AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
patrizia gucci egy család története könyv

Gucci sikere és bukása

Ha azt mondom, Gucci, mindenki tudja, miről is van szó. Egy világmárka, amely a divat világában előkelő helyet foglal el. De azt már nem kevesebben tudják, hogy ennek a nagy múltú cégnek mi a titka, mi a története. Végigolvastuk Patricia Gucci könyvét, az Egy sikeres dinasztia történetét.

Guccio Gucci – az alapító

Egy észak-olasz fiatalember valamikor a múlt század végén fogta a bőröndjét, és elutazott Londonba. Itt egy híres hotelben kezdett el bőröndöket pakolgatni, majd ihletet is kapott: hazament, és a külföldön látottakat felhasználva majdnem 100 éve megnyitotta az első Gucci üzletet. Ez még nem hasonlított a mostaniakhoz, a firenzei üzletben bőrtáskákat készítettek. A világháború alatt sem mentek csődbe, hiszen felismerték, hogy ha Rómába költöznek (ott nem lehetett bombázni, a Vatikán miatt semleges így védett is maradt), akkor a tengeren túlról érkező katonáknak a jó minőségű olasz bőráru remek szuvenír lehet. A Gucci szépen fejlődött, de igazi sikereket az alapító halála után ért el. Amikor a vezetést a három közül a legidősebb fivér, Aldo Gucci vette át. A többiek is tevékenyek maradtak, kivéve nővérük, aki nem kapott részesedést. Mert nő volt. Holott az ő férje volt az, aki a második világháború alatt megmentette az üzletet egy nagyobb összegű kölcsönnel. 

patrizia gucci egy család története könyv
aldo guci családi kép patrizia gucci

Aldo Gucci – a felemelkedés

Igazi ambiciózus vállalkozó volt, célul tűzte ki, hogy a céget világméretűvé teszi. A római üzlet megnyitása is leginkább neki volt köszönhető, apja halála után pedig New Yorkot célozta meg. A Gucci egyre több üzletet hozott létre, irányelvük továbbra is a minőség és az egyediség volt. Többféle kollekciót hoztak létre, de a nagy áttörést akkor érték el, amikor hollywoodi filmcsillagok kezdték el viselni a kiegészítőket. Ehhez az kellett, hogy a filmipar központjában is legyen egy saját üzletük, szembetűnő helyen. Aldo Guccinak ehhez meglehetősen jó szeme volt, kifinomult stílusa és remek üzleti érzéke hamar sikerpályára repítette a céget. Többféle részleget hozott létre, például a Gucci parfümöt, óragyártóval, de még egy autógyártóval is kollaborált, így a világon az első divatcég volt, amely limitált szériában autóbelsőt tervezett. Hozzá pedig ajándékba utazótáskát. A felső tízezer vitte, mint a cukrot. Ahogy a cég egyre csak nőtt, úgy a család is bővült. A harmadik, feltörekvő generáció négy fiúból állt, akik nem szívesen viselték el az idősödő Aldo Gucci irányítását.

Viszálykodások és bukás

A nézeteltérések oda fajultak, hogy Aldo unokaöccse több puccsot is szervezett a nyolcvanas éveiben járó dottore Gucci ellen. Végül sikerült eltávolítania az irányításból, kijátszotta a cég vezetőjét, és a helyére ő ült. Ekkor a Gucci sikere is zuhanni kezdett. A családi vállalkozás már minden volt, csak családi nem. Az eszement és értelmetlen pénzszórásnak az lett az eredménye, hogy a részvényeket el kellett adni egy külső, bahreini befektetőnek. Ezt még Aldo Gucci is megélte, nem sokkal ezután halt meg. Fiainak és unokaöccsének soha nem tudta megbocsátani, hogy több élet munkáját tették tönkre. Ma a cég ismét előkelő helyen szerepel a piacon, ám már nem családi vállalkozás. Csak egy cég a többi között.

Mit csináltak rosszul?

  • Nő nem örökölhetett és nem kapott részvényeket
  • A kapzsiság tönkretette a családi vállalkozást
  • Szakértők helyett csak családtagok kaptak vezetői pozíciót

Mit csináltak jól?

  • A hátrányból többször is előnyt kovácsoltak, például a római költözéssel
  • Mindig észrevették a kínálkozó lehetőséget (Hollywood)
  • Nem féltek új dolgokat kipróbálni