AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
black friday fekete péntek vásárlás

Black Friday – milyen színű a pénteked?

Minden hirdetés erről szól hetek óta, ugyanakkor egy friss kutatás szerint a vállalkozók több mint 70%-a nem vesz részt benne. Amerikai gyökere van, és csakúgy, mint rengeteg más tengerentúli szokás, meghonosodott már Európában is. Utánajárunk, hogy Neked részt kell-e venned ebben az akcióban, vagy az az erény, ha inkább Nélküled múlik el a Black Friday.

Mi is az a Black Friday?

A hagyomány szerint hálaadást követő első péntek. Ugye ezt a mi kultúrkörünkben máris nehéz értelmezni. Ez számít a karácsonyt megelőző bevásárlóroham hivatalos megnyitójának. Az elnevezés azonban nem kifejezetten pozitív összefüggésben jelent meg először: a Philadelphiai Rendőrség nevezte így a napot, utalva a dugókra. Más megközelítésben a könyvelőket kell érte okolnunk, a piros számokat (veszteség) innentől váltja fel a nyereség (fekete) időszaka. Magyarországon a Szlovákiában a Black Friday sokkal frissebb találmány. A 2010-es években kezdett népszerűvé válni, kezdetben főleg a kereskedelemben és az online térben. Aztán eljutottunk 2019-ig és szinte mindenkinél téma a Black Friday. Idén november 29. a hivatalos dátum, ugyanakkor már legalább egy hete lehet róla hallani.

black friday fekete péntek vásárlás

Kell Neked?

Rendben, karácsonyi ajándékba hajlamosak vagyunk olyasmit vásárolni, amiről érzelmi alapon döntünk. Ilyen esetekben jól hangzó akciókkal sokkal egyszerűbben találnak el minket a marketingesek. Igen, én mondom. Ugyanakkor el tudsz képzelni egy Black Friday keretében felvett alvállalkozót? Ha szeretnél ilyet, írj nekünk mailt az am@am-business.eu címre, becsületszó megoldjuk. Sajnos, a mi beszállítóink, mint könyvelő, internet-szolgáltató vagy benzinkút nem tart ilyet. Nade, tartsunk-e mi? 2017-ben és 2018-ban a magyar Google legnépszerűbb keresése ez a kifejezés volt! Képzeld el azt a tülekedést, ami ilyenkor fogad!

Anyagilag

Az ügyfelek hajlamosak minden kereskedőt gazembernek nevezni (bocsi, ha ebben az iparágban dolgozol, nem a mi véleményünk). Azt mondják, a Black Friday is csak átverés, mert a haszonkulcsod így is megvan, csak jobbnak akarsz tűnni. Holott ez az akció éppen a nagy költekezés megindításáról szól. Szolgáltatóként nem hiszem, hogy nyerő lenne ez a megközelítés. Bár ma kaptam egy ajánlatot, ami egy képzést hirdet Black Friday címszóval és még iPadot is nyerhetek vele. Nem kattintottam rá, bár két hete és négy hete sem. A kreatív és a nyeremény már akkor is megvolt. Szóval nem indított be.

Ha mégis belevágsz

Az általam említett online kutatás alapján kb. egynegyede a vállalkozóknak az, aki belevág. Mehetsz az árral. Szokták mondani, hogy a hajó is a hullámmal emelkedik. Vagy lehetsz ellenálló, aki kihagyja az egész bonyodalmat. Én nem tudom helyetted eldönteni, viszont az ügyfeleidet megkérdezheted, akár direkt módon is. Elvégre akkor leszel sikeres, ha az ő kottájukból játsszol. Tehát végérvényes, mindenkire igaz  válasz nincsen. Az ügyfeleid, a piaci pozíciód és az iparágad fogja meghatározni, hogy részt kell-e venned ebben az egészben. Minden esetre dönts tény alapon, ne ragadjanak el az érzelmek, még akkor sem, ha erről szól a Black Friday.