AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
érdekes eredményes hírlevél newsletter zaujímavý úspešny

Hogyan lesz a hírlevél érdekes?

Egy héttel ezelőtt ahhoz kaptál ötleteket, hogy hogyan kezdj neki. Mik azok a peremfeltételek vagy éppen jótanácsok, amik közelebb visznek ahhoz, hogy sikeres hírlevélkampányokat tudj levezényelni. A minisorozat második része sokkal inkább egy technikai segítségnyújtás lesz. Olyan praktikus tanácsok, ami után már nem vár Téged más feladat, mint a hírlevél megírása. Vágjunk is bele! 

Amiben mindannyian egyetérthetünk, hogy a hírlevél nagyon sokszor kéretlen. Megtörténhet akár, hogy még nincs saját listád, és vásárolt címekre küldöd ki az információidat. Ilyenkor számolnod kell azzal is, hogy a címzetteket váratlanul éri a megkeresésed, vagy akár a spamben landolnak a gondolataid. Mindenre van megoldás, csak pontos tervezés szükségeltetik hozzá. 

Kinek küldjem? 

A legjobb, ha építesz saját listát. Ha már van 10 olyan ember, akivel tudsz kommunikálni, akkor megéri! A listád folyamatosan bővül majd, ez természetes, ha figyelsz rá. Vagy egyszerűen, ha pl. Webshopot üzemeltetsz, szinte biztos, hogy organikusan, “magától” is növekszik a lista. Ugyanígy van akkor is, ha “csak” ügyfélkommunikációt folytatsz e-mailben (mint mi). Ha megengedik, minden esetben uccu neki, tedd fel az érdeklődőket, új ügyfeleket a listádra. Ellenkezni nagyon kevesen fognak majd. Ha pedig valamelyik tartalmad nem tetszik nekik, nyugodtan leiratkozhatnak. A listáddal viszont törődnöd kell, távolítsd el azokat, akik régóta nem nyitották meg a leveleket, vagy már jelezték, hogy nem szeretnék kapni a leveleket.  

A hírlevél legfontosabb mondata 

Hiszed vagy sem, a legfontosabb a tárgymező. Ezzel ugyanis szinte minden címzetted találkozik. Természetesen létezik egyfajta reklámvakság, ezért csak szinte. A tárgymező a sláger refrénje, a vállalkozás szlogenje, a vicc poénja. Vagyis az az egy mondat, amiben mindennek benne kell lennie. Erősnek, izgalmasnak és érdekesnek kell lennie, mert ezzel akarunk hatást kiváltani az olvasóból. Minderre pedig összesen 70 karakternyi lehetőségünk van, ugyanis ennél hosszabb tárgymező nem fog látszódni mobiltelefonon. Ez pedig azért fontos, mert nagy eséllyel a telefonján találálod meg a címzettek legalább 50%-át. 70 karakter valójában nem sok, de nem is kevés. Egy jól irányzott mondatra van szükséged, olyanra, mint egy ütős bemutatkozásnál. Fogalmazd meg a tárgymeződet először ahogy szeretnéd, majd kezdd el sűríteni, és izgalmasítani! Egy plusz tanács, hogy 7 szónál ne használj többet. Arra még akár a busz után futva vagy telefonálás közben a leveleit pörgetve is tud figyelni valaki.  

Érdekel! 

Ha megragadtad a címzett figyelmét, akkor viszont már elvárásai vannak. Ígéretes volt a tárgymező, ezért megnyitotta a leveledet. Mi történik ezután? Tovább fűtöd a kíváncsiságát és a végén egy ellenállhatatlan ajánlattal szembesül? Vagy sokkal inkább lanyhul a lelkesedése, mert minden puskaport ellőttél már a tárgyban? A válasz csak Rajtad múlik. Ami fontos, hogy semmiképp ne szólítsd őt hölgyem/uramnak vagy kedves vásárlónknak. Mindenki szereti a saját nevét látni, a hírlevélküldők pedig nagyon könnyen formálják perszonalizáltra a tartalmakat, ezért kérlek, hadd maradjak Andris! De ezt se vidd túlzásba, ha minden mondatban látom a nevemet (sok értékesítő él ezzel a trükkel telefonon), akkor az inkább negatívba fordítja a kapcsolatunkat. Legyél természetes, mintha csak élő szóban beszélnél. Az ügyfeled pont olyannak szeret, amilyen vagy. Nem előre kimódolt gondolatokat akar, vagy esetleg terjengős szóvirágokat, sokkal inkább a lényeget és a Tőled megszokott közvetlenséget. 

Adathalmaz jöhet? 

A jó hírlevél nem önmagáról szól. Ha én azt mondom, hogy csökkent a webáruházak forgalma 2021-hez viszonyítva az még nem jelent semmit. Lehet, hogy csak épp ez jutott eszembe reggel. Ha viszont ezt adatokkal tudom alátámasztani, és pontosan jelzem, hogy a csökkenés mértéke 11% volt, akkor a hitelességemmel kapcsolatban egészen más gondolataid lesznek. Persze, nem kell teleszórnod adatokkal a levelet, hiszen azt nem olvassa el senki. Mégis, ügyelned kell arra, hogy megalapozott információkat adj át. Tedd mindezt úgy, hogy felvillantod a problémát, és hagyod, hogy az ügyfél fedezze fel a megoldást. Remélhetőleg a gondolatmenet vége a számára is az lesz, hogy Veled kellene együttműködnie. De fontos, hogy ezt vele mondasd ki és ne Te akard belészuggerálni.  

Van még szabály? 

Az attól függ. Ettől már össze tudsz rakni egy jó anyagot, és meg tud születni az a hírlevél, amivel elkezded az egészet. De ez csak az első lépés. Ha kiküldesz egy hírlevelet, az pusztába kiáltott szó. Ha kiállnál a város főterére és kiabálva hirdetnéd a szolgáltatásodat, az nagyjából ugyanennyire lenne hatékony. A következő fontos szabály tehát a rendszeresség. Erről nem lehet eleget beszélni, ugyanis sokan itt rontják el. Megszületik az első jó levél, kimegy a második tűrhető, a harmadik pedig szenvedés és könnyek árán sem születik meg. Egyszercsak elfogy a lendület és inkább választod a marketingmix más elemeit. Ahelyett, hogy terveznél, szerveznél és tudnád, hogy miről fog szólni a szeptemberi hírleveled. Igen, már most, márciusban. Az ügyfeleink, akiknek rendszeres hírleveleket készítünk éves terveket kapnak. Természetesen, ebben bármikor lehet változás, hiszen bármikor történhet a piacodon olyan esemény, amire reagálni kell. Mindenesetre, ha előre összerakott stratégiát követsz, akkor kevésbé lesz nehéz megírnod, illetve kisebb nyomást is fogsz érezni. 

Hogyan küldjem? 

Rengeteg kliens áll a rendelkezésedre, amivel akár automatizmusokat is be tudsz építeni a rendszerbe. Sok rajongója van a Mailchimpnek, mások nem akarnak majmot a céges anyagaikra. Mások a Mailerlite-ra esküsznek. Mi Hubspotból küldjük. Másoknak a SalesAutopilot vált be, és van, akinek a Listamester a nyerő. Ez utóbbi kettő akár a magyar névnapokról is küld automatikusan levelet az ügyfeleidnek. A hogyannál is fontosabb viszont a honnan. A legtöbb rendszer ugyanis már szűr, ezért az info@ kezdetű e-mail címeket nem annyira szereti. Ez vagy a promóciós mappába, vagy a spambe irányítja a nagy gonddal összreakott hírleveled. Az ingyenes levelezőkből küldött leveleket kevesebben tartják majd profinak, mintha azénnevem@cégnév.hu/sk/eu/com címről küldenél levelet. Persze, az ügyfél tudja whitelistelni (vagyis biztonságos listára tenni) ezeket a leveleket is, de az megint neki pluszmunka, amit nem biztos, hogy be akar vállalni. 

Nincs más hátra! 

Az alapvető dolgokat már tudod egy hírlevélről. Látod mikre kell figyelni, az összes többi részt pedig majd kitapasztalod. Bármennyire furán is hangzik ez, mégis igaz. Ahogyan a listád változik, úgy fogsz majd Te is. A kísérletezés pedig soha nem ér véget. Akár minden hónapban meg tudnánk tölteni egy-egy órás konzultációt minden ügyfelünkkel, ahol csak az adott havi hírlevél lenne a téma. Hiszen bár már a második posztot olvasod róla, mégis még rengeteg apró trükk és izgalom van ebben a témában. De ezeket csak akkor fogod tudni felfedezni, ha elkezded és csinálod! Sok sikert hozzá! 

érdekes eredményes hírlevél newsletter zaujímavý úspešny