AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
ingyenesség ingyen van nem kell fizetni érte akció

Ingyen az ecet is édes

A fenti mondatot egy nagyon kedves barátomtól szoktam hallani. Szintén az üzleti világban mozog, ezért hajlamos vagyok elhinni, hogy igaza van. Nézzük meg közelebbről, mit jelent az ügyfeled számára, ha valami ingyen van. Előny vagy hátrány, ha adsz valamit amiért nem kell fizetni?

Sok értékesítési tölcsér részét képezi az ingyenes csali. Sőt, ha végiggondoljuk, egy áruházban járva is kapunk kóstolókat és termékmintákat. Én magam is váltam már egy márka hűséges vásárlójává azáltal, hogy kaptam valamit ingyen. Jó ötlet lehet úgy behatolni egy piacra, hogy megismerteted az ügyfeleket a termékeddel vagy szolgáltatásoddal. Az ügyfél oldaláról közelítve: lehetősége van tesztelni, anélkül, hogy őt bármilyen kár érné. Különösen jó lehet ez akkor, ha az ügyfél nem biztos abban, hogy szüksége van arra, amit nyújtani tudsz neki.

A másik oldala az éremnek: milyen dolgok jutnak eszünkbe az ingyen dolgokról? Állami egészségügy például. Ez nem a legmagasabb szintű kiszolgálás és felkészültség képét hozza elő a fejekben. Ez már a díjtalanságnak az a foka, ami nem feltétlenül építi az üzletedet. Szeretnéd ezt az imaget közvetíteni? Vélhetően nem. Gyaníthatóan az lenne a célod, hogy új ügyfeleid legyenek, akiknek később értékesíteni tudsz, immáron pénzért.

ingyenesség ingyen van nem kell fizetni érte akció

Ingyen, de csak egy részét

Hasznos módja lehet az ingyenesség használatának, ha az ügyfél egy csomag valamely elemét kapja meg díjtalanul, vagy ha az ingyen adott szolgáltatás mellé értéket rendelünk. A 0 € mellett ha megmutatjuk a valós értékét is, már változik az optika. Ekkor ugyanis az ügyfeled fejében már képvisel valamilyen számszerűsíthető értéket az ingyenes kapott csomag is. Jelenleg nagyon jelentős az e-bookok és online esettanulmányok ajándékozása. Természetesen azzal a végcéllal, hogy az e-mail címed birtokában új vásárlásokra ösztönözzenek. Ezekben az esetekben tudást kapsz, ingyen, amivel fejlesztheted magadat. Természetesen leggyakrabban ezek nem azonnal a csúcsra repítő receptek, ellenben Te mégis kaptál valamit, aminek következtében pozitív képed alakul ki a cégről.

Ugyanígy használható megközelítés, ha valahányadik vásárlást követően adsz ingyenesen egy következőt. Ebben az esetben ugyanis az ügyfeled már tudja, mire számíthat, így egy jó érzés alakul majd ki benne. Viszont ennek korlátja lehet, hogy ezzel új ügyfélkapcsolatokat nem tudsz szerezni.

Összegezve

Összességében az ingyenesség jó ötlet lehet, ha valami olyat adsz, amitől az ügyfél megtapasztalja, hogy milyen minőségű terméket vagy szolgáltatást kaphat Tőled. Érdemes egy belépő szintű termékkel/csomaggal meglepni, hiszen így láthatja, hogy ki vagy, de Neked sem kerül túl nagy anyagi ráfordításba.