d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
kőszívű musical jókai mór szente vajk ember márk fehér tibor baradlay legenda

Marketing a kultúrában – a Kőszívű stratégiája

A kulturális marketing egy nagyon speciális témakör. Általában viszonylag szűkebb célcsoporttal és költségvetéssel dolgoznak, mint egy nagyvállalatnál, ez pedig már magában is izgalmassá teszi. Nemrég mutatták be Jókai Mór regényének, A kőszívű ember fiainak musical változatát. Az előadást nem láttuk, de nem is arról akarunk vélemény mondani. Nézzük, hogyan épülhet kultúrára egy nagyon erős kampány! 

A történetet mindenki ismeri, hiszen kötelező olvasmány volt. Mégis, a Kőszívű – a Baradlay-legenda (merthogy a musical már ezen a néven fut) nehéz feladatot kapott. A könyv többszáz oldal, történetvezetése pedig közel sem a mai tempóhoz igazodik. Számtalan főhős, többszálú cselekmény és sokszor többoldalnyi leíró rész. Egy szuperhősös Marvel-film korában ez így már nem biztos, hogy leköti a célközönséget. Szóval a történet leporolásra szorul, ha egy sikeres kampányt akarunk rá építeni. 

Végy érdekes embereket...

A darab kreatív csapata már összeszokott és bizonyított. Szente Vajk, Galambos Attila, Juhász Levente és Szabó László nagy sikerre vezette a Puskás Ferenc életéről szóló darabjukat. Ott is egy olyan történetet vittek színpadra, amihez mindenkinek van valamilyen kapcsolódási pontja vagy véleménye. Hasonló a helyzet a ‘48-as szabadságharcba ágyazott családi-szerelmi történettel is. A deszkákra lépő színészek szinte mindegyikét ismerhetik a nézők akár tévés showműsorokból, filmekből vagy sorozatokból. Ezáltal nem csak a színházba járók, hanem a szélesebb közönség számára is érdekes, izgalmas lehet a Kőszívű. 

kőszívű musical jókai mór szente vajk ember márk fehér tibor baradlay legenda

Hagyd őket játszani...

A bemutatóra már sokan érkezhettek úgy, hogy ismerik az előadást. Ugyanis március 15-én (zseniális időzítéssel) tartották meg a Nagy Olvasópróbát. Ezen az eseményen derült ki a főszereplők személye is, illetve első alkalommal itt lehetett hallani az egész művet egyben. Rögzítsük: az alkotóknak sikerült megtölteni a budapesti Erkel Színházat úgy, hogy egy addig ismeretlen darabból énekeltek színészek, akiknek ismeretlen volt a kiléte. Mindezt online kampány előzte meg, szereposztós játékot hirdettek, a színház előtt pedig még huszárokkal is fotózkodhattak a rajongók. Vagyis már akkor elindult a bevonódás és az identifikáció, amikor még csak a sarokpontokkal lehetett azonosulni. A Nagy Olvasópróbán egyen logózott pólóban érkeztek az alkotók és a szereplők, aminek bizonyára nagy keletje lesz, ha hozzá lehet majd jutni. 

Szinte mindenhol!

Ezt követően megkezdődött a próbafolyamat. Erről a közösségi médiában rendszeresen tájékozódhattak a rajongók. A szereplők és alkotók pedig rövid videókban elmondták mit gondolnak karakterükről vagy az egész műről. Megérkeztek a jelmezek, amely historikusak és modernek egyszerre. A bemutatásuk pedig szintén az online térben történt, bár Budapest utcáin óriásplakátként is megállnák a helyüket (sajnos, ez idő tájt nem jártunk a fővárosban, akár lehet, hogy láttunk volna). Azóta a darabot láthatták a Szarvasi Vízi Színpadon és a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is. Ősszel pedig indul a szériajátszás az Erkelben. Ide jegyet kapni elég nagy kihívás. Eközben online folyamatosak a játékok (pl. melyik szó hangzik el legtöbbször egy adott dalban?), a musical zenéjét pedig már minden nagyobb streaming szolgáltató kínálatában elérjük. Ha pedig nem lenne elég, még rajongói klubba is beléphetünk, hogy exkluzív információkhoz jussunk, ami kiváló és színvonalas módja a listaépítésnek. 

kőszívű musical jókai mór szente vajk fehér tibor baradlay legenda

Konklúzió

A Kőszívű tehát berobbant, szinte biztos, hogy azok is hallottak már róla, akik nem járnak rendszeresen színházba. Biztos vagyok benne, hogy sokan már pontos szövegtudással érkeznek majd az előadásra, és a nézőkből gyorsan válnak majd rajongóvá. Ahogy fentebb is összefoglaltuk az alkotók és a háttércsapat kiváló érzékkel, összehangolt munkával és részletes marketingstratégiával érkezett. Láthattunk példát eseménymarketingre, közösségi média használatára, listaépítésre, közösségépítésre, hogy csak a legfőbb vonulatokat említsük. Egy viszont biztos: ha külső szemlélőként tekintesz a Kőszívű marketingjére, abból csak tanulhatsz. 

A posztban felhasznált anyagok jogai a Kőszívű – a Baradlay-legenda és a MusicalNeked Produkció tulajdonát képezik. Képeink forrása a produkció weboldala, Facebook- és Instagram profilja.