AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
queen freddie mercury termék életgörbe

Queen – egy termék második virágzása

A zenerajongókat máris elvesztettem. Hogy mondhatom azt, hogy a Queen egy termék?! Pedig ha marketinges szemmel vizsgáljuk meg, akkor a zene és egy zenekar is termék. Megveszed a pólójukat, jegyet a koncertjükre és még ki tudja mi mindent. Tehát a brand egyik vásárlójává válsz. A múlt héten volt Freddie Mercury halálának harmincadik évfordulója. Épp ezért tökéletes az időpont, hogy megnézzük a marketinges szemével az elmúlt 51 évet!

A piaci bevezetés

A termékek életgörbéjének első szakasz a piaci bevezetés. Az az időszak, amikor profit nélkül, nagyobb ráfordítással próbáljuk megvetni a lábunkat. A Queen esetében ez 1970 és 1974 között zajlott. Olyan dalok születtek ezekben az években, amiket a hardcore rajongókon kívül talán csak igazán kevesek ismernek. Pedig még Jézusról is szólt egy szerzemény. Ha visszatekintünk, ez az az időszak, amikor kialakult a felállás, a stílus, de a nagy áttörés még elmaradt. Bele kell tenni rengeteg melót, de úgy tűnt, hogy ez csak egy újabb banda, akik eltűnnek a süllyesztőben.

queen freddie mercury termék életgörbe

Növekedés

1975-ben kijött a Bohemian Rhapsody, ezt már ismered, igaz? Olyannyira működik a dal, hogy a Mercuryról szóló film is innen kölcsönözte a címét. Létrehoztak valamit, ami semmilyen trend szerint nem kellett volna, hogy működjön, és mégis, a mai napig igazodási pont a könnyűzenében. A világsiker felé vezető úton jött a We Are the Champions, a We Will Rock You, a Crazy Little Thing Called Love és még rengeteg sikeres dal. Nézz utána nyugodtan, de itt mos kevés a hely. A lényeg, hogy megalkották azokat a műveket, amiket nagyrészt ma is azonosítunk a zenekarral. Azok a dalok, amik beugranak a név említésére. Majd elljött a pillanat, hogy azt érezzék, ennek már semmi értelme. Nincs tovább. Nem tudnak új inspirációt találni. Ekkor lépett fel a zenekar az 1985-ös Live Aid-koncerten. A húszperces minikoncert pedig új lendületet hozott.

Az érettség

Hat év a csúcson, miközben Freddie Mercury már halálos betegséggel küzd. Érdekes, ugye? Mégis megszületik a Kind of Magic, a The Show Must Go On és utolsónak a These Are the Days of Our Lives. Teljesen más hangvétel, érettebb hangzás, önközpontúbb témák. Koncertturnék helyett folyamatos stúdiómunka. Erre az időszakra életműdíj(ak) és rekordösszegű szerződések esnek. Valamint elmondható, hogy addig ütötték a vasat – együtt – amíg lehetett. Majd 1991. November 24-én meghalt Freddie Mercury. A figyelem a Queenre irányult, 1992-ben emlékkoncertet tartottak, majd egyre nyilvánvalóbb lett, hogy ez nem ugyanaz.

queen freddie mercury termék életgörbe

A hanyatlás

Az én generációmnak a Queen nem jelent semmit. Retro zenekar, akiket nem hallgattunk gyerekkorunkban, nincs hozzá személyes kötődésünk. A tagokat sem tudnám felsorolni, és ezzel nem vagyok egyedül. Egy banda, amiben ki tudja még mi lehetett volna, ha… De az ilyen mondatoknak ugye nincs értelme. A csapat tagjai külön utakat kerestek, szólókarrierbe kezdtek, egyikük teljesen felhagyott a zenei pályával. A történetet pedig akár itt le is zárhatnánk, ha nem történt volna újabb fordulat.

queen freddie mercury termék életgörbe

Újra felfelé

Ha változtatsz a termékeden, új célcsoportnak tudod megnyitni, akkor van visszaút a csúcsra. Ezt három irányból is megpróbálta a Queen, és mindhárom sikeres lett! 2002-ben Londonban bemutatták a dalaikon alapuló, jövőben játszódó musicalt a We Will Rock You-t. 2012-t követően Adam Lamberttel kiegészülve turnéznak, aki kimondottan nem Freddie Mercury akar lenni, noha legalább annyira extravagáns és tehetséges, mint elődje. 2018-ban pedig elkészült Rami Malek főszereplésével a Mercury életét feldolgozó Bohém rapszódia, természetesen Queen dalokkal. Az új célcsoportoknak köszönhetően pedig ismét van egy világméretű mánia az irányukba. Mintha csak visszaléptünk volna harmincöt-negyven évet.

queen freddie mercury termék életgörbe rami malek bohém rapszódia