d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
célpiac cieľová skupina

Ki számodra a valódi célpiac?

Pár héttel ezelőtt az egyik ügyfelünkkel a célpiacról beszélgettünk. Alapvető kérdés, ha el akarsz valamit adni (és elakarsz, mert azért vagy vállalkozó). Viszont, ahogy látszik ez mégsem egyértelmű dolog, ezért szeretnénk most segíteni, hogy pontosan meg tudd őket határozni.

A célpiac azon egyének összessége, akiknél a legnagyobb a potenciál, hogy megvásárolják a termékedet. Így szól a definíció, de talán ez nem túl nagy segítség. Ha Pozsonyban az Óvárosban van éttermed számodra a célpiac a turisták. Külföldiek, akik csak pár napot töltenek a városban és ki szeretnék próbálni a specialitásokat. Van szabadon elkölthető jövedelmük, kiváncsiak, és valószínűleg több a pénzük, mint a pozsonyiaknak. Tehát számukra hagyományos szlovák ételeket, angolul beszélő személyzetet és a bécsinél barátságosabb árakat kell kínálnod.

Viszont, ha a vállalkozásod egy strandon van, jobb ötlet ha lángost és sört árulsz. Hogy miért? A strandon mindenki csak gyorsételeket keres. A kulcsszavaid a gyorsaság, a kedvező ár és a kiváló íz lesznek. A termékednek ugyanis tökéletes válasznak kell lennie a közönség keresletére. Ez garantálja számodra a legnagyobb esélyt a sikerre.

Első lépésben meg kell határoznod, mit akarnak ők? Mit csinál a célpiacod? Milyen weboldalakat olvasnak? Hogyan pihennek? És egyáltalán hogyan élnek és gondolkoznak? Ezek alapvető kérdések, amikre válaszolva tudod meghatározni a stratégiádat. A hibásan meghatározott célpiac viszont nagyon gyorsan megfojthatja a cégedet. Képzeld el, hogy síléceket árulsz Dubajban. Van esélyed, de nem ez lesz életed üzlete. Egyszerűen túl alacsony a kereslet.

A legjobb verzió, ha Te magad is a célpiacodhoz tartozol. Például mi egy kkv vagyunk, tehát tudjuk, hogy a hasonló méretű cégekben milyen helyzetek adódnak nap, mint nap. Ha holnaptól az Amazonnal dolgozhatnánk, valószínűleg elveszettek lennénk. Egyszerűen csak azért, mert nem tudjuk hogyan működik egy ekkora cég. Ha pedig nem érted az ügyfeled problémáit, megoldani sem tudod őket.

Szerintem a célpiac a legfontosabb kifejezés egy vállalkozás életében. Nem elég, ha egyszer azonosítod őket. Folyamatosan monitoroznod kell az elvárásaikat és az igényeiket. És ez még csak egy lépés a siker felé.

célpiac cieľová skupina