d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
weboldal karbantartása am business

A weboldal karbantartása, mint időzített bomba

Van weboldalad, tök jó. Ezzel máris több kört vertél néhány vállalkozóra és vállalkozásra. Ugyanakkora 2023-ban szinte kötelező. Ezzel mondhatjuk, hogy még nem csináltál semmi extrát vagy előre mutatót. A weboldal karbantartása még ennél is érdekeseb téma. A legtöbbek számára a weboldal olyan, mint a postaláda. Megveszed, a helyére rakod és a feladat ki van pipálva. A valóság ezzel szemben az, hogy sokkal inkább a cipődhöz hasonlítható. 

Minden nap felveszed, kopik, koszolódik, fényesíted, kitisztítod. Néha talán még a Mikulás is hoz benne ajándékot. Ez a cipőd története. Ha esetleg számodra a cipők kiemelten fontosak, akkor még kényezteted is, büszke is vagy rá. Nem egy egyszerű lábbelit, amit felveszel, hanem stíluskellék, az önkifejezésed darabja. Lehetne ez a honlapod is. A weboldal karbantartása azonban a legtöbbünk számára olyan, mint az agysebészet vagy az atomfizika. Szép is, jó is, de minél távolabb van tőlem, annál jobb. Pedig az egész működési kockázatot rejt a vállalkozásod számára. Nézzük, miért! 

Fogorvoshoz jársz, ugye? 

Az orvosok rengeteget beszélnek a megelőzés, a prevenció fontosságáról. Ugyanis, ha nem betegséget kezelünk, hanem megelőzzük, az fájdalommentesebb, olcsóbb, és nem helyreállítani kell, hanem “csak” konzerválni a meglévő jó állapotot. A weboldalad pontosan ebben a helyzetben van. Amikor elkészül, akkor teljesen hibátlanul működik (jó esetben) és minden eleme a helyén van. Aztán lehet, hogy már másnap kijön valamelyik részhez egy új frissítés, és elavulttá teszi az egészet. Onnantól pedig van egy kőtáblád vagy pergamenlapod abban a korban, ahol mindenki tabletekkel és felhőkkel versenyzik. Akkor lehet, hogy az egész weboldalt fenntartani nem éri meg? 

weboldal karbantartása am business

Miért van weboldalad? 

Sokaknak azért, mert van másoknak is. Nem stratégiai kellék, nincsen szerepe a marketingstratégiában. Ha Te is így vagy ezzel, akkor tulajdonképp a számodra fölösleges a weboldalt fenntartani. Kész, nyugodtan engedd el. Ugyanis nem használod ki a benne rejlő lehetőségeket. A másik verzió, hogy változtass gyorsan és mindenképp kezdd beépíteni a gyakorlatodba a webet. Ezerszer elmondtuk, de azért még egyszer: a weboldalon Te vagy a főszerkesztő. Az kerül ki, amit Te akarsz és akkor lesz lekapcsolva, ha Te akarod. Nem akkor, amikor Elon Musk úgy dönt, vagy ha épp nem tetszel Mark Zuckerbergnek. Ez a szabadság már csábítóbb ugye? 

Hogyan néz ki a weboldal karbantartása? 

Mint az autómosás, a fogorvos, a gumicsere vagy éppen a látásvizsgálat. Van egy állapot, amit összevetünk az ideálissal. Ha különbséget látunk, akkor beavatkozunk. Frissíteni kellene, ok, megoldjuk. Neked ugyanis nem feladatod, hogy webszerkesztő legyél. Ahogy nem feladatot szövegírónak lenni vagy marketingesnek sem. Szervezd ki a feladatot és megnyugodhatsz. Az elkövetkező időszakban nem lesz ezzel gondod. De nézzük meg az egészet más oldalról. Ismered a távol-keleti jenga játékot? Amiben, ha kihúzol egy fapálcikát, akkor lehet, hogy az egész torony össze fog dőlni. Nos, a weboldalad ugyanebben a rendszerben működik. Amikor aktualizáljuk vasbetonból van. Egy hétre rá mondjuk téglából. Ahogy telik az idő lesz ez még, fa, föld, homok és papír is. A végén egy kártyavárra, ha csak egy tollpihét teszel, az alatt a súly alatt is összedőlhet. Megéri a kockázatot? 

Nézzünk egy konkrét példát! 

Nem mondjuk el melyik ügyfelünkre igaz, de a történet minden szava igaz. Egy apró változtatást kértek, ami ráadásul nem is webes, hanem marketinges munkához kapcsolódik. Nos, azonnal láttuk, hogy elmaradt náluk a weboldal karbantartása, mivel belépéskor 27 aktualizálásra váró plugin (beépülő bővítmények) fogadott. Lelövöm a poént: 27 plugin van telepítve az oldalukon. Ezen felül a WordPress motorban is elkellett volna némi aktualizálás. Alapvetően itt még nincs semmi baj, ha mindent “csak” tovább akarsz működtetni. De mi történik, ha egy új modult szeretnél? Igen, jól gondolod. Borul minden, mert a mára optimalizált verziók nem találják a fogódzót a tegnap (vagy tegnapelőtt) verzióihoz optimalizált környezetben. 

jenga játék weboldal karbantartás rizikó kockázat

Biztonsági kockázat is van 

Természetesen az, hogy idejétmúlt modulokat használsz, még nem lenne probléma. Elvégre, a veterán autók is elmennek akár 50 évig is. Viszont a vírusok és különböző adathalász kezdeményezések nem állnak le a fejlesztéssel. Vagyis egy olyan fegyverkezési versenyben vagyunk mindkét oldalon, ahol nem lehet leállni. Ezért is fontos a weboldal karbantartása, hogy ne fordulhasson elő, hogy adatok kerülnek nyilvánosságra vagy kimarad napokig az árbevétel, mert leállt az egész weboldal. Arról nem is beszélve, hogy a helyreállítási költség, mint már mondtam, sokszor magasabb, mint a karbantartás költsége lett volna.  

Ha ilyen fontos, miért marad ki? 

Nos, ez is érdekes kérdés. Azért, mert nincs veszélyérzetünk. Nem látod, hogyan van leprogramozva a weboldalad. Sokszor találkozunk olyannal, hogy bonyolult, szinte kalóztérkép szerű szerkezetek látszódnak, amelyekkel lehetetlen dolgozni. Ha “régi” weboldalad van, egy landing page-t soronként kell programozzon a webes. Ha modern, akkor “csak” elemeket tesz egymás mellé. Nos, szerinted melyik esetben fog több órát számlázni? Nos, erről sem beszél soha senki. Ugyanis sokszor mi, mint megrendelők is csak azt szeretnénk, hogy kész legye már az egész, és legyünk túl rajta. Persze, számos olyan webdesigner és informatikus van, aki lelkiismeretesen felhívja a figyelmet a kockázatokra, de erre is nagyon sokunknak alapvető válasza van. Velem úgysem történik meg. Nos, ezt hittem én is, majd egy nap alatt ötször próbálták ellopni az Instagram-fiókomat. Annak ellenére, hogy kétfaktoros hitelesítést használok. 

Biznisz az egész? 

Korántsem, vagy ha igen, akkor a Te bizniszed. A weboldalad karbantartása, mint láttad inkább befektetés, mint költség. Jártunk már úgy is, korábban, hogy 60€-t fizettünk csak azért, hogy visszakapjuk a bejelentkezési lehetőséget a weboldalunkra. Majd három hét múlva megint fizetnünk kellett volna. Sosem tudjuk meg, hogy volt-e hiba, mert én nem értek hozzá. A szakértő, aki pedig kisegített minket, ezt nem tudja visszafejteni. Neked hányszor lenne 60€-d arra, hogy csak úgy kiszórd az ablakon? Egyszer-kétszer, talán tízszer is. Pedig ennek a pénznek lenne más helye is. Lehet, hogy éppen a weboldal karbantartása kerül majd ennyibe, mégis, ahogy mondtam, ez befektetés. 

Fix költség 

Könyvelőre költesz, ezt most már minden vállalkozó megteszi. Mert félsz attól, hogy mekkora büntetést kapsz, hogyha hibát vétesz. Ügyvédre is szoktál, ha szükséged van rá. Lehet, hogy még marketingesre is szoktál költeni, ha máskor nem egy-egy kampány esetében. Most pedig a soron a weboldal karbantartása van. Olyan fix költség, amit fel kellene vezetned a havi (vagy éves) fix költségeid közé. Olyan dolog, amire szükség van a vállalkozásod egészsége szempontjából. Gondoltál már erre így? A vállalkozásodnak is egészségesnek kell lennie, hogy fejlődni tudjon! Pont úgy, mint Neked magadnak.