AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
A Google Analytics 4 rendkívül sokoldalú, és számos felhasználási területe van az online felhasználói viselkedés nyomon követésében és elemzésében.

Te átálltál már az Analytics 4-re? Júliusig van időd

A Google már 2019-ben béta verzióját tesztelte az új Google Analytics 4-nek, ami úgy néz ki, hamarosan az online marketingesek hétköznapjává válik. Azóta is az új webanalitika sok port kavar, de úgy néz ki, hogy ez a homokvihar most szebb jövőt hoz. Cikkünkből kiderül, miért van szükség az új Analytics 4-re, mik az előnyei és meddig kell átállni.

Az Universal Analytics vége: Analytics 4

Ha eddig volt dolgod a Google Analytics-szel, akkor tudhatod, hogy az Universal Analytics néven futott. 2023. július 1-étől az átállás definitív, onanntól kezdve akkor lehet majd év/év adatokat vizsgálni, ha addigra aktív lesz a Google Analytics 4 a weboldalunkon. Tehát, aki nem áll át július 1-ig, az nem fogja tudni tisztán összehasonlítani az idei évét az előzőkkel (és a jövőbeliekkel).

A Google Analytics 4 egy webanalitika szolgáltatás, amely lehetővé teszi a felhasználók viselkedésének követését és az adatok hatékonyabb elemzését a digitális platformokon.

Miért kell a Google Analytics 4?

Azon kívül, hogy a Google „erőlteti” az átállást, sok pozitív hozadéka van. Az online marketing az elmúlt években sokat változott. Gondoljunk csak a Facebook, Twitter és Google elmúlt három évének fejlesztéseire. Az, ami régebben az Universal Analytics alappillére volt, a weboldal és látogatás, mint fő dimenziók, amiket mérni kell, ma már nem állják meg a helyüket.

Az Analytics 4 (vagy GA4) már azzal számol, hogy sok marketinges saját appal és más felülettel is rendelkezik, amit mérni szeretne. Az eseményeket nem látogatásokban, hanem interakcióban kell mérni. És mindezeket (a weboldalt, appot és más használt platformokat) össze is kell hangolni egy értékelhető jelentéssé.

Egyszerű a képlet: ha nem váltasz Analytics 4-re, pénzt bukhatsz

Az előbb részletezett okok miatt az Universal Analytics és a GA4 két teljesen különböző adatmodellt használ. Ha sarkítani és egyszerűsíteni akarunk: míg az egyik a weben történő látogatásokat könyveli el, a másik az összes platformunk összes történését. Emiatt pedig új formában új kódokkal kell a Google Analytics 4-nek ellátnia a feladatát. Ha nem történik meg a GA4-átállás, akkor tulajdonképpen nem lesz információd róla, hogyan teljesíted a weboldalad és appod. Azaz, a sötétben kell majd tapogatózni, az pedig bevételkiesést jelenthet.

Ha pedig nem végzed el időben az átállást, akkor az év/év összehasonlításokat úgy kell összefésülnöd, hogy az Universal Analytics és GA4 adatai két különböző mérési módszere és adatai nincsenek egymásra hangolva. Szóval, ha adhatunk egy egymilliós jótanácsot: végezd el időben az átállás, június 30-ig.

A Google Analytics 4 rendkívül sokoldalú, és számos felhasználási területe van az online felhasználói viselkedés nyomon követésében és elemzésében.

Ebben lesz jó az új webanalitika

Oldallátogatás helyett platformok közötti esemény

Míg az Universal Analytics alapja az oldallátogatás- és letöltés volt, addig a GA4 már arra fókuszál, hogy milyen események történnek. Nem ritka, hogy weboldalról egy appba kerül a felhasználó. Ahhoz pedig, hogy ne két külön látogatóként legyen ez a statisztikában feltüntetve, a GA4 platformok között is képes lesz követni a látogatókat.

Pontosabb lekövetés és mérés

Mivel másféle események másféle módszerekkel kerülnek mérésre, az új technológia több adat elemzését is teszi lehetővé. Így pontosabb képet kaphatunk az ügyfeleinkről, illetve a bejárt ügyfélútról.

Hamis adatok, kamu forgalom mellőzése

A botokat és hasonló trükköket egy jó időre el lehet felejteni. A GA4 a kamu forgalmat képes kiszűrni, és ténylegesen csak azok az adatok jutnak el a statisztikákba, amelyek reálisak. Mit jelent ez? Pontosabb mérés = pontosabb kép = pontosabb finomhangolás = jobb eredmények.

Megjósolható közönségek

A rendszer, ami gépi tanuláson alapul, képes arra, hogy meghatározza azokat a közönségeket, akik nagyobb valószínűséggel fognak vásárolni a közeljövőben. Így maga a GA4 ajánlhat fel olyan jobbal teljesítő célközönségeket, amelyekre nem gondoltál volna magadtól.

Mérőkód vs. követőkód

Az előbbiekből következik, hogy amíg az Universal Analytics követőkódot használt (tracking ID), a GA4 már mérési azonosítót (measurement ID) használ.

Korlátlan korlátok

Aki nagy forgalommal rendelkezett, az akadályokba ütközhetett: a régi rendszerben 10 millió db lekérés volt a felső limit. A GA4-ben csak a rögzíthető események száma van limitálva: 500. Azaz ötszáz esemény adatait vagyunk képesek korlátlanul követni.

Összefoglalva: Universal Analytics rossz, GA4 jó

  • Ha már most akarod élvezni a GA4 előnyeit, akkor érdemes váltani, erre 2023. július 1-ig van időd.
  • Ha szeretnéd, hogy az év/év jelentésed idei része ne csússzon szét, mindenképp válts 2023. június 30-ig.
  • Ha nem váltasz eddig, onnantól kezdve nincsenek adataid és vakon maradsz.
  • A GA4 cross-platform és eseményalapon mér, ezért pontosabb képet kapsz majd a látogatóidról.
  • A GA4 korlátlanabb, gépi tanuláson alapul, nagy adathalmazokkal dolgozik és képes kiszűrni a hamis adatokat.