AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626

Storytelling – a történetek ereje

Egy jó előadásról mindig viszünk haza némi lelki muníciót. Sokszor ez csak egy-egy pillanat vagy mondat. Máskor egész történeteket tudunk felidézni. Sőt, ha a reklámokat is figyelmesebb szemmel nézzük, ott is mini történeteket látunk kirajzolódni. Legalábbis a jobb reklámokban. Sokszor elsőre nem is az marad meg valakiben, hogy milyen márka vagy milyen termék volt a főszereplő, hanem az, hogy miről is szólt maga a reklám. Könyvek címére is sokszor nehezen emlékszünk, míg, a történet főbb vonulatait könnyedén felidézzük. Bár kevesen gondolkoznak arra, hogy a marketing többezer éves metódusokat használ, most mégis ez a helyzet. Hogy még egyet csavarjunk a helyzeten: az ókori módszerek ma a legnépszerűbb közösségi média felületeken is sikeresek. A történetekhez másképp viszonyulunk, éppen ezért is lehet akár döntő, hogy a vállalkozásodban használod-e a storytelling erejét.

A szó szerinti fordítás történetmesélést jelent. A valóságban inkább azt, hogy a mondanivalónkat egy történetbe ágyazzuk. Mindannyian ismerünk olyanokat, akik utánozhatatlan stílusban mesélnek bármiről. Olyanokat, akikkel hihetetlen dolgok esnek meg. Olykor persze, kissé kiszínezik a történéseket. Egy vállalkozó életében szintén nagyon fontosak a történetek. Mégpedig azért, mert rengeteg olyan esetről hallasz, ami a célpiacodat foglalkoztatja. Biztos vagyok benne, hogy erről akár könyvet is írhatnál, még akkor is, ha hirtelen egy sem jut eszedbe. Egy ilyen történetben erő van – ettől annyira hatékony a storytelling -, hiszen az embereket a történetek kötik össze. 

Evolúciós örökség a storytelling

Talán történelmi tanulmányaidban volt szó a középkori emberekről és arról, hogy a népmesék hogyan öröklődnek. Nos, az írásbeliség előtt is voltak történetek, amelyek szájról szájra terjedtek. A korabeli énekmondók pedig tudatosan építettek a storytelling erejére. A gyerekeket például történeteket keresztül tanították. Nem azt mondták, hogy tilos a bikát hergelni, inkább elmeséltek egy történetet, amelyben valaki így tett és rosszul járt. A történetekben el tudjuk helyezni magunkat. A kulisszák ismerősek, akár én is lehetnék a főhős. Ha jártas vagy a Bibliában, akkor tudod azt is, hogy maga Jézus is példabeszédeiben a storytelling eszközéhez nyúlt. Vagyis, a módszer több, mint kétezer éves és ma is vannak szép számmal követői. 

Hollywoodban sem vetik meg

Láttál már szuperhősös filmet? Persze, hogy láttál! Miről szólnak ezek mindig? A jó és rossz harcáról, ahol a jó veszteségeket szenved, kilátástalan helyzetbe kerül. Ezt követően váratlan helyről kap segítséget és a végén sikerül győzedelmeskednie. A forgatókönyv mindig ez. Teljesen független attól, hogy az 1959-es Ben-Hurt nézed, vagy a legutóbbi Aquamant. Mi emberek pedig – bár tudjuk, mi lesz a végeredmény – szívesen fogyasztunk ilyen tartalmakat. Egész egyszerűen azért, mert szeretünk hinni a jó sikerében és az igazságban. A filmipar pedig ezen keresztül nevel minket és próbál egy jobb társadalom felé vinni. Ha azt mondanák, hogy viselkedj jobban, nem érdekelne. Ha viszont kicsit lehetsz Superman, akkor már lehet, hogy a tudatalattidban működni fog. Még egy példa: a Red Bull reklámjai bár nagyon rövidek, mégis mindig elmondanak egy történetet. Természetesen arról, hogy az osztrák energiaitaltól mennyivel könnyebb életed lesz. 

storytelling mese piroska és a farkas

Velem nem történnek ilyesmik

Talán Veled nem, de az ügyfeleiddel igen. Sőt, az ahogyan együtt dolgoztok is generál sztorikat. Mi is bármikor tudunk mesélni rosszul paraméterezett hirdetésekről, kőkorszaki weboldalakról vagy éppen kolosszális sikerekről. Pusztán azért, mert nap, mint nap ott vagyunk a pályán és ezer meg egy helyzetben találjuk magunkat. Ha azt mondom, hogy készítsd új weboldalt, lehet, hogy nem érdekel az egész. Ha viszont elmesélem Neked, hogy az ügyfelünk weboldala egy rossz frissítés miatt hogyan omlott össze éppen karácsony előtt, talán már elgondolkozol. Éppen ez a storytelling ereje! El tudod képzelni, hogy Veled is megtörténik. Érzelmeket vált ki Belőled, hogy Te ebben a helyzetben hogyan cselekednél és inkább megpróbálod megelőzni. 

Szerepe a megértésben

Sok dolog van a világon, amit bonyolult megérteni. Számomra például ide tartoznak a természettudományok. Sosem voltam jó bennük és nem is nagyon érdekeltek. Ha véletlenül egy természettudományi múzeumba kellett mennem, valóságos szenvedésnek éltem meg. Egészen addig, amíg egy rokonom (aki egyébként imádja ezt a tudományterületet) elvitt a Szlovén Természettudományi Múzeumba. Számomra egy időkitöltő programnak indult, végül – az ő magyarázatainak köszönhetően – nagyon jó élmény lett. Pontosan ezt élhetik át az ügyfeleid is. Főleg, ha összetettebb dolgokkal foglalkozol. Ami számodra teljesen egyértelmű, az másoknak gyakran lehet a tudományok csúcsa. 

De miről beszéljek?

Éppen azért, mert ebben éljük a mindennapjainkat, nem is tűnik fel, hogy mennyi témánk lehetne. Hiszen nekünk minden egyértelmű. A kollégáim pontosan tudják milyen egy keresőbarát blogcikk vagy mire figyelj, ha hírlevél címsort írsz. A hentesnek egyértelmű, hogyan kell elvágni a csontot, a könyvelőnek pedig az adótörvény. A laikusnak viszont szinte minden új. Fogd meg az egész helyzetet a másik szemszögéből. Miért fontos a témád? Hogyan segített másoknak? Mit tapasztaltak az ügyfeleid? Hogyan változott az életük? Mitől féltek? Milyen problémáik voltak, mielőtt elkezdtetek együtt dolgozni? Milyen nehézségek voltak a közös munkában? Csupa olyan kérdés, amivel a potenciális érdeklődők találkoznak majd. Ők ezt végig fogják gondolni. Ami viszont nem mindegy, hogy együtt beszélitek-e meg, vagy ő egyedül kell, hogy kitalálja a válaszokat. Nos, ez lehet egy didaktikus magyarázat, vagy néhány szemléletes történet is. 

Beszéljünk a számok nyelvén

Nagyon apró kutatás, mégis beszédes. A Felvidéki Vállalkozói Expón 33 vállalkozót kérdeztünk meg arról, hogy a storytelling tudatos eleme-e a kommunikációjának. Mindössze 11-en, vagyis 33% válaszolta azt, hogy igen, figyel rá, hogy használja ezt az eszközt. További 16-an (vagyis 48%) pedig nem tudja, hogy használja-e. Lehet, hogy született történetmesélők ők is, akiknél az értékesítés nagyrésze egy-egy történeten alapul. Hogy mit jelent ez? Hogy a vállalkozók életének része, még akkor is, hogyha nem tudatosan élnek ezzel az eszközzel. 

A storytelling olyan, mint a tükör

A történetekben mindig magadat látod. Bárkiről is szól, elkezdesz azon gondolkozni, hogy Te mit tennél a helyében. Ez a metódus működik a filmekben, regényekben, de még a pletykákban is. Ha ehhez az eszközhöz folyamodsz, akkor is tükröt tudsz állítani az ügyfeled elé. Igaz, a tükörben a fénytörést és az esetleges torzítást Te állítod be. Még mielőtt megkérdeznéd: nem, ez nem manipulálás szerintem. Hiszen az ügyfeled saját maga vonja le a következtetéseket. Ami pedig a storytelling legnagyobb erénye: a hamis történetek rendszerint megbuknak. Akármilyen jó történetmesélő vagy is, az igazság mindig utat tör. Ha az elmondottakban sok a fikciós elem, akkor senki nem fogja elhinni, hogy ez valóban igaz, megtörtént esetleg az ő érdekét szolgálja. Ekkor pedig haszontalan volt az egész.