll, amihez tintára is szükség van, akkor tudod, hogy ezt kifinomultabb ízlésű embernek kell majd eladni. Ha pedig a toll egy ajándékdobozban van, minden finoman kidolgozott rajta, oldalán márkanév szerepel gravírozva, akkor az egy ajándéktoll lesz. A célközönséged pedig az lesz, aki egy olyan személynek keres tollat, aki sokat ír.

Hogyan segít téged a buyer persona?

A célközönséged összes tagját nem fogod tudni megérteni és szem előtt tartani. Ezért van szükség arra, hogy létrehozz egy képzeletbeli személyt – ez a buyer persona -, aki segít feleleveníteni a célközönéged. Lehet az Márk, 34 éves ügyvéd, aki rengeteg dokumentumot ír alá, és mivel balkezes, azzal küzd, hogy elmaszatolja az aláírását. Na, mehet neki a toll, igaz?

A buyer persona segít megérteni a célközönséged. Vagy mondhatnánk úgy is: segít az ügyfeleid és vásárlóid szemével látni téged. Minél jobban ismered a célközönséged, annál biztosabb, hogy minden egyes cent, forint amit marketingre költesz, sokszorosan megtérül. Egy felnőtt férfi – általában – nem vesz mesehősös pizsamanadrágot, ahogy egy ötéves kisgyerek sem ütvefúrót. 

Buyer persona tervezés füzetben a laptop mellett.

Miből épül fel a buyer persona?

Amikor azon gondolkodunk, milyen lesz a szolgáltatásunk vagy termékünk potenciális vásárlója, megrendelője, számos tényezőt figyelembe kell vennünk. A buyer persona rendelkezik mindazon tulajdonságokkal, mint egy ember. A piac alapja, hogy megoldást találunk egy problémára. Ezért a buyer persona is egy ember, aki valamilyen problémával vagy kihívással küzd.

A buyer persona a következőképp épül fel:

Név

A névadással több persona felépítését könnyítjük meg, neveikkel azonosíthatjuk a tulajdonságokat (András középkorú fényképész, Boglárka designer, magánvállalkozó)

Demográfiai adatok

Kor

Így az életszakaszt, generációt is meghatározzuk, és ebből következtetéseket vonhatunk le. Van, ahol 1-2 évre pontosan kell meghatározni a kort, hogy ne égessünk pénzt. Egy programozócég az egyetemről frissen kikerülő pályakezdő programozókat 25-26 éves célcsoporttal fogja azonosítani.

Nem

Nem titok, hogy máshogy működünk és mások a motivációink. Míg egy barkácskészletet nagyobb arányban vesznek férfiak, egy bőrápolási terméket a női nemre hatékonyabb célozni.

Lakhely

Hasonlóképp fontos tényező, hiszen nem mindegy, hogy Dél-Szlovákiában vagy Californiában van a mi emberünk. A lakhely terjedhet az ország, megye, régió nagyságtól, egészen egy konkrét városrészig is.

Családi állapot

A készleten lévő bútorokat nagyobb eséllyel tudom értékesíteni frissen házasodott pároknak, akik új lakásba költöznek, mint mondjuk másoknak.

Végzettség, iskolázottság

Állás (és jövedelem)

Az állás az esetek nagy részében összefügg azzal is, milyen problémával néz szembe a buyer persona. Egy marketingben dolgozó 25 éves például olyan megoldásokat keres, amivel időt tud megspórolni, és hatékonyabbá teheti a munkáját.

Célok, kihívások és félelmek

Elsődleges célok

Mi a megalkotott személyem célja? Otthonos hangulatot akar az albérletébe varázsolni? Az én LED-fényfüzérem ebben segítségére tud lenni?

Kihívások és félelmek

Milyen kihívásokkal és félelmekkel néz szembe a persona? Hogyan próbálja ezeket legyőzni?

Motivációk

Mi az, ami miatt el akarja érni a célját? Csúnya a tapéta, hiányzik a „luxus” hatás, vagy csak egyszerűen fel akarja dobni a szobát?

Szokások

Mik azok a szokások amik meghatározzák (és relevánsak lehetnek nekünk)? Sok időt tölt social medián? Hagyományos újságot olvas? Lakberendezési tippeket a Pinterestről szed?

Építsd fel a saját buyer personád

Egy jól beazonosított buyer persona segítségével növelheted eladásaid, hatékonyabbá teheted digitális marketinged. Segít külső szemmel is látni saját magad, így olyan ötleteid is születhetnek, amire amúgy nem is gondoltál volna. Végül pedig, ezzel garantálhatod, hogy marketingstratégiád biztos alapokra épüljön.

Töltsd le a sablont, amit magad is kitölthetsz

Add meg az e-mail címed és elküldjük rá a digitálisan is kitölthető buyer persona sablont.

    Letölthető buyer persona template.