AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
chat gpt mesterséges intelligencia szövegírás

Chat GPT – a chatbot, ami kiválthatja a SEO-t?

2021 végén újra kinyitották Pandora szelencéjét, és elérhetővé tették a Chat GPT új verzióját. Ez azonban többet tudott, mint az eddigi, és erre az emberek is rájöttek. A chatbottal íratták meg a motivációs levelüket álláskereséshez, így születtek blogcikkek, de iskolai esszék szerzőjévé is vált a Chat GPT. Ebben a cikkünkben bemutatjuk, mi is a Chat GPT és milyen lehetőségek rejlenek benne.

A gépek lázadása

Már pár évtizede, hogy a filmekben riogatnak minket azzal, hogy a mesterségi intelligencia (továbbiakban csak „AI” az angol artificial intelligence kifejezés után) átveszi az uralmat az emberek fölött… és még mindig nem történt meg. Olykor elgondolkodhatunk: biztos van mitől félnünk? Lehet, már az is intő jel volt, amikor a Facebook botja új nyelvet hozott létre. Most pedig a Chat GPT megmutatta, hogy vannak dolgok, amiben pótolható az emberi munka. Spoiler: persze, csak kompromisszum árán.

Illusztráció a Chat GPT-ről.

Mi az a Chat GPT?

Ha a rövid válaszért jöttél: mesterséges intelligencia-alapú chatbot. Ha a hosszúért: az OpenAI chatbotja, ami annál okosabb, minél többet lépünk vele interakcióba. Az AI lényege, hogy folyamatosan képes magát alakítani a betáplált adatok függvényében, tehát minél több ingert kap, annál több reakciót lesz képes létrehozni. Mielőtt elérhetővé tették volna a prototípusát, hatalmas online információmezőkön legeltették.

Mi a Chat GPT célja?

Fő célja az volt, hogy az emberi beszélgetéseket utánozza. Az emberek azonban felfedezték, hogy ennél több rejlik benne. Jól ír verset, mesét vagy esszét, szívesen filozofál, és a generált receptek alapján jó séf is lehetne. Képességeit a diákok egyetemi feladatok megoldására ki is használták, és egyes iskolákban már korlátozták vagy be is tiltották használatát. Ugyanakkor, a marketingeseket is megmozgatta: képes a Chat GPT keresőoptimalizált blogcikket írni? Így konkrétan a robotot lehetne dolgoztatni pénzért. Értsd: ingyen pénz.

Blogcikk másodpercek alatt?

Igen, a Chat GPT képes blogcikket írni. Mielőtt bárki is megpróbálná, el kell, hogy szomorítsuk. A Google irányelvei között szerepel, hogy a generált tartalmat büntetik. És bizony vannak nyelvi sajátosságok, ami alapján kideríthető, hogy egy szöveg géppel lett generálva, vagy hús-vér ember írta. Legtöbbször ezt az ember is felfedezi: tényeket köpköd, uncsi szöveg, má’legyenvége.  

Ugyanakkor nagyon jó segítőtárs lehet, ha elakadunk az írás során. Egy egész vázlatot, vagy több tucat címötletet generálhatunk anélkül, hogy gondolkodnunk kellene.

Mit gondolnak akkor a Chat GPT-ről az emberek?

Némi keresgélés után két véleményre akadtunk. Az egyik tábor szerint megváltja a világot, a másik szerint pedig ez is csak egy túlértékelt őrület. Meg persze minden más véleményt is olvastunk, ami a kettő között volt. A tábor egyik fele azt sugallja, hogy minden, amit a Chat GPT tud, az az internet egy hányadából lett betáplálva, tehát nem okosabb, mint egy Google-keresés.

Amíg ez igaz is, a legtöbben abban látják az előnyét, hogy az embernek nem kell keresgélnie a találatok között, ugyanis az AI egyenes választ ad. (Még ha az olykor teljesen hibás, és nem a valóságon alapul.)   Ennek az oka egyszerű: míg egy Google-keresés nagy eséllyel választ fog adni a kérdésre, addig a Chat GPT beszélgetést akar szimulálni. Ugyanígy, miért használna valaki Google-t, amikor a chatbot másodpercek alatt választ ad a kérdésemre – mindezt reklámok nélkül? – sorakozik fel az érvek között.

Ami biztos: a változás

Ahogy egy fórumozó kiemelte: egyre több az olyan internetes találat, ami nem visz el a válaszig, de valami válasszerűt nyújt. Az első oldal legtöbbször keresőoptimalizált. Ezt értsük úgy, hogy olyan tartalom szerepel ott, amilyet a marketingesek szeretnének, hogy ott szerepeljen. És ha valódi emberi tapasztalatokat akarunk olvasni, akkor le kell ásnunk egészen a fórumokig, zárt csoportokig. Pontosan ebben rejlik a Chat GTP-nek potenciálja: hogy átlásson a rengetegen, és pontos választ adjon. Arra csatolni tudjon. És a további kérdéseinket is megválaszolja.

Amíg ez a forradalom megvalósul, várjuk, milyen kreatív eszközként használják fel még a chatbotot az emberek.

Disclaimer: Ezt a cikket Chat GPT ember írta.