d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
storytelling történetmesélés marketing szövegírás

Nem tudod eladni magad? Diagnózis: storytelling hiánya

Ha azt mondja neked valaki, hogy gondolj egy emberre, aki nem tudta eladni magát, szinte biztosan eszedbe jutnak példák. A tanár, akinek kiemelkedő képességei voltak, mégis átlag alatt keresett. Vagy az ismerős, akinek olyan jó ötlete volt, amivel segíthetett volna másokon, és mégsem hallgatott rá senki. A helyzet az, lehetsz akármilyen ügyes és okos, ha nem tudod eladni magad, alul maradhatsz. A diagnózis pedig: gyenge storytelling. 

Homo narrans mindenki

Nem olyan könnyű ám kiszakadni ebből a körből. Mondhatjuk például, hogy oké, tisztán teljesítmény alapján kezdjük el értékelni az embereket a munkahelyükön, de az emberi agy nem erre van beállítva. Mindig lesz az a srác, aki olyan jól kidumálja magát, hogy megússza. Ennek pedig egy az oka: elég régóta történetekben gondolkodunk. 

Elmegy két ősember vadászni. Az egyik egy szarvast ejt el, míg a másik üres kézzel tér vissza. Az elsőnek mindenki örül, be van biztosítva az étkezés, és legközelebb is elküldjük vadászni. A második viszont elkezd hadoválni arról, hogy villámlásszerű fényeket látott és fák dőltek ki az erdőben. Kiről fognak szólni a legendák? Minden bizonnyal az utóbbiról.  

A storytelling neked segít

A storytelling az online marketingben sokféleképp hajthatja a te malmodra a vizet. Minél ügyesebben meséled el a történetedet a közönségednek, annál jobb kapcsolatot építhetsz ki velük. Persze a kulcs ebben is a mértékletesség, nem arról van szó, hogy le kell az égről hazudni a csillagokat. A storytelling azért működik, mert a történet alapvető emberi megtapasztalás, amikben már régóta gondolkodunk. 

Ezért hatásos a Vodafone 2013-ban sugárzott „Jó dolog” reklámja, amiben egy emberélet korszakain át ível a boldogság és a szerelem. Az emberek legtöbbje tud hozzá kötődni: a szerelem megtalálása és átélése jó dolog. A képi világa egyszerű, a hozzátoldott reklámüzenet pedig kerek képet ad: a jó dolgok végtelenek, és a Vodafone is végtelenséget kínál, ezért jó dolog.  

A különbség hatalmas aközött, hogy csukott vagy nyitott szemmel nézzük meg a reklámot. Igen, hozzátesz az esztétikus képi világ, de a történetszál az, ami a reklámon végigível, és kerekké teszi azt.  

Mi a tanulság?

Ha be akarunk számolni valamiről, tegyük azt kerekké. Családi vállalkozásunk lehet immár kinőtte magát, de mögötte négy szűk év lehetett. Az ilyen történetfoszlányok emberközelibbé teszik a brandünket, hiszen az alapvető tapasztalatokra mindenki rá tud hangolódni: a sokáig törekvő csapat, aki végül elnyeri jutalmát.  

storytelling történetmesélés marketing szövegírás