AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
versace márkaépítés

A Versace-titok

Képzeld el, hogy van egy márkád. A világon mindenhol ismerik, téged is. Jól felépítetted, jól marketingelted, mindent tökéletesen csináltál. Majd meghalsz. Mi lesz a márkáddal? Tovább tudja vinni ezek után bárki is? A Versaceknak sikerült.

Gianni Versace, a divatház megalapítója csupán ötven éves volt, amikor karrierje csúcsán egy pszichopata sorozatgyilkos lelőtte őt a Miamiban lévő háza előtt. A halálhíre sokkolta a rajongókat, a sztárokat, a világot, de leginkább talán a húgát, Donatellát. Donatellának nem volt ideje gyászolni, hiszen egy hatalmas cégbirodalom hullott az ő – és a bátyja, Santo ölébe. Donatella lánya, Allegra örökölte Gianni tulajdonának 50%-át, így a fiatalkorú kislány tulajdonával is Donatella rendelkezett.

Hogyan tovább?

Gianni még életében tanítgatta a húgát. Nem titok, hogy a Versace testvérek között harmonikus volt a kapcsolat, már fiatalkorukban is együtt álmodoztak arról, hogyan hódíthatnák meg a világot. Donatella saját márkáját, a Versust, Gianni Versace is pártfogolta, egészen a haláláig. Gondolhatnánk, ilyen háttér és tanítás mellett nem lehetett nehéz átvenni a cég irányítását. Csakhogy ne feledjük, egy gyászoló nőnek, a 90-es években, egy vezető világmárka élén kemény kezűnek kell lennie ahhoz, hogy sikeres legyen.
Donatella nem tétlenkedett. Már egy évvel a bátyja halála után kifutóra vitte első Haute couture kollekcióját, méghozzá nem is akárhol, a párizsi Ritz Hotelben. Ezzel meghúzta a határvonalat, azt, hogy nem lehet őt csak úgy félresöpörni, és hiába „hullott az ölébe egy világmárka”, azt Gianni szellemiségének jegyében, ám saját stílusához alakítva fogja tovább vinni.

versace márkaépítés

Fel, a csillagokig

Hogy mi lett a történet vége? Teljes siker. A szende szemű fiatal nőnek egyik napról a másikra egy elismert, kreatív, erős kezű – ez utóbbi miatt rengeteg kritika éri őt – vezetővé kellett válnia. Az évek alatt számos díjat zsebelt be Donatella, a Versace márkát soha nem látott sikerek felé repítette, a portfóliójuk többféle ágazattal bővült, és a popkultúrában is az egyik leggyakrabban megjelenő, divatvilágból érkező személy lett. Sikerült neki az, amit Gianni elvárt tőle. Úgy vitte tovább a Versace márkát, ahogy azt tanítani sem lehet. Őrizve a múltat, nyitva a jövő felé, teljes sikert aratva.

A márkaépítés útja előtted sincs bezárva, a marketing pedig a lépcső, ami a legmagasabb csúcsokig vezethet. Ha viszont azt szeretnéd inkább, hogy a történetedtől legyen hangos az egész iparág, egy szövegíró segít formába önteni.