d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626

Az online marketing jokere: a content calendar

A korábban már tárgyalt Máté-hatás szerint minél többet csinálunk valamit, annál nagyobb az esélyünk a sikerre. Ez mennyiségi szempontból mindenképpen megnyugtató, főleg, ha rendszeres posztolásról van szó. Ugyanakkor egy közösségi média- vagy marketing stratégiának van minőségi szempontja is. Ez sokkal inkább arról szól, hogy mit (mikor, hol és hogyan) posztolunk. Ebben segít minden vállalkozónak a tartalmi naptár vagyis a content calendar, máshol content plan. Hogyan rakj össze egy ilyen tervet? Milyen haszna van, ha készítesz egy ilyet és egyátalán mennyire fogod utálni az egészet. Bejegyzésünkből ezekre a kérdésekre is választ kapsz! 

Vannak napok, amikor szikrázik a kreativitásod. Máskor pedig nehezedre esne még egy egyenes vonalat meghúzni is. A rossz hír, hogy lehet, hogy az első napon nem akarsz posztolni, a másodikon pedig már nagyon a körmödre ég. Napok óta nem adtál életjelet magadról, az utolsó publikált anyagod egy hetes, vagyis kábé az őskorban készült. Mit tehetsz ilyenkor? Kapkodsz, szenvedsz, izzadsz és összetákolsz valamit. Valamit, amit majd kiteszel, amivel megnyugtatod magad, hogy volt poszt. Kipipáltad a feladatot és létrehoztál egy teljesen átlagos, unalmas és érdektelen anyagot. Ez a célod a közösségi médiáddal? Valószínűleg nem. Eközben a versenytársad a rossz napján is van mihez nyúljon, mert valamikor régen készített egy content calendar nevű varázseszközt! 

Tücsök és hangya 

Mindenki ismeri a régi tanmesét: a tücsök csak mulat és hegedül, míg a hangya szorgalmasan gyűjtöget. Beköszönt a tél, a hangyának van mit ennie, míg a tücsökre nehéz idők járnak. Pont így van ez a marketingben is. Hatványozottan igaz, hogy akkor tudsz aratni, ha vetettél is. A tervezés, az előrelátás pedig pontosan ezt a vetést teszi könnyebbé. Ha gyakorlati síkra szeretném terelni az egész content calendar-dolgot, egy tanácsom van csak: írj fel három fő gondolatot a cégedről. Egészen pontosan arról, amit értékesítetek. Mit tud? Milyen problémát old meg? Mitől fél az, aki ezt választja? Milyen tualjdonsága emeli ki mások közül? Mi teszi ellenállhatatlanná? Rögtön van hat olyan kérdés, amire ha válaszolsz az ad hat témát. A hat témában pedig még további rétegek vannak. Hogyan segít egyik, másik vagy harmadik szegmensen? Miért innovatív? Hogyan teszi könnyebbé az ügyfél életét. Még egy kérdés, amiből még egy válasz születik, amiből pedig még egy tartalom. 

A content calendar nem ellenség 

Az előző pontban leírt módszer nagyon egyszerűnek hangzik és az is. Nem kell mást tenned, csak néhány cetlivel nekiülnöd gondolkozni. A témák tárháza szinte kimeríthetetlen – ötödik éve blogolunk marketingről és még mindig van mit mondani -, ha tudod, hogy hogyan keresd őket. Ez azonban csak az első lépés. Rakj össze sorozatokat, tematikus napokat, gondolati fonalakat, amivel egymásba érnek a tartalmaid. Legyen élmény fogyasztani mindazt, amit megosztasz a közönségeddel. Ugyanis most a száraz tények már senkit nem érdekelnek, arra vágynak az emberek, hogy a tartalom gyors legyen, ütős, és beszippantsa őket. Ha három héten át blogolsz arról, hogy mivel etessük a tengerimalacunkat, csak a feketeövesek maradnak Veled. Ha viszont az etetés mellett bejön még néhány hasznos ötlet, azt már értékelni fogják. Ehhez viszont tervezned kell, mert gombnyomásra egyikünk sem tud kreatív lenni. 

Hogyan álljak neki? 

Nos, a legnehezebb elkezdeni. Vedd rá magad, biztosíts nyugalmat és először rakd össze csak a fő csapásirányokat. Melyik nap miről szól? Milyen platformokat akarsz használni? Milyen formátumokban jelensz majd meg? Mennyi időre tudod előre legyártani az anyagokat? Mind-mind fontos kérdés, mert ha egy videófolyamot előre le tudsz gyártani három hónapra, akkor hajrá! Nincs vele gond hónapokig, mégis van magas minőségű tartalmad. Ha pedig ez idő alatt belenézel a naptáradba, látni fogod, hogy egy típusú tartalmad máris kész van hosszú időre. Természetesen lehetnek olyan tartalmak is, amik az utolsó pillanatban születnek, mert valamilyen aktualitásra reagálnak. Ha mondjuk minden héten kedd este kommentálod a szakmai eseményeket, arra is tudsz készülni. Egész héten járhatsz nyitott szemmel és a tartalmak megírják magukat.  

U-tá-lom! 

A content calendar tipikusan az a feladat, amit senki sem szeret elvégezni. Noha rengeteg időt spórolsz meg vele! Bár az első pillanatban nagyon fogod utálni és nem látod benne a hasznot. Az eleje nagyon nehéz lesz, majd a végén boldogan nézel majd rá, amikor hónapokra előre látod, hogy miről fogsz beszélni. Biztonságot ad számodra, hiszen nem készülnek majd pánikszerű anyagok. Vagy ha mégis, járhat a fejed (és főleg a tudatalattid) azon, hogy pontosan mi kerüljön majd bele. Vagyis jó sokáig nem állsz majd egy tiszta fehér lappal szemben, amit értékes gondolatokkal kellene megtöltened. Az ideális eset az (lenne), ha minden hónapban szánsz erre időt, hogy folyamatosan legyenek előtted tervek, elkészítendő anyagok. Hónapok alatt rutinná válik majd és nem fogod érteni, hogyan működött ez korábban nélküle.  

content plan tartalmi naptár

Haladjunk naponként 

Találd ki, mi lesz hétfőnként. Valami könnyedebb, hétindító tartalom lehet ideális, ami nem túl szakmai, de fogyasztható. Minden hétfőn. Rakd össze először a hétfőket egymás után. A feljövő ötleteidet – amik ide nem illeszthetők – pedig tedd félre. A többi napra még jók lehetnek. A content calendar számára ugyanígy címkézd meg a többi napot is, hogy mi miről szól. Gondolj a sorozatokra: ha mindig szerdán jön, akkor van mit várni. Ha van minden szerdán egy jó kontent, akkor fogom várni, hogy kapjak még belőle. Így sorban minden napot fel tudsz címkézni és naponta legalább egy anyagot közölj. Ha növekedni szeretnél, akkor pedig legalább hármat két nap alatt. Váltogasd a sztorikat, videókat és képeket. Jöhetnek a podcastok, vendégszerzőség, elemzés és szakmai kulisszatitkok. Máris csomó olyan típus, amire talán eddig nem is gondoltál. 

Hogyan írja meg magát a content calendar? 

Ha már többen vagytok a cégnél, akkor nagyon egyszerűen: mindenkinek van egy jó ötlete. De egyébként úgy, mint a szívfájdító üresség, ami Rád tör, mikor muszáj írni valamit, ez is spirálként működik. A mi rekordunk az, amikor 12 hétre előre tudtuk, milyen videók készülnek majd el. Bár évek óta élünk ezzel a módszerrel, sokszor mi is abba esünk, hogy az utolsó pillanatokban készül el egy-egy bejegyzés. Az viszont hatalmas előny, hogy azt már nem kell kitalálnunk, hogy miről írjunk. Bőven elég, ha kinyitjuk a dokumentumot és a fejünkben lappangó gondolatokat ráeresztjük erre. Ha szerencsénk van, akkor több téma vár feldolgozásra, és valamelyik éppen közel lesz az aznapi hangulatunkhoz. Ugyanis bár a terv amennyire kötöttség, éppen annyira biztonság is, bármikor lehet rajta változtatni. 

Jönnek a fekete hattyúk 

Bármikor feltűnhet valami nagy horderejű, amire nem számítottunk. Arra viszont reagálni kell. Ha kipattan egy törvény, újdonság, bármi, ami befolyásolja az ügyfeleid életét. Ha nem ez van a naptárban, akkor is erről kell beszélned, mert ez foglalkoztatja őket. Sokszor ez tervezhető (mondjuk egy könyvelőnél az adóváltozások), akkor erre fel tudsz készülni. Máskor azonnal kell reagálni, de akkor is tudod, hogy miről. A betervezett anyag pedig tolódik a jövő hétre. Ugye, mennyivel kellemesebb gond, mintha az üres lapot kellene megtöltened ráadásul tegnapra?