AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
mercedes lewis hamilton

Mire gondolsz, ha azt mondom, Mercedes?

Magát a márkát mindenki ismeri. Talán mindenkinek van róla véleménye is. Mégis a Mercedes szinte mindenkinek mást jelent. Mást jelent akkor is, ha ma kérdezlek Téged és mást, ha 10 évvel korábban beszélgettünk volna. Következik egy utazás a nagypapák unalmas autójától a trendi partyautóig!

Prémium, de unom

A kétezres évek elején könnyű dolga volt a gyárnak látszólag. Az autósport csúcskategóriájában, a Formula 1-ben a finn Mika Häkkinen kétszeres világbajnok lett, mindkétszer Mercedes motorral. Az ezredfordulónak tehát egy trendi, menő, fiatalos sportos arculattal mehetett volna neki a márka. Igaz, 2000-től jött Michael Schumacher és a Ferrari, de ez itt most nem lényeg. Ennek ellenére a reklámok egyáltalán nem a fiatalokra céloztak! Vajon azt hitték a marketingesek, hogy egy fiatal nem engedheti meg magának, hogy Mercedes álljon a garázsában? Lehet. Ha megnézzük, középkorú vagy idősebb emberek szerepelnek benne gyakran és a közvetített image sem fiatalos. Lassan, méltóságteljesen haladnak. Nincsen feszültség a zenében vagy a képsorokban. Mondjuk ki, a reklám alapján a Mercedes a gazdag, középkorú és sokszor unalmas férfiak autója. Semmiképpen sem az, amivel a hétvégi buliban szívesen villognál.

Elsők

Az elmúlt évtizedben a Mercedes elsődleges arca az átlagosnak semmiképp sem nevezhető Lewis Hamilton lett. Ha belép egy terembe, a figyelem rá szegeződik. Extravagáns az öltözködése, tetoválásai és izgalmassá teszi a teljesítménye is. A reklámba érkezett mellé még Alicia Keys és Roger Federer. Valamint az autó, ami korszerű technikai megoldásokkal van tele, gyerekek ülnek benne. Ad egy cool-életérzést az egész. Mindezt csak erősíti a pulzáló zene és a gyorsan váltakozó képsorok adta feszültség. Az autó és maga a Mercedes ugyanúgy elegáns, de már nem unalmas. Fiatal, sikeres emberek, sok esetben példaképek autója.

https://www.youtube.com/watch?v=s8Eq31e9S04

Végezetül…

A két film is mutatja, hogy egy márka sohasem kerül be végérvényesen egy-egy kalapba. Viszont az, hogy milyen márkaszemélyiséggel ruházzuk fel, nagyban befolyásolja, hogy milyen vásárlói réteget tudunk vele megszólítani. Mostanában egyre több Mercedesben látunk fiatalokat is, az autók pedig nem csak elegánsak, sportosak is. És hogy mi maradt ugyanaz? Az elmúlt pár évben a Formula 1 világbajnoka ugyanúgy Mercedest vezetett, mint korábban.

Ha szükséged van arra, hogy pontosan összerakjuk a márkád személyiségét, egy marketinges fog tudni segíteni Neked. Az, hogy ezt a megfelelő nyelvre fordítsuk már egy szövegíró dolga lesz. Végezetül: ne feledd, most is vannak a számodra elérhető pályázati lehetőségek, amikről megéri egyeztetnünk!