d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
buyer persona ügyfélprofil értékesítés

Mi az a buyer persona?

Akinek terméke vagy szolgáltatása van, az egy dolgot akar mindennél jobban: eladni. De nem mindegy, hogy kinek adjuk el, és mielőtt a pénzünket csak úgy szórnánk a hirdetésekbe, jobb, ha rendelkezésünkre áll egy kész buyer persona. Cikkünkben elmagyarázzuk mi is az a buyer persona, és miért ez az első lépés ha marketingről van szó.

Buyer persona = feltételezett célközönséged

A buyer persona nem más, mint a feltételezett célközönséged, csak éppenséggel nagyvonalakban általánosítva. Vizsgáljunk meg Bence esetét, hogy megértsük igazán mit is takar ez a fogalom.

Bence magánvállalkozó és az egyik tudásmegosztó platformon kurzust készített, amiben a Photoshop és Lightroom alapjait tanítja meg kezdő fotósoknak.

Bence a következő persona-t készítette el: lényegtelen az iskolázottság, tipikusan 18-24 és 25-34 között mozog a korosztály (pályakezdő fényképész). Minden bizonnyal az, aki a kurzust megvásárolja, hobbiként űzi a fotózást, vagy most kezdi karrierjét, tehát semmiképp sem professzionális fényképész. Fő, hogy az alap készségeket, tudást minél gyorsabban megtanulhassa.

Ádám által készített buyer persona - pályakezdő, hobbifotós.

A buyer persona meglétének hála Bence a következő következtetéseket vonta le:

 • legtöbb hallgatója fiatal, és ért a technikához, de magát a szoftver kezelését még nem sajátította el
 • kezdő fotós lévén figyelnie kell arra, hogy a kurzus megfizethető legyen
 • a kurzusnak tömörnek, átláthatónak kell lennie
 • a reklámozás során a rövidségét, árát előnyként tüntetheti fel

A sor folytatódhatna, legfőképp akkor, minél pontosabb képet festünk fel a potenciális vásárlónkról.

Milyen elemekből épül fel?

Amikor azon gondolkodunk, milyen lesz a szolgáltatásunk vagy termékünk potenciális vásárlója, megrendelője, számos tényezőt figyelembe kell vennünk. A buyer persona tehát a következő elemekből épül(het) fel:

 • név – a névadással több persona felépítését könnyítjük meg, neveikkel azonosíthatjuk a tulajdonságokat (András középkorú fényképész, Boglárka designer, magánvállalkozó)
 • kor – így az életszakaszt, generációt is meghatározzuk, és ebből következtetéseket vonhatunk le
 • lakóhely – szintén fontos tényező, hiszen nem mindegy, hogy Dél-Szlovákiában vagy Californiában akarunk értékesíteni
 • családi állapot
 • végzettség, iskolázottság
 • állás (és jövedelem)
 • célok és tervek – mit szeretne a vásárlóm elérni, hogyan segítheti őt a termékem, szolgáltatásom
 • szokások – ügyfelem hogyan kommunikál, milyen tartalmat fogyaszt, mik a vásárlási szokásai

Hogyan segít téged a buyer persona?

A buyer persona segít megérteni a célközönséged. Vagy mondhatnánk úgy is: segít az ügyfeleid és vásárlóid szemével látni téged. Minél jobban ismered a célközönséged, annál biztosabb, hogy minden egyes cent, forint amit marketingre költesz, sokszorosan megtérül. Egy felnőtt férfi – általában – nem vesz mesehősös fagylaltot, ahogy egy ötéves kisgyerek sem ütvefúrót. 

Egy jól beazonosított persona segítségével növelheted eladásaid, hatékonyabbá teheted digitális marketinged. Segít külső szemmel is látni saját magad, így olyan ötleteid is születhetnek, amire amúgy nem is gondoltál volna. Végül pedig, ezzel garantálhatod, hogy marketingstratégiád biztos alapokra épüljön.