d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
hírlevél készítés

Hírlevél készítés – hogyan lesz a szavakból árbevétel?

Ha van olyan feladat, amit minden cégvezető vagy vállalkozó utál, az biztosan a tartalomírás. Jó fényképeket készíteni sokszor buli, meglátjuk a pillanatot és már kész is a kontent. A videók is sokszor egyszerűen megszületnek, ebben segítenek a trendek vagy a TikTokos kihívások is. A hírlevél készítés vagy a posztírás viszont nagyon sokszor szenvedés és fájdalom. Nincs ihleted, már húsz perce kész kellene lenned, és még értelme sincs az egésznek – legalábbis így érzed. A hírlevél viszont egy olyan marketingeszköz, amit nagyon alulértékelnek. Nézzük, milyen út vezet oda, hogy ez a csatorna is számottevő bevételt termeljen Neked! 

Vásárolsz valahol és kell egy e-mail cím, ahová küldik a részleteket. Aztán érkezik még kismillió jól vagy rosszul megírt hírlevél, amit soha senki nem olvas el. Viszont, ahogyan a világon mindent, ezt is lehet jól is csinálni. Az, hogy küldesz egy hírlevelet, egy kipipált feladat is lehet. Más szemmel nézve gondolhatsz rá úgyis, mint egy stratégiai fegyverre. Egy olyan eszközre, ami ingyenesen a rendelkezésedre áll, korlátlanul elérhető és még konvertál is! Akkor a hírlevél készítés mégsem magának az ördögnek a műve? Egyáltalán nem. 

Mennyibe is kerül? 

Van-e olyan marketingeszközöd, ami teljesen ingyenes? Értem ezalatt azt, hogy “csak” a ráfordított idődet kell beletenned. Bármennyi is a béred, simán lehet, hogy azért szinte semmi más marketingaktivitást nem tudnál a piacon vásárolni. A listád pedig akár napról napra nőhet. Nem kell semmi extrát tenned, csak elkérned az ügyfelek e-mail címét. Persze, az is megtörténhet, hogy az új ügyfeleid vagy megrendelőid maguktól is megadják az egyszerűbb kommunikáció érdekében. Nálunk például kérni sem kell, szinte soha. Tárgyalunk, memót küldök Neked és utána fentmaradsz a listánkon. Ilyen egyszerű. Bár teszünk mi még azért, hogy bővüljön a lista, de a normál folyamatban, organikusan is növekszik. A hírlevél készítés egyik alapvető feltétele tehát megvan: van listánk. Lehet, hogy az elején csak 10 vagy 15 cím van rajta, de akkor is, kezdd el és kommunikálj velük. A veteményeskert és az óriásgazdaság is termel növényeket. Attól, hogy a listát kicsi, még gondosan kell ápolnod, hogy növekedjen és termőre forduljon. 

hírlevél készítés

Mennyit küldjek? 

Egy átlagos ember naponta legalább harmincat kap, de az is lehet, hogy ötvenet. A lényeg, hogy rengeteget. A hírlevél készítés pedig nem mennyiségi, hanem minőségi műfaj. Ha naponta vagy akár hetente többször küldesz valamit, egész egyszerűen nincs időm mindet elolvasni. Vagy csak akkor, ha minden tartalmad egyedi, magas minőségű és ellenállhatatlan. Erre azért kicsi az esély. Kéthetente vagy havonta küldj inkább hírlevelet, az viszont üssön minden egyes alkalommal. Tegyél bele időt és energiát, és minden egyes alkalommal gondolkodj az olvasóid fejével. Ha az ő számukra érdekes és értékes a tartalom, olyan, ami újdonságot hoz, ismeretet ad át és nem akar eladni semmit. Nehezebbnek hangzik, de attól még nem az! 

Legyen értékes! 

Unalmas és semmitmondó anyagokra senkinek sincsen szüksége. A hírlevél készítés egyik sarokköve, hogy értéket adjunk. Gondolj csak bele, mennyi olyan levelet látsz Te is, ami után csak felhúzod a szemöldöködet és azt mondod, “ennek sem volt semmi értelme”. Számomra akkor értékes a leveled, ha az én problémámmal foglalkozik, az én fájdalmaimra és félelmeimre reagál. Olyan dolgokról beszél, ami engem foglalkoztat. Ha például arról jön levelem, hogy milyen csodálatos új vibrációs csiszolók vannak a piacon, az számomra nem hordoz értéket. Leginkább azért, mert be sem tudok kapcsolni egy ilyen szerkezetet. Ha viszont azzal foglalkozol, hogyan tölts együtt minőségi időt a gyerekeiddel vagy hogyan válj jobb vezetővé, biztosan le fogom kattintani. 

Legyen érdekes! 

Biztosan nagyon izgalmas, hogy milyen volt Kamerun és Németország viszonya 1905 és 1910 között, viszont egy elég korlátozott célcsoport részére hordoz információt. Kevesen kvalifikáltak arra, hogy ezt a témát boncolgassák mélyebben. Bár érdekes téma lehet, nem mozdít meg a többségben semmit. Tehát a hírlevél készítés során figyelemmel kell lenned arra, hogy mi érdekes a célpiacod számára. Mondok itt is egy példát, hogy könnyebb legyen. A mi ügyfeleink számára értékes az, hogy miképpen változik a Google keresési algoritmusa. Hiszen ez direkt hatással van az ő hirdetéseikre, azok hatékonyságára és az erre a célra elköltött pénzre is. Mégis, ha ezt elkezdenénk részletesen boncolgatni, alig néhányan olvasnák el a cikket. Miért? Mert bár értékesek az információk, ez tőlük már távolabb áll, nem akarnak vele foglalkozni. Fáj a fogad, orvoshoz mész. Értékes számodra, hogy kőbaltával vagy mikrosebészeti eszközzel dolgozik majd a fogorvosod. Mégsem olvasol szakirodalmat, mert nem érdekes. 

Legyen informatív! 

Szakértő vagy, igaz? Mi sem mutathatná ezt jobban, minthogy elmagyarázod, bemutatod és bőséges bennfentes információd van a témáról. Ha megnézel egy YouTube-videót vagy akár a tv-ben egy nyilatkozó szakértőt, egy dologban biztos lehetsz: ő jobban ért hozzá Nálad. Még akkor is, ha foci a téma, amihez ugye mindannyian értünk. Ez a pont egyébként szorosan összefügg az előzővel. Akkor tudsz információkat átadni, ha azok értékesek a megszólítottak számára és azokat érdekesen tudod prezentálni. Lehet ez egy nagyszerű eszköze egyébként a piacépítésnek is. Folyamatosan beszélsz valamiről, ami most még látens szükséglet (mondjuk az AI alapú chatbotról most épp ilyeneket lehet írni) később viszont általános lehet. Ahhoz pedig, hogy egy most nem létező igényt felkelts, el kell adnod ezt a víziót a reménybeli ügyfelek számára. 

Ne adj el semmit! 

A könyökömön – és valószínű a Tiéden is – jön ki már az a színvonaltalan hírlevelezés, ami csak eladni akar. Még “jobb”, ha ezek csak Black Friday és/vagy karácsony idején érkeznek. A hírlevél készítés egy furcsa logikával működik: ha el akarsz adni, akkor nem fogsz. Ez egyébként az értékesítés szinte minden formájára igaz. Add át a lehetőséget, biztosíts konzultációt, de semmiképp ne azt told az ügyfelek arcába, hogy vegyél itt és most azonnal. Ha saját magadat vizsgálod abban a helyzetben, amikor Te vagy az ügyfél, ez nem működik Veled sem. A hírlevél ugyanis nem az az eszköz, amit azonnal kinyitok, ha vennék valamit. Ha venni akarok, akkor már megyek is a kasszához és megszerzem, amit elterveztem. A hírlevél készítés során sokkal fontosabb, hogy itt még az érdeklődés fázisában van az ügyfél. Tehát, éppen ajtóstul rontanál a házba, ha értékesíteni akarnál. 

Mire jó a hírlevél? 

Nos, nem arra, hogy most azonnal eladj. Ha ez vele a célod, akkor felejtsd is el az egészet. A hírlevél készítés sokkal inkább maratonfutás. Építet a brandet, folyamatosan ott vagy az ügyfelek fejében és ez önmagában gerjeszt plusz eladásokat és új ügyfeleket. Ugyanis, ha betartod a fenti szabályokat, akkor a hírleveledet könnyedén továbbküldik a címzettek másoknak is. A legfontosabb viszont mindenképp az, hogy állandó kommunikációt tudsz fenntartani az ügyfelekkel, méghozzá szinte ingyenesen. Ez semmilyen más platformon nem így működik. A közösségi oldal nem a Tiéd, ha úgy dönt holnap Mark Zuckerberg, akkor lekapcsolja. Ha Elon Musk akarja, akkor ő kapcsolja le. A listád viszont csak a Tiéd. Addig használod, amíg csak akarod, nem vagy kitéve senkinek és épp ez az egyik legnagyobb ereje.  

Hírlevél készítés technikailag 

Regisztrálj egy kliensre, ez az alap. Mindegy, melyiket választod, nagy csodák nincsenek, az alap funkciókat, amire elsődlegesen szükséged lesz, mindegyik tudja. Alkoss egy ütős címsort, vagyis tárgymezőt, ami miatt a címzettek majd rákattintanak a leveledre és megnyitják. Ezen felül tegyél bele néhány (méretét tekintve kis) képet, egy-két linket (hogy tudjanak valamerre továbbmenni az ügyfelek) és egy cselekvésre való felhívást. Nagyjából ennyi az egész. Egyszerűnek hangzik, ugye? Pedig ennyire nem az, nézzük meg, mire miért és hogyan van szükséged az ellenállhatatlan anyaghoz! 

A tárgymező 

Itt kezdődik és sokszor végződik is minden. A hírlevél készítés során ez az alfa és omega, a legkritikusabb rész. Ha a tárgyad nem ragad meg, akkor sose tudom meg, hogy maga a levél mennyire volt érdekes vagy érdektelen. Itt is gondolkozz picit visszafelé! Te megnyitnál egy olyan levelet, aminek a tárgya unalmas? Ugye, hogy nem. Szóljon a leveled témájáról, de picit másképp. Engedjen teret a kíváncsiságnak és a bizonytalanságnak is. A mi legutóbbi levelünk a 12, de nem egy tucat tárgymezővel ment ki. Mire gondolhatunk vajon, mi az, amiből 12 van. Mégsem egy tucat, tehát nem valami érdektelen egyforma dolog. Amint elkezdesz ezen gondolkodni, nyertünk, mert megnyitod a levelet. Ahogy látod, a listánk közel felének ez elég érdekes volt. A megnyitások átlaga 21%, ahhoz képest nekünk nem kell szégyenkezni a 46-tal, igaz? 

hírlevél készítés am business

Képek 

Ha csak egy óriási hosszúságú (tehát 3 mondatnál hosszabb) szöveged van, akkor én azt nem akarom elolvasni. Elsőnek ugyanis a képet akarja az agyunk. Ha a kép jó, akkor tovább olvasok (lásd, hogyan működik az Instagram). A képed legyen esztétikusan szép, de egyúttal kicsi is. Persze, nem azt mondom, hogy egy apró ikont helyezz el, sokkal inkább azt, hogy gondolj azokra, akik éppen a havi adatmennyiségük végén járnak. Nagyon bosszúsak lesznek, ha egy hírlevél viszi el az utolsó százalékokat. Nem is beszélve róla, hogy amíg egy gyengébb vételű helyen betölt a kép, addig rég kiléptem és már nem is akarom annyira elolvasni a leveled. 

Linkek 

A hírlevél készítésben tudnunk kell, hogy az értékesítési folyamatnak ez még nem a vége, vagyis valamerre tovább kell, hogy gördítsük a folyamatot. Ha nem érdekes a tartalom, akkor kiléphet az értékesítési tölcsérből az ügyfél, ha pedig felkelti benne a vágyat, akkor a következő állomásra juthat. De csak akkor, ha engedem neki, vagyis biztosítok egy utat. Legyen egy gomb, ami cselekvésre ösztönzi, egy olyan lehetőség, amivel tovább tud lépni (pl. Kérem az ingyenes konzultációt). Emellett viszont egy-két olyan is, amivel a tudását mélyítheti el a témában (mondjuk a témában releváns blogcikkjeid, videóid). A lényeg, hogy a saját mikrokörnyezetedben tartsd őt: bármerre is indulna tovább, Téged találjon. 

Foglaljuk össze! 

A hírlevél készítés nem bonyolult és csak néhány egyszerű szabályt kell betartanod a folyamat során. Mégis sokan elkerülik, sokan pedig rosszul csinálják. Ahhoz viszont, hogy eredményes legyél, nem kell sok. Ragadd meg a figyelmet, adj értéket és csatornázd be az érdeklődést. Természetesen, lehet, hogy még most sem érzed úgy, hogy ez a Te világod lenne, akkor inkább szervezd ki az egészet. Szívesen állunk rendelkezésedre. A lényeg azonban, hogy kezdd el használni ezt a kiváló, de sokszor alulértékelt eszközt!