AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
leo hillinger borászat

Egyedül megreformálni egy iparágat – Leo Hillinger

Talán elsőre nem ismered Leo Hillinger nevét, csak ha kifejezetten borkedvelő embernek tartod magad. Igaz, mi magyarok sokszor nem hisszük el, hogy az osztrákok is tudnak bort készíteni. Nemzeti büszkeségből, máskor pedig hazai termékeink védelmében. Ha ismered a nevet, tudod, miért írunk most róla. Ha pedig még nem, akkor ígérem, egy kivételesen izgalmas cikk elején jársz!

Könnyű sikeressé válnod, ha van egy alap, amire építhetsz. Ha van egy családi cég, ami már túl van az első lépéseken, és “csak” át kell venned a stafétabotot. 1997-ben, amikor Leo Hillinger tényleg a saját lábára állhatott, a kassza mintegy 600.000 € mínuszt mutatott. Ez volt a családi örökség, amiből építkezni tudott. Pénz híján nem maradt más, amire támaszkodhatott volna, mint saját szakértelme és kreativitása. Egy embernek, aki nem szeretett iskolába járni, ellenben mindenbe 1000%-kal vetette bele magát ennél jobb kombináció nem is kellett.

Egy szál…szőlőben

A piacra saját vezetéknevét dobta márkaként, az első marketingkiadványon pedig önmaga pózol teljesen meztelenül, pusztán szőlőfürtöktől takarva. Az eredmény pedig? Zajos siker. A történet pedig innentől mondhatnánk folyamatosan felfelé megy: rengeteg rangos hazai és nemzetközi elismerés, Wineshopok több városban, sikeres befektetői karrier, Zaha Hadid tervei alapján készült épület. Mégis, mitől igazi és tanulságos ez a hollywoodinak is beillő történet? Természetesen attól, hogy van árnyoldala is. Napi 20 órás munkanap, forráshiány idején hitel uzsorakamatra és rengeteg ember, aki irigyli. Az ellenszél pedig nem csak most kíséri: az első saját bora (francia névvel és különleges címkével) még a saját apjánál sem aratott sikert. Igaz, a generációs szakadék dacára ifjabb Hillinger bora gyorsabban kelt el, mint apja azonos bora német, ámbár “unalmas” címkével. Háromszoros áron.

leo hillinger borászat

Az alap

Leo Hillinger gyakran kapja meg azt a vádat, hogy amit ő csinál az “csak” marketing. Ez persze távol áll a valóságtól, még akkor is, ha kiváló marketingszakember. Azonban mondása szerint a kiváló termék kiváló marketinggel sikerre termett, a rossz termék viszont kiváló marketinggel is gyorsan földbe fog állni. Az alap mégis a szakértelem. Hozzáértéssel, alapos és fárasztó munkával dolgoznak, hogy minden egyes palack kiváló élményt adjon. Erre pedig már tényleg jöhet a jól összerakott marketing, formatervezett palack. De tartalom nélkül üres maradna.

Ahogy a fenti példa is mutatja, egy jó termék elengedhetetlen. Viszont, hogy azt a terméket a megfelelő formában mutassuk be, kellő tartalommal tudjuk megtölteni, vagy új forrásokat találjunk a fejlesztéséhez, abban már a segítségedre lehetünk!