AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
am business vállalkozói verseny

Mit ad Neked egy vállalkozói verseny?

Egy vállalkozói verseny mindig izgalommal jár. Nincs olyan, mint a sportban, ahol előre tudhatod, hogy nagy valószínűséggel nyerni fogsz. A vállalkozásnak nincsenek olyan objektív mérőszámai mint a pontok és a gólok, mégis valahogy össze kell vetni őket. Tavaly mi is részt vettünk a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége által szervezett Év Vállalkozója versenyen. A kiírás idén is megjelent, és ennek apropóján nézzük meg, mit adhat Neked, ha nevezel ide vagy egy hasonló versenybe! 

Köszönhetően annak, hogy tavaly ott voltunk, idén kaptam kérdést, megéri-e nekem benevezni? Tart-e már ott az én vállalkozásom? Valóban én lennék az Év vállalkozója? Teljesen természetes, hogy ilyen és ehhez hasonló kérdések forognak a fejedben egy-egy jelentkezés előtt. Hiszen – ha objektív akarsz lenni – mindig találsz olyan részterületet, ami mehetne még jobban is. Vannak céljaid, amiket még nem értél el (és remélhetőleg mindig lesznek ilyenek) és amíg nem vagy ott, nem érzed magadat késznek. Hadd áruljak el egy titkot: valószínűleg sosem érzed majd magadat késznek. Mindig lesz híresebb, nagyobb, feltörekvőbb, fiatalabb és a sor bármeddig folytatható. A lényeg viszont, hogy olyan, mint Te biztosan nincs még egy.  

Én, madártávlatból

A vállalkozásodra ritkán kell ránézned kicsit távolabbról. Ez pedig akár nehézséget is jelenthet, ha túl sokáig nem teszed. Ha viszont nehézséged van, akkor akár ez is lehet a megoldás. Ahhoz viszont, hogy a vállalkozói verseny pályázati anyagát összerakd, ez mindenképp szükséges. A kiíróktól kapsz szerencsére szempontokat, amik szerint górcső alá kell venned saját magadat. Ez pedig rengeteg hiányosságot feltárhat, ahogyan megmutathat számtalan olyan erősséget is, amikre eddig nem raktál kellő fókuszt. Felfoghatod akár úgyis, hogy rákényszerítenek egy brutálisan őszinte auditra (még ha a beadott anyagban picit szépítesz is). Ezáltal pedig a vállalkozásod és Te is biztosan több leszel, attól függetlenül, hogy a verseny milyen eredménnyel zárul. Emiatt pedig máris megérte. Ha egy közhellyel szeretnélek meggyőzni, akár azt is mondhatnám, hogy itt már mindenki nyertes. 

am business vállalkozói verseny

Mások, máshogy

A vállalkozói verseny egyik legfontosabb része egymás meghallgatása. Szeretek ilyeneket hallgatni, akkor is, ha én nem vagyok érdekelt. Az, ahogyan emberek beszélnek a szervezetről, amiben dolgoznak, rengeteget elárul róluk. A lendület, a felkészültség a beszédmód egyrészt. A tartalom pedig másrészt. Helyzeteket, megoldásokat, víziókat osztanak meg ilyenkor. Vajon lenne másképp lehetőséged megtudni, hogy a környezetedben élő cégvezetők hogyan hoztak döntést? Milyen indok vezette őket? Milyen víziót követtek? Ezt soha, sehol, senkinek nem mondják el. Egy versenyen viszont ez fontos lehet, hiszen a saját rátermettségüket tudják vele bemutatni. Te pedig ott lehetsz, hallgathatod őket és tanulhatsz tőlük. Ha szerencséd van még fizetned sem kell érte. Az eredmény olyan, mintha egy könyvtárat olvastál volna végig, több hónapnyi gyakorlatra mentél volna, vagy az agyad kapott volna egy turbót. 

Vállalkozói verseny, mint reklám

Ha eljutsz a személyes prezentáció köréig, az mindenképp nyeremény. Ugyanis egyrészt össze kell raknod egy anyagot, amiben a saját erősségeidet mutatod be. Ezt később is felhasználhatod egy ügyféltalálkozó alkalmával is. Tesztelheted, hogy ez a gondolatmenet helyes-e, tudja-e követni a közönséged, esetleg melyik pontján reagálnak rosszul. Ki kell állnod mások el (ráadásul egy kvalifikált közönség elé!) és el kell adnod magad. Van 5-10-15 perced, ahol meg tudod mutatni, hogy jó vagy abban, amit csinálsz és megérdemled, hogy elismerjenek. Emellett lehet, hogy éppen olyan szakembert keresnek, mint Te. A verseny kiváló lehetőség a kapcsolatépítésre is, ha jó benyomást teszel. Szintén jól cseng az ügyfelek számára, ha el tudod mondani, hogy egy ilyen verseny döntőse, helyezettje vagy résztvevője voltál. Többnek látnak majd, és teszik mindezt jogosan! 

Jön velem a stressz is

Talán nem szembesülsz hasonló stresszel, talán éppen a vállalkozói verseny segít leküzdeni ezt a fajta szorongást. Sokan nem szeretnek mások előtt beszélni, ezt viszont csak egy módon gyakorolhatod: ha mások előtt beszélsz. Menj oda, hozd magad ilyen helyzetben és tanuld meg jól használni. Elsőre nem lesz kényelmes, utálni fogod és nagyon felgyorsul majd a szívverésed. A következő alkalommal már könnyebben megy majd és bármilyen társaságban könnyen megszólalsz. Ezt konferenciákon, networking eseményeken és szinte bárhol fel tudod majd használni. A konferenciákon például nagyon sokszor emlékeznek azokra, akik kérdeztek. Ahhoz viszont merned kell felállni és kérdezni. Az egyéb rendezvényeken pedig azzal tudod magad érdekessé tenni, ha megnyilvánulsz. Ugyanis Néma Bobbal mások is nehezen kezdenek el beszélgetni. 

vállalkozói verseny stressz

De ez nem én vagyok!

A vállalkozói versenyre való jelentkezés is a hitről szól. Hiába énekelsz jól a zuhany alatt, talán nem mersz jelentkezni az X-Faktorba. Sokszor még saját magunknak is nehéz azt mondani, hogy igen, kiváló vagyok, helyem van a legjobbak között. Ha sikerül ezt megtenned, akkor egy komoly pszichológiai gátat döntesz le. Később mersz nagyobb tenderekre jelentkezni, nagy ügyfelekkel tárgyalni, esetleg merészebb ajánlatokat kiadni. Az első lépés akár lehet egy ilyen jelentkezés is. Akár titokban is tarthatod, ha nem sikerül, nem tudja senki. Ha pedig továbbjutsz, büszkén oszthatod meg az örömödet másokkal is. Egy dolgot nem szabad engedned, hogy egy esetleges sikertelenség elvegye a kedvedet. Ahogyan az elején is írtam, itt nincsenek objektív mérőszámok. Egyesek az árbevételt nézik, mások a fejlődési ívet, megint mások pedig az ötleted és a vállalkozásod egyediségét. Van, ahol az innováció szempont, más kiírásban a környezettudatosságot díjazzák. Minden egyszerre pedig nem lehetsz. A lényeg, hogy szerezz tapasztalatot! 

Mi történik, ha nyersz?

Nem klisé, tényleg nyersz mindenképp, ezt már kifejtettem. Ha pedig tényleg nyersz, akkor annak nagyon lehet örülni. Kívülről kapsz egy megerősítést, hogy jó irányba haladsz, a valódi nyereség viszont nem merül ki ebben. Mindenképpen fejlődsz és kilépsz a komfortzónádból. A nyeremények persze általában olyan dolgok, amik a vállalkozásod további fejlődését-fejlesztését szolgálják. Így mindenképpen inspirálóak, és ez is lehet egy indok, ami miatt még egy picit jobban odateszed magad. Egyébként pedig semmi világvége, hiszen nem kell megnyerned a versenyt. Nem veszítesz semmit azzal, ha végül nem Téged hirdetnek ki győztesnek. Nem lesz ettől egy csapásra más az életed. Sokkal inkább az út maga a nyereség, nem pedig a megérkezés a célba. Ha pedig az egyik kiírás nem Rólad szól, a másik még lehet a Tiéd. 

vállalkozói verseny prezentáció

Belevágnék-e újra?

Erre a kérdésre természetesen egy határozott igennel válaszolok. Senki nem veheti el tőlem a tudást, amit kaptam magamról az út során. Olyanok ellen mérethettem meg magamat, akik sokkal nagyobb vállalkozói tapasztalattal rendelkeznek, mint én. Mégis, ott állhattam mellettük! Ha pedig Te ennek a cikknek a hatására jelentkezel egy versenybe, akkor a legjobb dolgot teszed, ami csak történhet Veled. Ha igazán szerencsés vagy, akkor egy mentor lesz majd a nyereményed. Nem feltétlenül hivatalosan, “csak” megismeritek egymást.