AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
arculat vizuális identitás

Sikeres vizuális identitás létrehozása márkád számára

A márka minden vállalkozás szíve. De hogyan tudod kiemelni a márkádat a mai telített piacon? A digitális korban kulcsfontosságú, hogy egy hatékony stratégia mentén keltsd fel a potenciális ügyfeleid figyelmét. Ennek egyik legfontosabb eszköze a márka erős vizuális identitásának, vagyis arculatának megteremtése. Nézzük meg együtt, mennyire fontos ennek az identitásnak a megteremtése. Hogyan lehet megfelelő vizuális arculati elemeket létrehozni, és átvinni őket a gyakorlatba. Hogyan készítsünk megfelelő logót, és mire van hozzá szükségünk? 

Miért fontos a vizuális identitás?

A vizuális identitás a márka arca, ehhez köthető az első benyomás, amit az ügyfelekben hagysz. Gondolj rá úgy, mint egy magazin vagy könyv borítójára. Elmész egy újságoshoz, és egy érdekes magazint szeretnél.  Az egyiknek unalmas neve van, szürke és pasztellszíneket használ, a címlapon pedig nincs mosolygós modell vagy hívogató autó. A mellette lévő vonzó névvel, élénk színekkel, érdekes címekkel dolgozik, egy csinos modell mosolyog Rád a legújabb sportautó mellől. Melyiket emelnéd le a polcról? 

Pontosan így működik a márkád vizuális identitása is. A logó, a színek, a választott betűtípus és a grafikai elemek kombinációja az, ami segít a márkádnak kitűnni és emlékezetessé válni a tengernyi versenytárs közül. Ezek az arculati elemek mutatják meg a vállalkozásodat az online és az offline térben egyaránt. A logó, a színek és a hatások olyan vizuális identitást hoznak létre, amelyek közvetítik a márkád értékét és személyiségét. Az arculat feladata, hogy a legjobb színben tüntessen fel, és gyakran ez biztosítja, hogy az ügyfél az emlékezetébe vésse a márkádat. Sosem tudhatjuk, hogy mikor jut majd eszébe egy szimpatikus márka, amit korábban látott, és éppen szüksége volna hasonló szolgáltatásra.  

arculat vizuális identitás élelmiszer

Hogyan kezdjünk hozzá?

Határozd meg márkád identitását és értékeit!

Mielőtt elkezdenéd a vizuális elemek tervezését, fontos, hogy pontosan határozd meg a márkád indetitását. Ki vagy te, és mit képviselsz márkaként? Azonosítsd a márka alapvető értékeit és céljait! Ezek az értékek képezik majd az arculat elkészítésének alapját és a logóban is tükröződniük kell.  

Képzeld el a márkádat személyként! Mi tesz őt egyedivé? Hogyan szeretne feltűnni az emberek szemében? Ezek az értékek azok, amelyeket a vizuális identitás a leggyorsabban és leghatékonyabban tud kommunikálni.  

A brandbook (arculati kézikönyv) létrehozása

A brandbook, vagy más néven arculati kézkönyv egy útmutató a márkádhoz, amelynek elkészítése elengedhetetlen a vizuális identitás kialakításához. A dokumentumnak tartalmaznia kell a logók, a színek és az egyéb grafikai elemek használatára vonatkozó szabályokat és irányelveket. Olyan, mint a márkád bibliája vagy “tízparancsolata”, ami meghatározza, hogy a megjelenésben mit lehet és mit nem. Ha elkészítetted, egyértemáűen tartsd be és ne becsüld alá a benne felállított szabályokat. Ha nem vagy biztos benne, hogy mit kell tartalmaznia, számos cég van a piacon, akik szívesen segítenek ebben, ne habozz, fordulj valamelyikükhöz! 

Azt viszont semmiképp se felejtsd el, hogy az arculati kézikönyv nem korlátozhatja a kreativitásodat és a kommunikációs csatornákhoz való alkalmazkodó képességedet.   

Tervezd meg a logódat!

A logód a vizuális identitás kulcsfontosságú eleme. A logó tervezésekor ne felejtsd el, hogy egyszerűnek, egyedinek és könnyen megjegyezhetőnek kell lennie. A logó színei is nagyon fontosak, mivel befolyásolják az ügyfelek érzelmi reakcióit és konkrét üzenetet közvetíthetnek. Ez lesz a weboldaladon található összes dizájnelem kiindulópontja.   

A grafikai elemek és színek kombinációja, amelyek a logódat jellemzik, jó esetben tükrözik a márkád összes fontos értékét is.  Azt szeretnéd, ha egy energikus márka szerint azonosítanának? Használj a logóban olyan elemeket, amelyek ezt tükrözik. Használd a sárga szín valamelyik árnyalatát, amely pontosan ezt az érzelmet váltja ki! Egy elegáns, megbízható vállalkozás valószínűleg lekerekített vonalakat és a kék vagy fekete színeket, ezek kombinációját fogja felhasználni.  

Válassz megfelelő elemeket!

Miután megalkottad a logódat, helyezd el a többi vizuális elem (színek, betűtípusok, grafikai elemek) alkotta térben. Ezeknek az elemeknek igazodniuk kell a logóhoz, és minden kommunikációs csatornán konzisztensen kell megjelenniük. Akár a közösségi médiában, akár az e-mail marketingben (hírlevél), a weboldalon vagy akár offline elemekben is, mint egy óriásplakát.  Attól függetlenül, hogy milyen hirdetési felületen kommunikálsz, mindenképp kövesd az arculati kézikönyv elemeit és ellenőrizd, hogy betartottad-e ezeket az instrukciókat.  

Az is fontos, hogy a mennyiség és a minőség egyensúlyban legyen. Ha túl sokat használsz, fennáll a veszélye annak, hogy túlterhelt összevisszaságot alkotsz. Ha túl sok színt és különböző betűtípust használsz, azzal rendezetlenséget sugallsz, az ügyfelek pedig nem tudnak majd megkülönböztetni. Ezen a ponton tartsd be az arculati kézikönyvben meghatározott betűtípusokat, másokkal ne kísérletezz.  

arculat vizuális identitás mexikó chips

Mitől lesz erős a vizuális identitás?

✅Egyszerűség és könnyű megjegyezhetőség: A karakteres logók és élénk színek segítenek abban, hogy a márkád megjegyezhető legyen és kitűnjön a versenytársak közül. 

✅Eredetiség és egyediség: Az egyedi logók és grafikai elemek segítenek lenyűgözni a potenciális ügyfeleket. A tömegből kitűnve a Te márkád lehet az, akire emlékeznek as ok egyhangú közül.  

✅Hitelesség és következetesség: A minőséget és a stílust hangsúlyozó, következetes vizuális identitás segít a márkádba vetett bizalom kialakításában. 

Az arculat vagy vizuális identitás tehát a sikeres márka kulcsfontosságú eleme. A jól megtervezett logó és következetes vizuális identitás segíthet a figyelemfelkeltésben és a vásárlók bizalmának kiépítésében. A megfelelő színhasználat segíthet a kívánt érzelmek kiváltázásban, a megfelelő grafikai elemek használata pedig fokozza az érdeklődést. Tudtad, hogy az emberi agy akár 60 000-szer gyorsabban képes feldolgozni egy képet, mint egy szöveget? 

Ha segítségre van szükséged a márkád arculatának, vizuális identitásának kialakításában, fordulj hozzánk bizalommal. Kreatív ügynökségünk készen áll arra, hogy segítsen Neked egy olyan márka létrehozásában, amely kiemelkedik a mai piaci környezetből. 

Ha kérdéseid vannak, vagy konzultációra van szükséged, keress minket e-mailben, telefonon vagy töltsd ki a kapcsolati űrlapunkat! A sikeres vizuális identitás mindössze egy kattintásnyira van Tőled!