AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
tartalomgyártás kontent közösségi média

Amikor szenvedés a tartalomgyártás

Folyamatosan jelen kell lenni, mindig készíteni kell valamit. Nagyon sok vállalkozás számára a tartalomgyártás egy kötelező “rossz”. Annak ellenére, hogy tudják, hogy erre szükség van, mégis nehezen szánják rá magukat. Egész nap rohanás van, menni kell és vállalkozni. Ebbe pedig nem fér bele olyan üresjárat, amikor nem termelek semmilyen hasznot. Mit tehetsz, ha mégis egyensúlyozni szeretnél a két szereped között? 

Ha vállalkozó vagyok, akkor a vállalkozásommal kell foglalkoznom. A bizniszt kell építenem, és nincs időm semmi olyanra, ami ehhez nem tesz hozzá. Emellett még lehet családom, párom, gyerekem, sportolhatok, lehet szükségem énidőre. A nap csak 24 órából áll, és mindennek bele kéne férni. A tartalomgyártás pedig csak egy feladat a sok között. Majd posztolok valamit holnap, nem dől össze a világ, ha egy nap kimarad. Ez mind igaz, viszont, ha ma nem teszed meg, akkor holnap sem fogod. Majd kimarad egy nap, még egy, aztán a végén elhanyagolod. Semmi nem történik, hiszen ma is tudják, hogy a világon vagy és holnap is fogják. De milyen hosszútávú hatásai lehetnek egy kis kimaradásnak? 

Ez is vállalkozói tevékenység

Bár nehéz erről meggyőzni magadat, a marketing (és ezen belül a tartalomgyártás) is egy vállalkozói feladat. Építi a vállalkozásodat, hozzátesz a hírnevedhez és ezáltal az árbevételedhez is. Rengeteg anekdota maradt fenn régi, élelmes vállalkozókról, akik folyamatosan gyártottak tartalmat. Gondolj csak az első reklámra a Formula 1-ben (a Red Bull és Niki Lauda). Biztosan eszedbe jut Klapka György és a Vámház körút 9. Hasonló dolgok folyamatosan jelen vannak és voltak az életünkben, még akkor is, ha talán akkor még a tartalomgyártás más korszakát élte. Talán nem is volt még tudatos, mégis, annak előnyét mindenki felismerte, hogy fontos, hogy beszéljenek a márkádról. Méghozzá pozitív kontextusban. 

tartalomgyártás kontent közösségi média

Mi lehet tartalom?

Igazából bármi. Ha mész az utcán, akkor az is adhat Neked olyan impulzust, ami valahogy kapcsolódik a vállalkozásodhoz. Az, hogy mit hogyan látsz a saját vállalkozásod szemüvegén keresztül, az csak Rajtad múlik. Sokszor azok, amik egyesek számára unalmas, hétköznapi dolgok, másoknak kiváló alapot jelentenek egy-egy poszthoz. De a legjobb, ha van mihez nyúlnod, és van egy tartalmi hálód, ami akkor is segít, amikor éppen nem jön szembe semmi. Tervezd meg azt, hogy mit fogsz kommunikálni, milyen típusú tartalmakat hozol létre, és ezekkel mi a célod. Fontos, hogy kiegyensúlyozd a tartalmakat, hiszen, ha minden tartalmad egyforma, akkor nem fogod érdekelni a közönséget. Legyen többféle, folyamatosan változó anyag, amiket váltogatni tudsz, és minden Hozzád tér vissza. Figyelned kell arra is, hogy ne akarj minden posztoddal értékesíteni, mert azt senki nem akarja majd “fogyasztani”. 

Mi érdekli az ügyfeleket?

Ehhez sok forrást igénybe vehetsz. Legegyszerűbb, ha megnézed, milyen szavakra keresnek az emberek. Ezt egyszerűbben a Google kereső használatával tudod megtenni, ha bonyolultabb dolgokra is kíváncsi vagy, akkor a Google Trends segít majd. Abból kiindulva, hogy mit keresnek az ügyfelek, ezekre célzottan tudsz reagálni. Megfelelően figyelve ezekre az impulzusokra, Te lehetsz az, akinél megtalálják a választ a kérdéseikre. Emellett a keresőmotorok szeretni fogják a tartalmaidat, az ügyfelek pedig hitelesnek tartanak majd. Az első ponthoz kapcsolódva: itt ez már bőven vállalkozói tevékenység, hiszen új ügyfeleket szólítasz meg, még akkor is, ha nem feltétlenül holnap jelentkező igényt szolgálsz ki.  

tartalomgyártás kontent közösségi média

Ha az inspiráció már megvan

A trend sajátossága, hogy a mostról szól. Most érdekes, és most érdekli az embereket. Tehát ha meglátsz egy témát, benne egy lehetőséget, akkor most kell cselekednek. A tartalomgyártás ugyanis a trendekkel (is) foglalkozik. Azonnal kapsz visszajelzést a közösségi médiában, a lájkok, kommentek és megosztások instant megmutatják, hogy mennyire sikerült vagy nem sikerült eltalálnod a piac hangulatát. Ha megvan a téma, Te viszont elodázod, halogatod, akkor jobb, ha el is engeded. Hírverseny van a médiában, és arról, amiről Te akarsz közzétenni egy anyagot, arról más is tud. Lehet, más akar is, amíg Te vársz. A legjobb tanács tehát, amit a tartalomgyártás témájában kaphatsz, hogy ne várj! Csináld! 

#nofilter

Az ügyfelek egyre inkább unják a beállított, megcsinált és agyonfilterezett dolgokat. Fogd a telefonod és kapj el egy életképet. Ne bérelj fel statisztát, aki a termékedet fogyasztja, inkább kérj meg egy vevőt, hogy rögzíthesd. Sokkal igazabb és igazibb lesz a tartalmat, ezt pedig a fogyasztók is jobban szeretik. A közösségi média is egyre inkább a természetes dolgokat részesíti előnyben, sőt, ha a divat világát figyeled, egyre gyakrabban a természetességet emelik ki. A modellek sem úgy néznek már ki, mint húsz évvel ezelőtt. Ez pedig a legkisebb vállalkozásig ugyanúgy átszűrődik. 

Külföld?

Biztosan megvannak azok a külföldi tartalomkészítők, akiket követsz és a témádba vágnak. Amiről ők beszélnek, az is lehet számodra iránytű. Lehetséges, hogy azonos trendekkel szembesültök, ahogyan az is, hogy ők némi idővel előttünk járnak. Ezeket a piaci trendeket Te ismered. Az ügyfelek számára viszont lehetsz az, aki arról beszél, hogy ezen a piacon mi lesz, ezt nagyon fogják szeretni, hiszen segítesz nekik felkészülni erre a helyzetre. Vagy lehetsz valaki olyan, aki folyamatosan csak arról beszél, hogy mi van Amerikában, ahelyett, hogy a helyi problémákkal foglalkozna. A tartalom nagyjából azonos, mégis a pozicionálás miatt teljesen másképp csapódik le a fogyasztókban. A következő fontos pont tehát, hogy az ő nyelvükön beszélj. Az ő problémáikat állítsd a középpontba és azokra keress (és találj) megoldásokat. 

tartalomgyártás kontent közösségi média

Még mindig nem az...

Sokszor bár minden “szabályt” betartasz, a végeredmény mégsem olyan, mint szeretnéd. Elkészítetted, de mégsem. Nem olyan gördülékeny, érződik rajta, hogy meg kellett írnod, nem pedig közölni akartál valamit. Kicsit szögletesebb, lassabb és így már nem fog működni. Az ügyfelek számára ugyanis a tartalmad fogyasztása élmény kell, hogy legyen. Ha megnézed, a tévécsatornákon is hagyományos hírek helyét átveszik az infotainment műsorok. Ezekben egyszerre van jelent az információ és az entertainment (szórakoztatás). Pontosan ezt várják Tőled is. Ugyanis a verseny állandó, sőt, az is a versenytársad, akiről soha korábban nem gondoltad volna. Húsz évvel ezelőtt nem volt a versenytársad egy énekes, egy műsorvezető vagy egy autós szakértő. Most, a közösségi médiában ezek folyamatosan megtörténnek. A celebek, vállalkozók, influencerek ugyanazért a figyelemért küzdenek.  

Influencer

Beszéltünk már arról, hogy dolgozz-e influencerrel. De ha csak a szóból indulsz ki (influence – hatást gyakorolni), akkor olyan valakiről beszélünk, aki hat másokra. Megkülönböztetünk mikro– és szakmai influencereket is. Vagyis a tartalomgyártás eszköz lehet arról, hogy szakmai körökben influencerré válj. Ez alatt nem a különböző tévés műsorok meghívásait kell értsd, hanem a szakmai rendezvények előadói felkéréseit. Akkor mégiscsak vállalkozói tevékenység a tartalomgyártás?