d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
III. Károly koronázása marketing nagy-britannia

III. Károly koronázása marketing szempontból

Ha Angliáról vagy az Egyesült Királyságról beszélünk, az egyik első, ami előkerül biztosan a monarchia és a királyság intézménye. III. Károly koronázása egyébként is különleges esemény. Legtöbbünk számára egész életünkben II. Erzsébet volt a brit uralkodó. Rengeteg aspektusból vizsgálták már meg az eseményeket, mi most egy talán kissé más és újabb szempontot adunk hozzá a képhez. 

III. Károly koronázása történelmi esemény. Szakrális, közjogi és társadalmi rendezvény, ugyanakkor óriási üzlet is. Természetesen nemcsak az eladott emléktárgyak, a hétvégén Londonban (és környékén) lefoglalt vendégéjszakák miatt. Még csak nem is olyan szempontból, hogy a televíziós közvetítés során szinte nem volt olyan pontja a világnak, ahol ne lehetett volna élőben követni. Számos tévécsatorna (több országban egyszerre többen is!) és internetes portál, valamint streaming-oldal adott bepillantást az eseménybe.  Otthon, a kanapédon ülve többet láthattál belőle, mint egy-egy meghívott vendég. 

Mindenki róluk beszél

Természetes, hogy egy ilyen esemény témát generál. Ugyanakkor III. Károly koronázása kiváló esemény arra is, hogy az országról kialakult képet alakítsa. Lehetett volna ez egy múltba révedő, historikus, többórás esemény. Azt a képet közvetítve, hogy egy múltszázadból itt maradt, a mai korba sehogysem illeszthető dolgot látunk. Egy olyan Nagy-Britanniát, amely máig sem jutott el a XXI. századba, és bárók, grófok és királyok kerülgetik egymást. Ehelyett érkezett egy környezetbarát, fenntartható és nem pazarló – királyi szinten – minimalista ceremónia. Újra felhasznált eszközökkel, ugyanakkor egy nagyon fontos adalékkal. Egy kétezer meghívott (és további rengeteg érdeklődő) részvételével megtartott koronázáson is képesek voltak biztonságot garantálni mindenki számára. Vagyis, ha Londonba mész, biztonságot találsz. Britannia erős, biztonságos és ezer éve itt van, és akár még ezer év múlva is itt lesz. Ezek pedig nagyon fontos vonások a pozicionálás szempontjából. 

III. Károly koronázása marketing nagy-britannia

Britannia Inc.

III. Károly uralkodó, de ezen felül férj, apa és nagypapa is. Ezek pedig mind fontos részei voltak a koronázáson bemutatott imázsánák. A királyról alkotott kép változása egyébként is egy nagyon izgalmas téma, számos marketinges rengeteg munkát fektetett bele. Mostanra pedig eljutottunk oda, hogy a közvélemény pozitívan ítéli meg a szerepét. Másodikként fogadott neki hűséget fia, Vilmos walesi herceg, palástját unokája, György herceg vitte, a szertartáson pedig végig mellette volt felesége, Kamilla. Talán ennél is érdekesebb, hogy másodszülött unokája, Sarolta hercegnő élete során várhatóan 5 millió dollár értéket teremt a brit gazdaság számára, igaz ez a becslés már ötéves. A most már nyolcéves hercegnő ezzel testvéreinél is “értékesebb”, hiszen a jövendő király, György herceg is “csak”2.7 millió dollárt generál majd. A miért is nagyon egyszerű: Sarolta hercegnő divatikon – is – lesz a britek szemében. Ha nem az már most is. 

Mennyit hoz a monarchia?

Gyakori kérdés, hogy nem idejétmúlt-e egy király vagy királynő államfőként. Az ellenzők szerint, semmivel sem többek, mint más állampolgár, mégis születési joguknál fogva másképp kezelik őket.  Nagy-Britanniára szűkítve, a koronázás minden egyes fontját az adófizetők állták! Vajon megéri ez az egész? Nem volna egyszerűbb egy négy-öt évente választott köztársasági elnökkel folytatni? Nos, marketing szempontból semmiképp sem. Ahogyan kezdtük is, Nagy-Britannia egyik fontos jellemzője a királyi család. Sokan csak miattuk utaznak Londonba, és ahogy a Netflix sorozata vagy Harry herceg könyve is bizonyítja, az embereket érdekli az életük. Szeretnénk picit többet tudni róluk és jobban érteni az ő világukat. Valószínűleg ebben szerepe van a neveltetésünknek is, ugyanis gyönyörű hercegnőkről és jóságos királyokról szólnak a mesék. Itt pedig mindez nem mese, hanem kézzel fogható valóság. Ebből pedig rengeteg turista is szeretne egy-egy szeletet. 

III. Károly koronázása marketing nagy-britannia

Váltsuk pénzre!

Ha vásároltál már médiát, tudod, hogy egy-egy hirdetés országos tv-csatornán óriási összegeket emészthet fel. Főleg, ha egy kisvállalkozás méreteihez igazítod. Ehhez képest III. Károly koronázása 5 órán keresztül tartott, és ahogy már fentebb is szó volt róla, országonként akár egymással is versenyeztek a nézőkért a csatornák. A koronázást közvetíteni volt rang, ugyanis az esemény fénye sugározhatott mindenkire, aki részt vesz benne. Most arra gondolsz, hogy nyilván mi is csak ezért írtunk róla. Nos, nyilvánvalóan számunkra is fontos, hogy olyan dolgokról beszéljünk, amik érdeklik a követőinket. Ugyanakkora rengeteg marketingfogalom vált szemmel láthatóvá ennek az eseménynek köszönhetően. Látszik például az, hogy mitől lesz valami értékes, milyen óriási hatása van az imázstranszfernek vagy az arculatnak. Ugyanis például a korona is úgy működik, mint egy logó vagy szlogen. 

III. Károly koronázása, mint kollektív emlék

Ezerszer elhangzott, hogy 70 éve nem volt hasonló esemény. Valószínűleg mindenkinek ott lesz az emlékei között, és akár több évtizedes távlatból is meg tudjuk majd mondani, hol és kikkel voltunk, amikor történt. Egy közösséghez tartozott mindenki néhány órára, és akár még irigykedhettünk is a britekre. Amellett, hogy maga a hivatalos rész örök élményt nyújthat sokaknak, vasárnap este koncert is kapcsolódott hozzá. Természetesen ez is több tévécsatornán és online streamen elérhető volt. Az előadók pedig nem feltétlenül a király személyes ízlését tükrözték. A Take That, Katy Perry vagy Nicole Scherzinger valószínűleg sokkal inkább szól a népnek. Vagyis a király nem saját magát akarja rájuk erőltetni, hanem a népét szolgálja (ahogyan azt esküjében is elmondta). Az élményből tehát többféleképpen is kiveheti mindenki a részét. Ezzel is erősítve a brand, vagyis a királyság erejét és értékét. 

Téma még hetekig (akár tovább)

A részletek, a ruhák, az apróságok, a bakik, az arckifejezések. Mind-mind olyan témák, amelyekkel még hetekig kattintásokat és eladott lapszámokat lehet generálni. Vagyis az éhes tömeg rendelkezésre áll. Mindenki tudni akarja az apró, láthatatlan eseményeket is, a folyósókon történteket és mindent, amit csak lehet. A korábban már említett Netflix is jó érzékkel pénteken hozott ki egy – meglepő módon – brit uralkodóról szóló sorozatot. Az év egyik csúcseseménye mindenképpen ez, bárhová nézel. Aki pedig kapcsolódni tud hozzá, az meg is fogja tenni. Ez is mutatja, hogy milyen kiemelt dologról van szó. Ezek pedig tovább gördítik a hógolyót, amely folyamatosan élteti és továbbörökíti a brandet. 

III. Károly koronázása marketing nagy-britannia

Zárásként

Akinél kalapács van, mindent szögnek lát. Aki marketinges pedig mindenben ennek a lenyomatait keresi. Természetes, hogy ez a bejegyzés is megszületett, hiszen III. Károly koronázása mindannyiunk életére (és így vállalkozására) hat. Kevesekére direkt, sokkal többekére indirekt módon. Számomra a legfontosabb rész talán az volt, hogy uralkodóként is a környezetünkre hívta fel a figyelmet a koronázásával is. A fenntarthatóságra, a megújulásra, a regionalitásra, valamint a jótékonyságra. Példát mutatva arra, hogy a világ egyik legnagyobb szervezést igénylő eseményénél is lehet ezekre a szempontokra figyelmet fordítani, vagyis akár én is megtehetem a saját életemben. Valamint, hogy a közösségnek, amelyhez tartozunk legyünk aktív, értékes és formáló tagjai. Akár tetteinkkel, akár személyes példánkkal.