AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
am business esettanulmány márkaépítés

[ ESETTANULMÁNY ] Ismert név = minőség?

Sokat beszélünk a márkaépítésről, és egyesek szerint ez csak marketinges hókuszpókusz. A lényeg a termékedben vagy a szolgáltatásodban van. Persze, fontos a minőség, elvégre egy működésképtelen dolgot nem lehet eladni, azonban az is nagyon fontos, hogy az adott terméket ki kínálja. KÖVETLEZIK egy esettanulmány, ami megmutatja, hogy mennyivel nagyobb vonzerő van egy jól felépített márkában!

Az alapoktól

Az esettanulmány alanya egy ügyfélhez és egy kampányhoz kapcsolódik. Ügyfelünk egy nemzetközi céget képvisel. Fontosnak tartja a személyes márkája építését is, ugyanakkor tisztában van azzal, hogy az imázstranszfer előnyeit is ki tudja használni. Hívjuk őt a példában Ákosnak. Ezt a gyakorlatban úgy tudjuk kihasználni, hogy az “Ákos-tartalmak” mellé kerülnek hasonló arányban “céges tartalmak”. Többek között azért, hogy tudd, hol is dolgozik Ákos, valamint, hogy a cég már megalapozott hírnevét rá tudjuk égetni. A több évtizedes múlt és a több országban való jelenlét kiváló ajánlólevélnek számítanak. Amíg Ákos barátunk “csak” pár éves múltat tud magáénak, ellenben szakértője a területének. A cégnek belefér a költségvetésébe a több országban futtatott imidzskampány.De ebből ketten is részesülhetnek.

Versenyünk szabályai

Egy eseménnyel kapcsolatosan végeztük el a kísérletet. Az esemény valóban megtörtént, azonban két irányból kommunikáltuk. Egyrészt Ákos nevével, a cég említése nélkül, másrészt a cég nevével, logójával, Ákost nem említve. Minden egyéb paraméter azonos volt. A szöveg, a kreatívok, sőt még a célzás is. A napi költséget a Facebookra bíztuk. Az eredményben mégis különbség mutatkozik. Szerinted miért? (Lelőjük a poént: a válasz nem a költségekben keresendő.)

Eredmények

A céges esetben 2500 Ft-ot (7€) költöttünk, míg Ákos saját arcával 971 Ft-ot (2,75€). Az eltérés tehát 2,8-szoros. Joggal feltételeznénk, hogy az eredmények között is ez lesz majd az arány. Ákos 962 embert ért el, a cég pedig 2172-t. Itt a különbség már csak 2,25-szörös. Mondhatnánk, hogy Ákosnak sikerült csökkentenie a hátrányát. Ha itt akarnánk részeredményt hirdetni, arra jutnánk, hogy hiába az anyagi fölény, az ismert márkanév, ez eltüntethető. Nézzük az eredményeket tovább! Ákos 1 visszajelzést kapott az eseményre és 4-en kattintottak a hivatkozására. Ezzel szemben a céges verzióra 5-en jeleztek vissza és 19 kattintás és további 4 reakció mellett. Ha csak a visszajelzéseket nézzük ötszörös, ha az összes reakciót nézzük ennél is nagyobb a különbség.

am business esettanulmány márkaépítés
am business esettanulmány márkaépítés

Elemezzük!

Miért lehet ez? Mert bár Ákos is nagyon hasznos dolgokat (mint ugye tudod, pontosan ugyanazt) tett közzé, mégsem társult hozzá ismert, biztonságot nyújtó márka a legszélesebb körökben. Olyan ez, mint amikor egy árösszehasonlító oldalon meglátod a vágyott terméket, feltűnően olcsón és elkezded keresni, hogy mi lehet a hiba. Ákos esetében szerencsére semmi, de ezt (még) nem mindenki tudja. A céget viszont ismerik. Tudják, hogy egy ilyen méretű vállalkozással kapcsolatba kerülni nem kockázatos. Sőt, menjünk tovább, véleményük nagyobb súlyt kap, összhangban a vállalkozás méretével és múltjával. Hogyan tudtuk volna utolérni őket? Több mint ötszörös költséggel. Megelőzni pedig még ennél is nagyobb ráfordítás árán. Marad tehát a már az elején is említett imázstranszfer illetve Ákos márkájának további építése. Nos, marketinges hókuszpókusznak tartod még az egészet, esetleg az esettanulmány miatt már másképp látod?

Ha úgy gondolod, hogy a Te vállalkozásodra is ráférne néhány új vevő, marketingesre van szükséged. Ha inkább a bejegyzés stílusa ragadta meg a figyelmedet, szövegíróink állnak rendelkezésedre!