AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
google core frissítés

Világvége? Atombomba? Dehogy, csak Google core frissítés!

Ritkán ébred fel az egyszeri vállalkozó azzal a képpel a fejében, hogy ma vége lesz a világnak. Sőt, igazából senki nem ébred így fel. Még a Titanic kapitánya is meg volt győződve arról, hogy sikeresen célba ér majd Amerikában. A helyzet közel sem ennyire kritikus, az viszont biztos, hogy 2024. márciusában valami olyan megy végbe, ami még nem volt. Soha nem tartott még Google core frissítés egy hónapig. Kifordul a sarkaiból a világ, újra kell húrozni a stratégiákat, de könnyedén lehetsz Te a nagy nyertes is. Igaz, nem akkor, ha most kapsz észbe, hanem ha már régebben, szisztematikusan jól csinálsz valamit. Szóval, nem világvége, sokkal inkább valami új jön!  

Ha elvesztél már a bevezetőben, kérlek, egy picit még maradj velünk, mert ígérem, hasznos lesz. Március 5. egy teljesen átlagos és legalább annyira unalmas kedd volt, de közben a Google begyújtott minden rakétát azért, hogy Neked jobb legyen. Persze, túl szép, hogy igaz is legyen, de hivatalosan a cél, hogy a keresőóriás legalább 40%-kal csökkentse a keresési eredmények között a nem hasznos találatokat. Ezt szolgálja többek közt a Google core frissítés is, amit egyszerűen csak a keresőmotor központi algoritmusaként is fordíthatunk.  

Egy hónap körömrágás

A frissítés már elindult, sőt, amikor a cikket írom is éppen tart. Ugyanis a várható befejezése egy hónapot vesz majd igénybe. Több rendszer is frissül folyamatosan, ami sok furcsaságot okozhat. Megeshet, hogy egyik nap óriásit lépsz előre a keresési rangsorban, majd néhány nap múlva ezzel a lendülettel zuhansz. Ezt az okozza, hogy a Google core frissítés mellett a társult rendszerek (Hasznos tartalom és spam updatek) is frissülnek. Vagyis, folyamatosan kapcsolják be őket egymás után, azok pedig, ahogyan egymásra épülnek, úgy pakolnak Téged egyszer előre, egyszer pedig hátra. Amíg nem látjuk legalább nagy vonalakban, hogy mit is figyel és díjaz majd ezután a Google, addig lehet izgulni, hogy a weboldalad nyer vagy veszít az egész procedúrán. 

google core frissítés

Mi az a nem hasznos találat?

Bár elég egyértelműnek tűnhet, mégsem az. A Google célja, hogy Neked minél jobb felhasználói élményt adjon, azaz minél több idődet rabolhassa el. Azok a tartalmak, amelyek a robotoknak készültek viszont nem ilyenek. Gondolj csak bele egy olyan cikkbe, ami teljesen mechanikusan készült el, szinte semmilyen olvasói élményt nem kínál. Pusztán patikamérlegen kimérve tartalmaz mindent (legalábbi az író szerint), amit egy robot díjazni fog. Nos, ebben megegyezhetünk, hogy valóban nem hasznos Neked, aki keresel valamit. Biztos vagyok benne, hogy Te is találkoztál már ilyen oldallal és el is ment tőle a kedved elég gyorsan.  

Mi a helyzet a spamekkel?

A hivatalos közlemény szerint a Google core frissítés mellett megvalósul egy, a spamekkel kapcsolatos változás is. Szó szerint spamszerű, automatikusan generált tartalomról olvashatunk, ezt pedig sokféleképp értelmezhetjük. Létre tudsz hozni ilyet saját magad is, de segítségül hívhatsz hozzá mesterséges intelligenciát is. Ezek célja a keresési tartalom manipulálása, saját oldalunk pozíciójának mesterséges javítása.  

Mi kerül hátra?

Azok a tartalmak, amelyek semmilyen hozzáadott értéket nem tartalmaznak. Nagy mennyiségben, gyorsan készülnek, valódi tartalom nélkül. Ugyanilyen elbírálásra számíthatnak azok az oldalak is, amelyek gyakori kérdésekre adott választ sejtetnek, a valóságban azonban nem visznek közelebb a megoldáshoz. 

A régi praktikák már nem működnek majd?

Nem, pontosan ez a lényeg. A Google core frissítés lényege, hogy becsukjanak kiskapukat. Ha halmoztad eddig a kulcsszavakat, hátra kerülsz. Ez egy időben nagyon kifizetődő és népszerű volt, most viszont már inkább ciki. Ugyanebbe a kategóriába kerül a rejtett szöveg is (fehér alapon fehér betűvel például). Ahogyan hátra kerülnek a linkvásárlók is. Az ilyen, direkt manipulációkat a Google büntetni fogja, szélsőséges esetben ki is zárja az oldaladat a találatok közül. 

search engine marketing google core frissítés

Akkor amit AI írt, azt bünteti a Google core frissítés?

Nem, erről egészében nincsen szó. Ahogy már sok helyen elhangzott, a mesterséges intelligencia egy segítő eszköz. Az elbírálása is ilyen. Ha a kicsit gyengén fogalmazó asszisztenseddel íratsz blogot, akkor nem lepődsz meg, ha hátra sorolnak a keresőben. Ha kicsit gyenge prompttal a mesterséges intelligenciával íratsz blogot, akkor miért kerülnél előre? 

Azért szólnak majd?

Nem, semmilyen értesítést nem kapsz majd, hogy hirtelen hátra kerültél. Ezt Neked, magadnak kell figyelned a Google Search Console rendszerében. A Google core frissítés ugyanis nem egy specifikus dolog, ami csak a Te fiókodat érinti. A frissítés már minden esetre elkezdődött, számos oldal tulajdonosának pedig már megvolt az első kellemetlen élménye ennek kapcsán. 

Mi történik, ha hátrébb kerülsz?

Röviden: baj. Ugyanis, ahogyan az elején is írtam, ilyen méretű Google core frissítés még nem volt. Egyszerre ennyi minden még nem változott. Tehát nem lehet megmondani, hogy ha visszaesés következik be, az mire visszavezethető. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy a Google egy tiszta fehér lapot nyitott. Amit eddig elértél, az történelem. Mostantól pedig az új szabályok szerint kell a legjobba közé kerülnöd a találati listában. 

google core frissítés rangsor

Mit tehetek, hogy továbbra is legyen organikus elérésem?

A fő válasz erre a kérdésre nem változott. Hozz létre egyedileg készített, minőségi és releváns tartalmat. Foglalkozz a célközönséged valós problémáival, amikre valós megoldást lehet Nálad találni. Ha eddig is ezt tetted, akkor számodra ez a Google core frissítés óriási segítség is lehet. Hiszen könnyen lehet, hogy éppen most kerülsz az első oldalra és robban az ismertséged. A beígért 40%-os javulás óriási változás. Gondolj csak bele, ha a vállalkozásod árbevétele/profitja/termelékenysége egyik napról a másikra 40%-kal nőne vagy éppen csökkenne!  

Tervezd be a következő SEO-optimalizációs kört!

A legbiztosabb, ha előre menekülsz és már jó előre számolsz azzal, hogy a weboldaladat újra kell szabni. A Google core frissítés ugyanis a tegnap még jó weboldaladat akár földbe is döngölhette. Éppen ezért mindenképpen hasznos és fontos konzultálnod egy SEO-szakértővel májusban vagy júniusban, hogy el tudjátok végezni azokat a változtatásokat, amik szükségesek az oldaladon. Aki azt állítja, hogy már most, a frissítés közepén tökéletesen tisztában van azzal, mit kell tenned, az ferdít. Jelenleg egyedül maga a Google tudja, hogy mit szeretne látni.  

Ezt a bekezdést mindenképp olvasd el

A Google core frissítés fő célja a fehérítés. Ha eddig tömegesen tudtál látogatókat generálni az oldaladra különböző féllegális módszerekkel, akkor most baj van. Abban az esetben pedig, ha tudatos tartalomstratégia mentén teszel közzé anyagokat van egy jó hírem. Kiveszik a meccsből azokat, akik eddig motoron ülve futottál a 100 métert, Neked pedig több babér nyílik. Hatványozottan az az idő jön, amikor a minőségi tartalomba fektetett pénz és idő nem veszteség, hanem befektetés.