AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626

Miért kell kontentet gyártanunk?

Sokszor halljuk és olvassuk a különböző szakmai fórumokon, hogy jelenleg a marketing a tartalomról szól. Pontosabban a tartalom gyártásáról, generálásáról. A legtöbben kiemelik, hogy készíteni kell, sőt, sokan azt is megmutatják patikamérlegen, hogy milyen legyen ez a megosztott anyag. Mi arra vállalkozunk, hogy bemutassuk, miért van erre szüksége egy vállalkozásnak.

A világ most sokkal bonyolultabban működik, mint öt, tíz vagy akár száz évvel ezelőtt. Ugyanez történik a marketinggel is. Az idősebbek bizonyára emlékeznek a múltszázad ikonikus reklámjaira (pl. Cipőt a cipőboltból!), amik az adott kor lehetőségeihez mérten jól működtek. Ezek a mai szemmel komikus mondat is kontent, még ha nem is a mai értelemben. A lehetőségek meglehetősen szűkek voltak, ugyanis nem volt szabad verseny, nem lehetett minden sarkon információözönbe botlani sem. Leegyszerűsítve mondhatjuk azt is, hogy akkor a termékek sem annyira versenyeztek a vásárlóért, mert nem voltak helyettesíthetőek. Ebből kiindulva, a megosztott kontentek minősége sem volt annyira meghatározó.

Mára ez a világkép kifordult a sarkaiból. Mindenről mindent tudunk, és lehetőségünk van gleccservizet rendelni Izlandról, ha elégedetlenek vagyunk az itthoni kínálattal. A világban számos termék versenyez értünk, és a tájékoztatástól a megérintésig jutottak. Igen, a reklámkampányok, a bennük megjelenő kontent most már nem elmondani akarja, hogy mennyire jó a termék x vagy y paramétere, sokkal inkább a hangulatot akarják átadni. Éljünk a gyanúval, hogy a kontent sok esetben összeér, a kampányok pedig integráltak. Minden mögött egy történet kell, hogy álljon. Lehetőleg olyan, ami a vásárlónak kívánatos személyiségjegyekkel ruházza fel az adott márkát, amivel innentől könnyebb azonosulni.

Enjoy!

Ha a marketingre dollárhegyeket költő Coca Colát vizsgáljuk (Taste the feeling – Kóstold meg az érzést) vagy a Red Bullt, ami ugye szárnyakat ad, szó sincs az ízről vagy a cukortartalomról. Pusztán egy jó érzés, pozitív hangulat vagy emberfeletti teljesítmény kerül a középpontba.

Mindannyiunk vállalkozásában ezt a történetet, ezt az átélhető pillanatot kell megtalálnunk, amivel az ügyfelünk könnyen talál kapcsolódási pontot. Ha könyvelő vagyok, akkor az ügyfelem valószínűleg a családjával lenne ahelyett, hogy adóbevallást készítsen. Ha a vállalkozásom biztosítási szerződéseket értékesít akkor a nyugdíjaskori munka helyett az ügyfeleim számára bizonyára kívánatosabb a kirándulásokkal megtűzdelt időskor. Ha pedig pékséget üzemeltetek, a legtöbbeket a nagymama süteménye és lekvárja fogja hozzám láncolni.

A világ talán legismertebb, és ugyanakkor leggyűlöltebb élelmiszeriparban működő cége a McDonald’s egyik munkatársa legutóbb szintén az élvezetre hívta fel a figyelmemet. Ha a sokak szemében erősen kérdéses minőségű szendvicseket is lehet élvezni, akkor biztos vagyok abban, hogy a mi vállalkozásunkban is megtaláljuk az átélhető és átadható érzelmi töltetet.

Ha további információkra van szüksége tartalmakkal és azok legyártásával kapcsolatban itt állunk rendelkezésére!