AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
digitális marketing ügynökség hirdetés online offline

Hogyan dolgozik egy digitális marketing ügynökség?

Talán 2023-ban azt hiszed, hogy az iparágon belül minden cég digitális marketing ügynökség. Holott ez tévedés, ugyanis aki így dolgozik az az esetek nagy százalékában csak félmunkát végez. A marketingmixnek ugyanis rengeteg olyan eleme van, amiket nem az online világban működtetünk. Ha végiggondolod, hány óriásplakáttal, rádióreklámmal vagy szórólappal találkoztál a héten, azonnal rájössz, mire gondolok. Nézzük, mik az azonosságok és mik a különbségek az online és az offline működés között! 

A szakirodalom szerint a marketingben ATL (above the line – a vonal fölött) és BTL (below the line – a vonal alatt) eszközöket különböztetünk meg. A vonal ez esetben a közvetlenséget jelenti. Az ATL eszközök esetén van egy közbeékelt szereplő, hiszen az ide tartozó platformok (tv-reklám, újsághirdetés, kültéri reklám, járműreklám, stb.) Te magad nem vagy képes egyedül megoldani a hirdetések kihelyezését. Ide tartozik az internet is, hiszen ebben az esetben kell egy digitális marketing ügynökség, aki koordinálja a hirdetéseidet. Ugyanakkor most már csinálhatod ezt saját magad is, igaz, más lesz az eredmény. A BTL eszközöknél (eseménymarketing, eladásösztönzés, gerillamarketing, stb.) nincsen semmilyen plusz szereplő, csak Te és a vevő. Mondja a szakirodalom. 

digitális marketing ügynökség hirdetés online offline

Digitális marketing ügynökség a gyakorlatban 

10 évvel ezelőtt, amikor egyetemre jártam még ez az osztás helyes volt, bár már az utolsó napjait taposta. Mostanra a szakmai fejlődés eljutott oda, hogy nincs olyan cég, aki valamit ne csinálna. Az online csatornákon a bekerülés meglehetősen könnyű, ugyanakkor éppen ezért a feladat egyre összetettebbé válik. Rengeteg részfeladat merül fel, és ahhoz, hogy a végén siker koronázza a törekvéseidet. A XXI. században ugyanis a specializációk korát éljük és nincs ez másképp a marketingben sem.  

Végy egy jó stratégát! 

Ugyanúgy, mint a háborúban, a marketingben is a terv az első. Egy digitális marketing ügynökség életében is az első lépés a tervezésé. Szükséges egy stratégia, aki képes látni a célt és az ide vezető utat is. Tisztában van azzal, hogy milyen eszközöket érdemes használni és azok milyen viszonyban legyenek egymással. Ezen a ponton – a tervezésnél – készül el a buyer persona és a kreatív koncepció is. Vagyis a tervezési fázisban elkészül a váz, amire majd fel lehet húzni a részleteket. A stratégiáért felelős személy (hívjuk projektmenedzsernek) persze később még kap(hat) szerepet, a fő azonban az, hogy milyen alapokat sikerült lerakni. 

Analizálj! 

A marketing mostanára nagyon sok esetben számháború, méghozzá big data alapú számháború. A legtöbb kampányban kulcsszavakat keresünk, statisztikákat elemzünk és ez alapján próbáljuk kitalálni, hogy milyen üzenet még pontosabban milyen szavak vezethetnek sikerre. Ezen a ponton fontos, hogy egy olyan kolléga is legyen a csapatban, akinek jó a monotóniatűrése, szeret mintázatokat keresni az adatokban és jól mozog struktúrákban. Ugyanis egy nagy halom adat még nem mutat semmit, ha nem tudjuk értelmezni, akkor a jó alapra sem tudunk tovább építkezni. 

Légy kreatív! 

A kreatív fázis minden digitális marketing ügynökség esetében teljesen eltérő. Nálunk az első a szöveg, ezt követi a grafika. Ugyanis, mi úgy gondoljuk (és ezek a Ti visszajelzéseitek), hogy szövegben vagyunk nagyon erősek. A mondanivalóhoz illeszkedik tehát a vizualitás. Mások ezt pont fordítva csinálják. Elkészül a szöveg és a grafika, mindegy milyen sorrendben. Igazodnia kell viszont a meghatározott stratégiához és célcsoporthoz. Ez a felszín, a gyakorlatban viszont ugyanahhoz a termékhez több célcsoport is tartozhat. Gondolj csak arra, hogy sampont a tizenévesek és a nyolcvan felettiek is használnak. Bár legtöbbször nem ugyanazt a márkát választják, tegyük fel, hogy most igen. Valószínűleg az idősebbeket a csábító, élénk szín nem mozdítja meg, míg a fiatalabbak számára hajuk védelme és egészségének megőrzése esik kisebb súllyal latba. A tanulság tehát, hogy a copywriter kolléga minden célcsoporthoz a saját nyelvén igyekszik szólni, hogy a számukra fontos előnyöket domborítsa ki. 

Jöhet a PPC! 

Az avatatlan szem számára itt kezdődik az egész folyamat. A valóságban azonban a digitális marketing ügynökség életében a PPC (pay per click) “csak” egy része a folyamatnak. Ez azt a részt jelenti, amikor a kampánymenedzser az összes kapott információt egy kampánnyá olvasztja össze. A stratégiában kijelölt platformokhoz elkészültek az adatelemzések, vannak már kreatívjaink, nincs más hátra, mint a paraméterezés. Ugyanis még itt sem vagyunk az út végén. Ha egy rendezvényre szeretnék jegyeket eladni, akkor a TV-képernyő nem ideális platform. De ez csak egy lehetséges beállítás a sok közül. Helyszínt, eszközt, de akár még operációs rendszert is választunk ilyenkor, hogy a célodhoz leginkább illeszkedő eszközrendszert állítsuk össze. Fontos a rendszer, ugyanis, ha iOS-en futó applikációd van, akkor az Androidosokat rögtön ki kell zárnunk. Magától értetődőnek tűnik, mégsem az. Ha rosszul paraméterezel, akkor rengeteg elégedetlen érdeklődőt generálsz, rengeteg elégedett ügyfél helyett. 

Mérj és riportolj! 

Amit nem mérünk, arról nem tudjuk merre halad. Itt kapnak fontos szerepet a benchmarkok és a KPI-mutatók. Sokszor rendelkezésre állnak világszerte validált adatok (pl. milyen megnyitási aránynál jó egy hírlevél), amik mindig, minden iparágban jó kiindulópontot jelenthetnek. Később, ha már kellő saját adattal rendelkezünk, akkor persze ettől el is térhetünk. Fontos, hogy az eredmények és főleg azok értelmezése viszont ne maradjon házon belül. Minden ügyfél számára fontos, hogy lássa és értse, mi történik a kampányaival. Nem kell szakszavakkal dobálózni, sőt, de a közös gondolkodás itt is eredményre vezet.  

digitális marketing ügynökség hirdetés online offline

Akkor mégiscsak digitális marketing ügynökség vagytok! 

Igen, a fenti folyamat digitális kampányok felépítését mutatja be. Viszont egészen az utolsó lépésig pont ugyanígy zajlik egy offline tervezési folyamat is. Ebben az esetben az utolsó lépésben nem az online térbe kerül az anyag, hanem mondjuk nyomdába megy. Vagy beszerezzük a hozzá szükséges tárgyi eszközöket (lásd egy eseménymarketingnél). A lényeg, hogy minden esetben tervezés, elemzés és rendszerezés a folyamat három lépése. Végül pedig platformhoz illesztés. Mivel a legtöbbször marketingmixben gondolkodunk, valószín, hogy az eszközök közt átjárás lesz. Mondjuk postán kapsz egy kuponkódot, amit a webshopban tudsz felhasználni. Ha viszont jártál a webshopban, újra látod a hirdetést (remarketingnek köszönhetően) az interneten. 

Akkor ez futószalag? 

Nem, távolról sem. Minden ügyfél és minden kampány más. Ha tavaly velünk dolgoztál a black friday maximalizálásán, ugyanazt idén nem fogod tudni felhasználni. A digitális marketing ügynökségben ugyanis az a legjobb, hogy helyetted figyeljük a trendeket vagy fejlesztjük a csapatunkat. Egy év alatt a mögöttes rendszerek akár négyszer is változhatnak. Ha pedig csak egyszer használod egy évben, akkor elég nagy lemaradásból próbálsz tőkét kovácsolni.