AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
eredmény futás výsledok behanie result running

Az eredmény számít mindenkinek, de dolgozni senki sem szeretne

Az elmúlt héten kísérletet végeztem. Nem kell valami nagyon komolyra gondolni, csak megosztottam egy képet az Instagramon. Nem volt ez különösebben szép vagy érdekes, csak a futásom eredményeit osztottam meg. Érdekelt, hogyan reagálnak rá az ismerőseim, mert valami szokatlant láttak. A reakciójuk viszont nem volt túl meglepő. 

El kell mondjam rögtön az elején, hogy gonosz módon tettem mindezt. Számomra is nagy eredmény volt, amit sikerült elérnem, és velük is ennek szellemében osztottam meg. Mondhatnám, hogy kiprovokáltam a dicséretüket, de ez nem volna teljes igazság. Sokkal inkább csak egy szeletet mutattam meg az egészből, ők pedig azzal töltötték ki a hiányzó részleteket, amivel csek szerették volna. 

Eredmény van 

Több, mint 7 kilométert futottam, ez igaz. Az ismerősim tudják, hogy nem vagyok sportoló, ez is igaz. A kulcsmomentum mégis az, hogy soha korábban nem posztoltam a futásomról. Biztos vagyok benne, hogy sokan közülük nem is tudják, hogy rendszeresen járok futni. Számukra tehát ez a 7 kilométer hihetetlen volt. Ismernek valamilyennek és teljesen más kaptak. Az elvárásuk talán a marketing, a családom vagy egy utazás volt, de semmiképp sem futás. Ahogy meglátták, gratuláltak, mert valamilyen nagy eredménynek látták, és az is nyilvánvaló volt számukra, hogy büszke vagyok rá. 

eredmény futás výsledok behanie result running

Munka nincs 

Az érme másik oldala teljesen más. Minden héten 9 kilométert kellene futnom. Múlt szombaton sikerült 7 kilométer fölé menni, de egész héten nem léptem egyet sem. Ezt senki sem tudja. A barátaim csak az eredményt látták, ami jó volt. Nem tudták a célt, vagy hogy milyen munka kell, hogy elérjem. Mert a valóságban a múlt héten nem végeztem el a munkát. Csak elértem a célt. Valahogy. Pont úgy, mint számos vállalkozás. 

Ezer kifogásom van vagy lehet 

A célom teljesen őrülten is hangozhat. Bősről Kassára szeretnék elfutni apránként. A lényeg, hogy a táv 426 kilométer. Tenném mindezt úgy, hogy korábban szinte soha nem futottam. Volt egy autóbalesetem, ami miatt nem egészséges a lábam. A vállalkozást nem tehetem alvó üzemmódra csak úgy, sokszor nem én osztom be az időmet. A napok végén általában 5-kor szeretem lezárni a munkát és onnantól apukává változni. Télen hideg van, nyáron meleg van. Akármeddig sorolhatnám a kifogásokat, hogy miért nem lehet megcsinálni. Sokkal őrültebben hangzik, hogy tulajdonképpen naponta alig több, mint egy kilométert kell megtennem. Még másfelet sem. De ebben valahogy még sose gondolt bele senki. 

SMART célok 

Korábban volt már olyan célom egy egész éven át, hogy többet mozogjak, mert munka közben rendszerint ülök. Nem jött be, nem kísérte eredmény. Valószínűleg azért, mert az agyam nem tud többet mozogni. Heti 9 kilométert viszont tud futni. Két vagy három részletre bontja és akkor máris emészthető. Ehhez viszont szükséges a befektetett munka. Voltam kint januárban 4 fokban, nagyon utáltam. Voltam kint most is tavasszal szúnyogerdőben, azt is utáltam. Mégis, valami miatt kimegyek a következő alkalommal is, mert még nem mutat 426-ot a kilométerszámláló. Vagyis még nem dobhatom magam mögé, hogy kész vagyok. Amiatt pedig, hogy ennyire mérhető és analizálható a cél, nem tudom elkendőzni sem, mert túlnő rajtam.  

Eddig is megvoltunk

Sok cég működik hasonló “célok” mentén. Azért teszem idézőjelbe, mert ugyan célok, de nem az optimális sebességgel haladsz feléjük, csak araszolsz. Ennek ellenére ők sikeres cégek. Az a gyakorlatuk, hogy mindig megoldottuk valahogy, tehát menni fog ezután is. NIncs szükségünk rendszerekre, optimalizált folyamatokra, mert korábban sem kellettek. Ezek a cégek függők. Függenek a tulajdonostól, a munkatársaktól a szerencsétől. Ha holnap valaki kiesik, nem tudsz a helyére ültetni bárki mást, akit megtart a rendszer. Mert nincs rendszer. Ha Kata kedves az ügyfelekkel, akkor fogunk tudni eladni, de ha Pali ül a helyére, azonnal bezuhan az értékesítés. Ez pedig nem stratégia. Megvannak a sikereik, de nem az elvégzett (pontosabban a helyesen elvégzett) munka miatt. 

Mit keres ez egy vállalkozás blogján? 

Igen, ez a kérdés megint előkerülhet. Nem gondolom, hogy jobb lennék bárkinél és prédikálnom kellene, nem is teszem. Nem mondom, hogy dönts SMART-célok mellett, kezdj mozogni vagy fuss el az ország túlvégébe. Nekem viszont rengeteg ötlet és tanulás is kötődik a futáshoz. Ezek a “holtidők” adnak lehetőséget arra, hogy podcastokat hallgassak, gondolkozzak és talán mikor hazaérek “okosabb” legyek. Emellett kiválóan bevált feszültséglevezetésnek is. Így nem vitatkozom össze sem a kollégáimmal, sem a családommal apróságokon, hanem akár a jobban működő agyamnak hála építő gondolataim is lehetnek.  

Hogyan indult? 

Az első lépés a legnehezebb, főleg, mert ekkor vagy a legbizonytalanabb. Szinte hallod magad mögött, ahogyan visszahúznak a károgók vagy kinevetnek a kritikusok. Nekem egy ajándékkönyv (Az edzett agy) hozta meg a végső lökést. Rájöttem, hogy a rövidebb és hatékonyabb munkanap célja nem még két kávé vagy három tábla csoki. Sokkal inkább az inputok minősége számít. A kutatási eredmények pedig meggyőztek, hogy ez velem is működni fog. Persze, nem mondom, hogy a kedvenc időtöltésem a futás, de közel 6 hónap alatt beépült a rutinomba. Ami pedig még jobb, hogy már többeket is sikerült vele “megfertőznöm”. Szóval most már értünk is felelős vagyok valamennyire.  

eredmény futás výsledok behanie result running

Mi történik, ha nem sikerül? 

Igen, belegondoltam már ebbe is. Rögtön márciusban, mire beleszoktam volna a rendszerbe elkaptam a koronavírust és létezni sem volt erőm, nemhogy futni. Ha december 31-én úgy állok, hogy kell még 15 kilométer a sikerhez, akkor biztosan nem én leszek a legnagyobb szilveszteri partiarc, de megcsinálom. Ha nem érek oda, akkor is jó tapasztalat lesz. Igaz, nem erre készülök, az ideális esetben a Mikulás hozza majd nekem az elégedettséget jelentő 100%-ot. Ha viszont nem sikerül, akkor is jóval többet értem el, mint ahonnan elindultam. A teljesen passzív életmódból ugyanis kimozdítottam magam (és ezáltal az agyamat is). Az elfogyasztott anyagok hatására pedig jobb vállalkozó is lettem. Ha pedig eddig nem jellemzett volna, most van lehetőségem gyakorolni a türelmet, a következetességet és a lépésről lépésre haladást is. Jövőre meg kitűzhetem célnak az 500 kilométert! 

Andris és a nyúlcipő 

Miért tudtam 7 kilométert futni? Mert januárban kezdtem edzeni. Eddig 34-szer vettem fel a futócipőmet idén. Nem tudnám ezt az eredményt megismételni bármikor, de ha elindulok, gond nélkül tudom 3-4 kilométeres távot futni. Mikor elkezdtem, a személyes rekordom volt 2,5 kilométer. Ha az egész évet nézzük, akkor a befektetett munkámnak köszönhető a kiemelkedő eredmény. De attól, hogy egyszer sikerült, még nem jelentkezem holnap egyetlen futóversenyre sem.