AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
Máté-hatás vállalkozásfejlesztés gazdaság üzlet

Máté-hatás – ezért könnyű a nagyoknak, és nehéz a kicsiknek

Sokszor találkozunk sikertörténetekkel, amiket csak annak tudunk be, hogy ő híres, gazdag, már sikeres, jó a hírneve. Persze szeretjük ilyen egyszerű magyarázatokkal nyugtatni magunkat, a helyzet az, hogy vannak esetek, amikor valaki tényleg azért lesz gazdagabb, mert már gazdag, vagy híresebb, mert már híres. Ezt nevezik az angol szakirodalomban Matthew effectnek, vagy rossz magyarosítással: ez a Máté-hatás. Maradj velünk, és megmutatjuk, hogyan fordíthatod a javadra a Máté-hatást.

Máté-hatás: lehetőségek ajtaja és Ferrari - kinek könnyebb megszerezni?

Mi is az a Máté-hatás tulajdonképpen?

Ha azt sejted, hogy köze van ahhoz a Mátéhoz, aki az egyik evangéliumot írta, jól gondolod. Ugyanis, tőle származik, hogy „Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és bővelkedni fog; attól pedig, akinek nincs, még az is elvétetik, amije van.” Manapság inkább csak úgy mondanánk: a gazdagabbak még könnyebben jutnak vagyonhoz, a szegények még könnyebben veszítik el azt.

Még egyszerűbben: akik előnyösebb helyzetben vannak, még több kiváltsághoz jutnak, akik hátránnyal indulnak, azoknak még több nehézségük lesz. Például az OECD 2018-as jelentése szerint –hat-hét generációnyi idő (120-150 év) kell, hogy valaki mélyszegénységből eljusson az átlagos életszínvonalig. Szintén emiatt van az, hogy Elon Musk hamarabb fogja megtömni a zsebeit, mint egy átlagember, vagy az emberek hamarabb fognak rendelni az Amazonról, mint egy szlovákiai kis webshopról.

Nem mindegy, mit mondanak rólad

Nem mindegy, mit mondanak rólad, még akkor is, ha nagyon tehetséges vagy. Unfair és idegesítő lehet, ha legalább olyan tehetséggel rendelkezel, mint mások, és éppenséggel azok a mások jutnak előnyhöz. A helyzet azonban az, hogy ahol számít az emberek megítélése, ott megbújik a Máté-hatás is.

Mutasd a Spotify-od, megmondom ki vagy

A Musiclab zenestreaming-platform készítői egy igen érdekes ötlettel álltak elő. Úgy gondolták, megvizsgálják, hogy hogyan reagálnak az emberek, hogy ha látják a számok népszerűségi mutatóit. Két csoportra osztották őket:

  1. az egyik csoport nem látta mennyien töltötték le az adott számot, sem azt, mennyien hallgatták meg
  2. a másik csoport látta mind a letöltési, mind a hallgatási statisztikákat az összes számnál

Azt kérded, melyik számok teljesítettek jól? Hát azok, amelyeket a legtöbben letöltöttek. Mivel mások látták, hogy az adott számokat milyen sokan töltik le, ők is így döntöttek. Akik nem látták a letöltések számát, azoknál ezek a számok nem teljesítettek jól.

A hallgatók egyenesen következtettek arra, hogy a letöltések száma a minőség mércéje is. De ugyanez igaz arra is, hogy két ugyanolyan tehetségesen orvos online értékelései eldönthetik a mérleget egy irányba. Az emberek afelé fognak hajlani, akinek már van és/vagy több az értékelése.

Máté-hatás a digitális marketingben

Kijátszani rövid távon nem igazán tudjuk, de a javunkra lehet fordítani. Ugyanis minél hatékonyabban lépünk át egy határértéket – legyen szó bármiről – annál hamarabb fog hasznunkra válni a hatás. Ez történhet azzal, hogy meglepetést okozunk – közösségi médiában ilyen az értékes és releváns tartalom -, esetleg lassan építkezünk másokkal együtt.

Értékes és releváns tartalom

Nem zsákbamacska ez, a neve takarja a lényegét. Ha leáll a Facebook, és mi vagyunk az elsők, akik ezt hírportálként lehozzuk, az emberek minket kezdenek el hivatkozni. Ez persze akkor érvényes, ha már van némi renoménk, és nem számtalan, százezres hírportállal vagyunk versenyben, akiknek szintén hírérték ez.

Lassú víz partot mos

És ez egy vállalkozás, hírnév vagy karrier építése során is igaz. Az első évek lehet profit nélküliek lesznek, de minél több tapasztalatot és kapcsolatot építünk fel, annál biztosabb lesz a siker a későbbiekben. Minél több link mutat a saját weboldalunkra, minél jobban járunk körül egy témát a blogunkban, annál valószínűbb, hogy megtaláljuk a célközönségünket.

Mi a tanulság?

Ha össze szeretnénk foglalni, mit vihetünk el ebből:

  • a Máté-hatás ellenünk dolgozik, amíg kicsik vagyunk, de értünk, amikor már nagyok;
  • következetes és precíz munkával tudunk „naggyá nőni”;
  • ha meglépünk egy határértéket – pl. tízezer követő Instagramon – a Máté-hatás elkezd nekünk dolgozni – egyre többen jelölnek meg, lájkolnak, és ez még több interakciót generál.

Felhasznált források