AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
családi vállalkozás több generáció

Rokon és vállalkozás – működhet?

Sok esetben teljesen kézenfekvő, máskor mégis csak viszályokhoz vezet. Rokon és vállalkozás egyesek szerint nem fér meg, mert valamelyik rovására fog menni. mások azzal érvelnek, hogy a világ legnagyobb cégei között is vannak családi kézben lévők. mi – magunk is családi vállalkozásként – végeredményt nem hirdetünk, ellenben utánajártunk mindkét oldal érveinek!

Egyszerűnek tűnik családon belül vállalkozást indítani. Sokan csak „belesordródnak”. mások pedig tudatosan tervezik így. Minden esetre nem választanak egyszerű utat. Rögtön az elején fontos kérdés, hogy azért egy rokonunkkal dolgozunk-e, mert rokon, ami rögtön körön belülre röpíti, vagy azért, mert ő olcsó, akár ingyen is segít, vagy azért, mert ő ért hozzá a legjobban. Ez a kérdés nemcsak a vállalkozás indulásakor, hanem a későbbi személyi döntéseknél is fontos szerepet játszik. Egy inkompetens családtag érkezése a szervezeti kultúrát is lerombolhatja, és a munkatársak morálját is csak rontani fogja.

Rokon a fedélzeten

Elsülhet jól is. Természetesen. Rengeteg példa van rá. Ugyanakkor, ez mindkét fél részéről folyamatos odafigyelést igényel. A munkahelyi dolgok nem telepedhetnek rá a családi életre és viszont. Továbbá a munkát abbahagyva, a szerepeket sem szabad magunkkal vinni. Ugyanúgy, ahogy a „hétköznapi” munkatársainknak nem jár kritika az elsózott húslevesért, nem érdemlik ezt a rokonok sem. El kell érnünk, hogy cégünk sikeressége mindkettőnknek fontos legyen. A helyzet csak bonyolódik, amikor egy cég életciklusa második szakaszába lép, amikor vezetőváltásra kerül sor. Az 1990-es változások idején alakult cégek jórészt mostanában esnek át ezen. Az első generációs vezetők visszavonulnak, utódaik pedig a családból kerülnek ki. Ez a váltás nem zökkenőmentes, de nem is szükségszerűen sikeres. A sikerhez itt is a hozzáértés szükséges, pont, mint a vállalkozások születésénél.

családi vállalkozás több generáció

Hol rontottam el?

Sok kapcsolat indul jól, majd siklik félre. Az összecsiszolódás ugyanis nem könnyű. Könnyen gondolhatja azt bármelyik fél, hogy családtagként nagyobb beleszólása van a dolgok folyásába. Míg a másik érezheti, hogy a saját vállalkozásában is meg akarják neki mondani, mi a helyes. Ez egyértelmű tulajdonosi viszonyok mellett is kényes kérdés, hiszen senki sem szereti emlékeztetnei a másikat arra, hogy kinél is van a széf kulcsa. Még nehezebb, ha a tulajdonosok egyenlő arányban birtokolják a vállalkozást, és így nem találják a közös hangot. Ezt megelőzni néhány esetben szinte lehetetlennek tűnik, míg mások számára természetes. Hogyan lehetséges ez? A két (vagy több) személyiség fogja eldönteni, hogy működhet-e. Ha nagyon erős személyiségek találkoznak, akik alkalmatlanok a kompromisszumkötésre, akkor talán ne is kezdjünk bele. Ha viszont ez csak idővel alakul ki, úgy még nehezebb lesz az eddigi struktúrát megváltoztatni.

Megjósolható?

Tuti recept nincs. Két rokon remek ötletéből lehet hatalmas siker és arcpirító bukás. A sikerrecept valahol a kompromisszumkészség és az azonos látásmód mentén alakulhat ki. Fontos még, hogy igazat tudjunk adni a társunknak, és ne akarjuk legyőzni a társunkat, hanem nyerjünk együtt. Ha pedig összesen egy szót kell mondani, ami nyertessé teheti a családi vállalkozásokat, az a tisztelet.