AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
benchmark idol követés piaci verseny

Benchmark avagy megyek az idolom után

Amikor a vállalkozásokkal kapcsolatban a benchmark léte vagy nemléte esik szóba, mindig az úszóversenyek jutnak eszembe. A medencében ugyanis egy virtuális vonal jelzi, hogy éppen hol tart az érvényben lévő világcsúcs. Nos, valami hasonló a helyzet akkor is, ha választunk valakit vagy valakiket, akikhez mérjük magunkat. Akár egy beszélgetés során is. 

Minden vállalkozás és sokszor emberek számára is fontos megtalálni azt a viszonyítási pontot, amihez vagy akihez képest tudják mérni a saját előrehaladásukat. Nem kötelező, de nagyban inspiráló lehet, hogy amit elértél, az lehetséges. Öröklés vagy befolyásos barátok nélkül is elismert céget akarsz építeni? Biztosan találsz egy ilyet! Ha pedig elcsüggedsz, könnyebb arra gondolni, hogy valaki már megtette ezt az utat.

Szerencsésnek tartom magam, mert több olyan vállalkozó is van a környezetemben, akikhez mérhetem magam. Vannak köztük szakmabeliek és olyanok is, akik más szférában dolgoznak. Vannak vállalkozásaik, amik már több éves múltra tekintenek vissza, és olyanok is, amelyek az első évüket zárják. Számomra benchmark, amikor velük beszélek. Nálam tapasztaltabb emberek ugyanis. Ha hasonlóan látunk valamit, vagy mesélnek egy szakmai/vállalkozási történetet, amit én is hasonlóképpen oldottam volna meg, az mindig jó visszajelzés, hogy jó az utam. Ugyanez a helyzet azzal, hogy amíg a beszélgetéseink végén azzal az érzéssel állok fel, hogy mennyire feltöltött az elmúlt idő, addig jó közösségben vagyok. Hiszek abban, hogyha egy szobában Te vagy a legokosabb, akkor rossz szobában tartózkodsz. Jó élmény viszont megtapasztalni azt, hogy évek múltán sem maradok alul, és nem “esek ki” a szobából. Ahogyan fejlődnek, fejlődöm én is. Talán egymást is húzva.

Pontosan így van szüksége a cégednek is egy vagy több versenytársra, aki világítótorony tud lenni minden pillanatban. Kövesd, figyeld és analizáld, mit csinálnak ők. Ne másolni akard, ne veszítsd el közben a hangod, de épülj az ő fejlődésükből. A helyzet kihívás elé tud állítani, hogy minden nap többet akarj elérni és jobban akard végezni a munkádat. A benchmark lényege ugyanis az, hogy rávilágítson melyik területen kell még fejlődnöd, és képes vagy-e tartani a lépést az általad megjelölt céllal, vagy a fejlődéses megrekedt.

benchmark idol követés piaci verseny