AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626

Marketingtippek, amik segítenek Rád irányítani a figyelmet

Minden vállalkozás ugyanazt az egy dolgot akarja: figyelmet. Az ok egyszerű, ha a célpiacunk nem érdeklődik a termékünk vagy szolgáltatásunk iránt, akkor abból nem lesz bevétel. Ez mindig és mindenhol igaz, iparágtól vagy gazdasági helyzettől függetlenül. Illetve, bármit is mond az adott vállalkozó, a valós cél a figyelem (kell, hogy legyen). Ugyanis, ha jobban végiggondolod, minden ebbe az irányba mutat. Azért van weboldalad, hogy megtaláljanak, ha befóliáztatod az autódat, az a célod, hogy még a piros lámpánál is lássák, mit csinálsz. Ha könyvet írsz, azzal is azt szeretnéd bemutatni, hogy Te vagy a szakértő, nyugodtan lehet Hozzád fordulni. Most olyan marketingtippek következnek, amelyek hatékonyak, olcsók és főleg, még egy kisvállalkozásnak is elérhetőek. 

Az első tipp: a SEO nem halott! 

Nagyon gyakran hallom, hogy a SEO (keresőoptimalizálás) nem divatos dolog. Talán igazuk van, de szerintem nem divatos, hanem működő dolgokra van szükségünk. Bár nem ez a marketing látványos része, nagyon fontos eredményeket tud hozni. Igaz, nem máról holnapra kerülsz fel az ügyfelek radarjára (bár erre is lehet példa), ha felkerülsz lehet, hogy hosszabb időre bérled ki az első helyet. Mindenki a Google-n keres (mai állapot, a jövőt nem tudjuk), tehát a keresőoptimalizálás nem feladat vagy lehetőség, hanem kötelesség. Ha elkezdesz blogolni, gyönyörű grafikonokat produkálhatsz. Elég hozzá 4-5 bejegyzés és a robotok azonnal felfedeznek. A másik fontos pont, hogy blogot írni ingyenes. Az időd, a tudásod és a szakértelmed kell hozzá. Tehát, ha most kezdtél vállalkozni vagy épp nem vet fel a pénz, akkor is tudod működtetni. Ha van egy weboldalad, amivel nem foglalkozol, akkor az elkészítése nem befektetés volt, hanem veszteség. Szóval ilyenkor nem marketingtippek kellenek, hanem egy SEO-szakértő vagy tanácsadás. Szerencsére nálunk mindkettőt megtalálod.  

A második tipp: ne félj, videózni nem olyan nehéz 

Mondom én, lassan a kétszázadik után. Senki nem szeret beszédet tartani. Senki nem szeret emberek előtt beszélni. A videó viszont nagyon hatékony marketingeszköz. Ezt az ellentmondást pedig valahogy fel kellene oldani. A héten – miután megszavaztattuk a követőinket – a saját életemet és az ügynökségünk működését dokumentáltam videókkal az Instagramon. Nagyon sok új felhasználó talált meg minket, hírességekkel chateltünk és a Forbes Slovensko is reposztolta az egyik sztorinkat. Jól hangzik? Pedig ez nem az egész hét volt, csak hétfő és kedd. Mit gondolsz, volt értelme? Tudom, hogy nem kényelmes ezt csinálni. Volt olyan pillanat, amikor az én életem is picit megakadt, azért, hogy be tudjak engedni másokat. Nem is javaslom azt, hogy most ülj neki és csinálj egyszerre 10 videót. Csak az elsőt, kísérletképpen. Szörnyű lesz, ezt garantálom. Utálni fogod az érzést, aztán később javulsz, és lépésről lépésre jobb lesz a tartalmad. A marketingtippek sorában a következő tehát az, hogy kezdj el videózni! 

A harmadik tipp: automatizálj! 

A SEO-val szemben az automatizáció nagyon divatos. Leginkább azért, mert nem követeli semmilyen plusz energiát és elég megcsinálnod egyszer. Az ilyen marketingtippek általában a lusta emberek kedvencei. Köztük pedig rengeteg vállalkozó is van, és még mielőtt bárki kritikának venné, én vagyok az egyik. A vállalkozásodban viszont rengeteg dolog történik rendszeresen és ugyanúgy. Bért kell fizetni, járulékot kell utalni, számlát állítunk ki, stb. Ezek olyan folyamatok, amik periodikusan pontosan ugyanúgy ismétlődnek meg. Akár elmehet ezzel havonta egy munkanap (tehát egy kolléga lehet, hogy nem tudott semmilyen plusz értéket teremteni), vagy beállíthatod és automatizálhatod egyszer, onnantól pedig csak a változásokat kell rögzítened. Ettől a ponttól a “droid” feladatok nem követelik meg sem az idődet, sem a jelenlétedet. Ha van egy rendszered, ami ezeket a feladatokat átveszi, akkor Te koncentrálhatsz fontosabb dolgokra.  

A negyedik tipp: a marketing marketingmixet jelent 

Ha csak egy eszközt használsz, rengeteget kockáztatsz. Ennyire egyszerű. Ha ezt az egy szabályt betartod, máris vége a marketingtippek áradatának. Olyan időszakban élünk, amikor számtalan eszköz elérhető Nálad az irodában is. De ha tovább megyek, akkor ott vannak a telefonodon vagy a számítógépeden is. Tesztelned kell, mi teljesít jól és folyamatos új megoldásokkal kell kísérletezned. Azért, mert mindenki ezt teszi, és ha Te kimaradsz, akkor lehet, hogy végérvényesen le is maradsz a versenytársak mögött. Talán a TikTok számodra most nem működik, egy évvel később pedig a legeredményesebb csatornád lesz. Csak az online térben van legalább 15 eszköz, amit használhatnál. Ha nem tudod, mi passzolna a Te vállalkozásodhoz, nyugodtan konzultálj velünk, szívesen segítünk. Ha viszont csak egy forrásod van, akkor könnyedén csődbe mehetsz. 

marketing mix vilanykörte kreativitás eszközök

Az ötötdik tipp: azt csináld, ami működik 

Ha van egy stratégiád, akkor pontosan tudod mi működik. Mivel a stratégiádban vannak elvárások, KPI-k és ezekkel könnyen össze tudod vetni a tényadatokat. “Csak” folytatnod kell az egyszer már meghatározott pályán, addig amíg minden a terv szerint alakul. Az új dolgok nem mindig jobbak, de ha egyszer a megszokott megoldások nem működnek, akkor valamin változtatnod kell. Ha van egy új eszköz, ami elérhető (például nemrég a BeReal), akkor azt tesztelned kell és meg kell értened a működését. Látnod kell, hogy ott vannak-e az ügyfeleid és milyen hatást váltott ki az ő körükben. Illetve, hogy a versenytársak használják-e. Ahogy a hokiban mondják: oda korcsolyázz, ahol a korong lesz, nem pedig oda, ahol van.  

Mindent vivő marketingtippek? 

Természetesen nem gondoljuk azt, hogy a mi zsebünkben volna a bölcsek köve. Sokkal inkább egy olyan listát szerettünk volna összerakni számodra, amivel befektetés nélkül is kellő figyelmet tudsz generálni saját magad és a márkád számára. Amikor vállalkozni kezdesz, az első az üzleti terv, amit elkészítesz. Ezt viszont mindenképp a marketingtervnek kell(ene) követnie. A legtöbb vállalkozás azonban ezt a lépést kihagyja. Sorozatos költésekbe kezdenek stratégia nélkül. Vagyis egy sötét szobában, kapkodva nyúlnak minden után, ahelyett, hogy zseblámpát, gyufát vagy gyertyát keresnének. Ez működhet ugyan, de leginkább szerencsejátéknak nevezhető. Hosszabb távon azok a vállalkozások működnek hatékonyak, akiknél nem az egynyári marketingtippek, hanem a stratégia dönt. Ugyanis sokszor megesik, hogy ismerősök, barátok ajánlanak eszközöket, ami nekik bevált. Ugyanakkor a fogorvos és a fatelep ritkán tudja ugyanazt az eszközt azonos hatékonyság mellett használni. A stratégiád ugyanis Rólad kell, hogy szóljon éppen ezért maximális hatékonysággal csak Neked működik.  

Miért prédikálok? 

Azért, mert mi is stratégia mentén dolgozunk. Ha kíváncsi vagy rá, meg tudjuk mutatni, hogy milyen kampányunk lesz majd jövő áprilisban és mit szeretnénk vele elérni. Bár elsőre összerakni óriási meló, a végén energia megtakarítást eredményez. Miért? A stratégiádba olyan dolgokat raksz be, amik fennmaradtak a rostán. Nem az ad hoc ötleteket, hanem amit kellően jónak ítéltél ahhoz, hogy kidolgozd részletesen és egy nagyobb anyag részévé tegyél. Vagyis jobb ötletek maradnak itt bent. Nincs bennük esetlegesség, hiszen, lehet, hogy már fél éve vagy akár még tavaly összeraktad. Nem kell kapkodni, “csak” kinyitod és megvalósítod.