AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
depresszió kiégés vállalkozás

A vállalkozás és a kiégés

A kiégés napjaink egyik leggyakrabban emlegetett problémája. Kortól, nemtől, társadalmi hovatartozástól függetlenül senkit sem kímél ez az érzés. Miért pont a vállalkozók maradnának ki? Na de mit is jelent az, hogy kiégés?

Nincs tovább!?

Egész pontosan azt a tünetegyüttest jelöli, amely hosszú távú fokozott érzelmi megterhelés, kedvezőtlen stresszhatások következtében jön létre. Fizikai, érzelmi, mentális kimerüléssel jár, és elsősorban azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el, humán területen dolgoznak, vagy akiknek munkájukhoz az átlagosnál sokkal nagyobb mértékű empátiára vagy azonosulásra van szükségük. A burnout-szindróma egy betegség, amely ha súlyos méreteket ölt igenis kezelni kell,  nem szabad eltussolni. Nem a régi lelkesedéssel kezdesz reggel dolgozni? Motiválatlannak érzed magad? Úgy érzed a vállalkozásod nem fejlődik és te sem benne? Fáradt vagy, ingerlékeny?
Nagy valószínűséggel téged is elért a „burn out-szindróma”. Könnyen a kiégés foglyai lehetnek azok, akik a vállalkozásukban magukra vannak utalva, nem kapnak megfelelő támogatást, nincs elegendő segítségük. A vállalkozó legtöbbször talán akkor érzi magát „kiégve”, amikor kezd tudatosulni benne,  hogy a vállalkozása nem tud hová fejlődni. 

depresszió kiégés vállalkozás

Mégis, mit lehet tenni?

Ami nagyon fontos az a kikapcsolás, kikapcsolódás. Néha kicsit el kell távolodni a vállalkozásunktól. Be kell iktatni rövidebb  munkamentes időket is, akár napközben, akár a nap végén. Ez  lehet szinte bármi, a lényeg az, hogy ne a vállalkozás napi munkájával kapcsolatos dolog legyen. A változás, fejlődés, innováció, termékffejlesztés szintén nagyon fontos tényezők a kiégés megelőzésében. Ráadásul nem csak magunknak, de a vállalkozásunk fellendítésének is jót teszünk ezekkel. Meríts ihletet jól működő cégektől, olvass sikersztorikat! Ha motivált vagy azt az egész környezeted érezni fogja. Válts dizájnt, csinálj új weblapot, hirdess nyereményjátékot! Ezek mind segíthetnek kicsit újra visszatalálni a vállalkozásodhoz. Ha úgy kezdenéd érezni unod amit csinálsz nem az lesz a megoldás, hogy abbahagyod. Ne ess abba a hibába se, hogy ha már meguntad a régi vállalkozásod, akkor elkezdesz egy újat, aztán megint egyet, meg megint egyet… Kicsit kapcsolj ki. Gondolj arra, hogy miért is kezdtél bele az egészbe anno. Gondold át a célokat, azt hogy mi jó, mi rossz. És merj segítséget kérni! 

A kiégés nem játék, mert a vállalkozásod mellett a saját egészségedet is kockára teheted. Ha fenti jeleket tapasztalod magadon, mindenképp kérj segítséget! 

Ha magadra ismertél, és azt gondolod, hogy a tanulás és önfejlesztés adhat új lendületet, vedd fel velünk a kapcsolatot! Tréningjeinken megtapasztalhatsz egy újfajta megközelítést, illetve a DISC-személyiségtipológiával is megismerkedhetsz. A módszer segít jobban érteni a tárgyalópartneredet és sikeresebben végezni a munkádat!