AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
A Temu logója szarvakkal megtűzdelve.

A Temu sikere a saját kudarcunk is egyben

A kínai tulajdonban lévő Temu 2022-ben indult kiskereskedői platformként, ma pedig a világ egyik legnagyobb piactere az Amazon, Aliexpress és Wish mellett. A Temu azonban koránt sem annyira jópofa mint gondolnánk. A Temuról való vásárlással magunkat is lábon lőjük – csak nem halljuk a lövést, és nem érezzük a fájdalmat. 

A Temu logója szarvakkal megtűzdelve.

A Temu rövid története

A Temu az Amerikában nagy sikerű Super Bowl eseményen debütált félperces reklámjával, amivel tulajdonképpen minden piacra betört a világon. Csak hogy értsük: 2022 szeptemberében indult, 2023-ban pedig már Kanadában, Amerikában és Európában is teret hódított. Szlovákiában és Magyarországon 2023 őszén kezdett nőni az érdeklődés a Temu iránt, amit a Google Trendjei is szépen letükröznek. 

A platform olyan, mint egy nagyon olcsó Aliexpress vagy Wish. És ezt az olcsóságot a sajátjának is vallja, ugyanis a szlogenje „Shop like a billionaire” azaz „Vásárolj, mint egy milliárdos.” 

Vásárolj, mint egy milliárdos 

Ha megnyitjuk a Temu weboldalát, appját, rengeteg színes, arcunkba vágó terméket találhatunk, amik aligha drágábbak 10 eurónál. Ha ez nem lenne elég, a szüntelen 70-80%-os akcióik igazán csábítóak, a sokszor egyeurós termékeik pedig könyörögnek, hogy vegyük meg. Mire elérünk a rendelésig, addigra a kosarunk már tele van, és csak pár eurót fizetünk, napokon belül nagy csomagok tulajdonosai lehetünk. Bár jól hangzik, nem az az egyetlen baj, hogy a milliárdosok nem így vásárolnak. 

A Temu jól marketingel, mégis mi fizetünk rá

A Temu kétségkívül jól marketingel, ezt nekünk is be kell vallanunk. A Temun minden arra késztet, hogy kattints, rendelj, add hozzá a kosárhoz, tegyél már valamit! Itt ez a termék, még 24 óráig 72%-os akcióval, most 10 euró helyett csak 3. (Arról, hogy miért hangzik jól egy akció, itt írtunk korábban.) 

De ez nem elég, 7000 darabot adtak már el belőle, és Marina épp most rendelt egyet Brazíliából. Ibramovic Szlovéniából öt csillagosra értékelte legutóbb, neked pedig nem kell ez, de tedd a kosaradba! Most azonnal, gyorsan. Ne gondolkozz, csak cselekedj! 

Ha nem elég ez, akkor még ott a rendkívül sok gamifikáció, amivel szó szerint játékká teszik a vásárlást. Gyűjts pár érmét, nevelj fát, cserébe itt egy marék kupon, elengedünk további tíz százalékot az amúgyis párcentes árból. Ráadásul ingyenes a szállítás, 90 napon belül visszaküldheted, hát mégis mit veszíthetsz? Semmit. Vagy nagyon is sokat? 

Szilikon lábujjvédő a Temu marketplace-ről.
Szilikon lábujjvédők a Temuról, 74%-os akcióval, amit 1 perccel ezelőtt megvett valaki, és már 66 ezren vásároltak belőle. Hát ki ne ugrana ilyen ajánlatra?

Ahol a vásárlás közösségi élmény 

A Temu másik sikere a közösségi vásárlás. A csoportos vásárlás egy létező és jól működő koncepció Ázsiában, amit most a nyugati társadalom célközönségén próbál meg alkalmazni az óriás. A csoportos vásárlás lényege, hogy egy-egy termék megosztásával kedvezményre tehet szert az illető. Ráadásul, ha rajta keresztül regisztrál a felhasználó, további kedvezményekre és pénzbeli jutalomra számíthat. Így mindenki jól jár: a barátnőnk is olcsóbban vásárolhat, én is kapok kedvezményt, és a Temu is szerzett két vevőt. A kérdés csak az, hogy milyen áron. 

A Temu azért veszteséges, hogy költeni tudjunk 

Nem titok az sem, hogy a Temu masszívan veszteséges, mivel a termékeket sokszor a tényleges ár alatt értékesítik a megrendelőknek. Rendelésenként körülbelül 5-10 dolláros veszteséggel dolgoznak, mégis megéri nekik. Bevett praktika a marketingben, hogy ha új ügyfelet akarunk szerezni, annak olcsóbban, nagyobb kedvezménnyel adjuk el termékünket.  

Még mindig jobb egy 20%-kal kevesebbért eladott termék 10 új vásárlónak, mint egy teljes áron eladott a meglévő vásárlómnak. Amint a Temu rászoktatta a vásárlókat arra, hogy „úgy vásároljanak, mint egy mlliárdos”, az neki már nyereséges lesz. Egy kiskereskedő, KKV aligha tudna fedezet és tartalék nélkül súlyos veszteséggel hónapokon át marketingkampányt folytatni abban a reményben, hogy így szerez vevőbázist.

A Temu grafikája, amin új felhasználóknak szánt akciók hirdetnek.

A Temu drágán hirdet, amivel felveri az árakat

Legyen az tojásfehérje-leválasztó, fokhagymadaráló vagy billentyűzettisztító kefe (ezek létező termékek!), a hirdetései mindenhol megjelennek, és nem lehet őket elkerülni, mert hajlandók minden pénzt megadni, hogy a versenytársaikat maguk mögött hagyják. Ezzel pedig a hirdetési árakat is felverik, azaz minden kiskereskedőnek, helyinek és hazai vállalkozásnak többet kell azért fizetnie – így végül neked is -, hogy a víz felszíne felett lehessen, és a Temu mellett versenyben maradjon. Azzal, hogy egy Temus (bárkit túllicitáló) hirdetésére kattintunk, egy helyi kereskedőnek verjük fel a költségeit.

A Temu ott teljesít jól, ahol a márkának nincs szerepe

A Temu minden olyan területen jól teljesít, ahol a márkának minimális szerepe van, vagy egyáltalán nincs jelentősége. Az, hogy márkás körömollóval vagy márka nélkülivel vágom a körmöm, senkit nem érdekel. Ilyen helyzetben pedig az ár fog dönteni – árban pedig egyelőre verhetetlen a Temu. Amit eddig az ember a kínai boltban vett meg, most a Temuról fogja megrendelni.  

Azzal, hogy a Temuról vásárolunk, ismeretlen márkájú és eredetű termék mellett döntünk, aminek fillérekért kellett elkészülnie, hogy életképes maradjon a gyártó vállalkozása. Így, ha versenyben akarsz maradni, vagy értékkel, vagy márkanévvel kell a Temuval versenyezned.  

Eladjuk a lelkünket fillérekért?

A Temuval kapcsolatban számos aggály felmerült az elmúlt hónapokban, és nem csak az agresszív növekedése és marketingje miatt. A Temu alkalmazása kérdéses adatvédelmi szempontból – az feleslegesen sok engedélyt kér a rendszertől, és vannak benne olyan gyanús kódrészletek, ami miatt a szakemberek jogosan nem tartják megbízhatónak. 

Emellett a mesterségesen alacsony árak a gyártókat is kizsákmányolják, hiszen azoknak alacsonyan kell tartaniuk a költségeket is. Emellett az óriás már megfojtja a magyarországi e-kereskedőket, mert nem képesek ilyen kis árréssel és haszonkulccsal dolgozni. A Temu a fogyasztói társadalom paradicsoma, ahol mindenki olcsón jut olyan termékhez, amire nincs feltétlenül szüksége.