AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
red bull ring spielberg ausztria

Biznisz pléhdobozban – Red Bull

Akárhová mész a világon, mindenhol ismerik. Egyesek esküsznek rá, mások pedig egyszerűen cukros víznek titulálják. Egy osztrák falu legnagyobb adófizetői, mégis mindenki ismeri őket. Az alapító Dietrich Mateschitzet is legendák övezik. Egyesek imádják, mások szerint maga az ördög. Bulvárhős, cégvezető és német nyelvterületen még üzleti könyvek is születtek róla. Mi van igazából a Red Bull mögött?

Csak pozitívan

A márka története és az ital története elválik. Az energiaitalt ugyanis Thaiföldön 1978-ban fejlesztette ki Chaleo Yoovidhya. Tegye fel a kezét, aki hallott már róla. Az italból fogyott ugyan, de átütő sikert nem aratott. Majd 1982-ben megérkezett egy üzleti útra Mateschitz. Fáradt volt az időeltolódás miatt, megkóstolta. Hatott. 1984-ben pedig megalapították a Red Bullt. A többit pedig már mindenki tudja, ha rövidre szeretnénk zárni.

Mitől több a Red Bull?

Adott egy egyszerűen kiejthető név, amit nem bonyolítottak fölöslegesen. Ha azt mondom, Red Bull, azonnal társítasz hozzá egy képet. Tudod, hogy kék-szürke pléhdobozban kapod. Tudod, hogy még a doboza sem hasonló a többi termékhez. Több helyen is speciális Red Bullos hűtőkből kapod. Ami pedig kimaradhatatlan: szárnyakat ad. Az elmúlt közel negyven év ugyanis ezt verte bele a fejedbe! A marketingkampány pedig ma is folyik, nehogy elfelejtsd! Amit azonban teljesen másképp csináltak: a Red Bull szexi. Nem a megfáradt munkások isszák a nap kilencedik munkaórájában. Sportolók, szupermodellek fogyasztják, így pedig teljesen más az imázsa. Energiatalt inni ugyanis már nem azt jelenti, hogy gyenge és erőtlen vagy, hanem azt, hogy a menő, szexi kaszthoz tartozol.

red bull ring spielberg ausztria

Fusch am See

Ha még ez a szó is mond valamit, feketeöves rajongó vagy. Az apró Salzburg melletti faluban van a főhadiszállás. Ez talán a legpontosabb kifejezés. Nem gyártóbázis ez ugyanis. Hiszen a Red Bullnak nincsen saját gyártása. Se palackozója! Minden bérmunkában készül, a Red Bull pedig csak a marketingért felel! Tehát végeredményben a világ legnagyobb és legátfogóbban működő marketingügynökségével van dolgunk: ahol még a csönd is kommunikációs eszköz. Nem messze innen található az osztrák nemzeti autóversenypálya, a Red Bull Ring és Mateschitz “garázsa” a különleges repülőgépeket őrző Hangar7.

Széles eszköztár

Ahogy feljebb is írtam, itt minden a marketingről szól! Ha sportrajongó vagy, akkor veszed észre legkönnyebben! Rengeteg sportcsapat viseli nevében a márkát, mindezzel folyamatosan súlykolva a sportot követők fejébe is az üzenetet. Főképp, hogy ezek a csapatok sikeresek és trendik. De találhatunk tévéadót, újságot, mobilszolgáltatót és divatmárkát is. Hogy mi a közös? A brand és a bika? Legyen ez Felix Baumgartner, aki átlépte a hangsebességet ugrás közben, a Formula 1-es Alpha Tauri csapat, a magyarországi Red Bull Pilvaker  vagy a Red Bull München hokisai. Minden egy irányba mutat: idd meg, menő és szexi leszel, mert szárnyakat ad!

Ha Te is elindulnál a marketing és a márkaépítés útján, nincs más hátra, mint kérj ajánlatot!