AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626

Bemutatkozó interjú – Benji

Milyen volt az első nap, az első benyomás az AM Businessnél?

Igazából két első napom is volt: amikor elkezdtem a nyári szakmai gyakorlatot júliusban, és amikor Andrisék úgy döntöttek, hogy a csapat állandó tagjává fogadnak. Az elsőre visszaemlékezve, úgy éreztem magam, mint egy madár, ami minden mozdulatra elszállhat. Persze, pozitív értelemben. Tiszta kommunikáció volt, a gyakornoki munka megkezdése előtt még jött egy-két e-mail, ami segített ráhangolódni a csapatra.

Emlékszem, az első „munkanapon” ültem a gép előtt, és vártam a választ, hogy oké, itt vagyok, most mit csináljak. Beugrónak a Minority Kids-es volt az első írásom. Aztán megértettem, hogy ez nem egy reggeltől estig robotoló munka. Úgy és akkor dolgozok (előzetes egyeztetés után), ahogy nekem is megfelel.

Aztán 2021 szeptemberében már más volt a helyzet. A második első napon már ráhangolódtam a munkatempóra, tudtam mikor van rám szükség, és elkezdtem magam beleásni a digitális marketingbe. Akkor már túl voltam az első kulcsszótervezetemen, amire elsőre azt mondtam: úristen, valakinek ezen fog múlni, hogy csörög-e a telefon, és jönnek-e az ügyfelek! A csapat befogadó volt, már akkor is figyeltünk egymás igényeire, és flexibilisen tudtunk minden szembejövő nehézséget oldani.

Milyen volt a legemlékezetesebb projekt?

Igényes és hosszú. Az elmúlt évben jócskán beleástam magam a mezőgazdasági gépek témájába, már-már annyit tanultam, hogy bármelyik gazdával elcsevegnék róluk. Nem is tudok egyetlen mozzanatot kiemelni – ez inkább egy hosszú projektfolyam, ami most is tart.

A legmegterhelőbb része mindenképp a weboldal szövegezésének elkészítése volt. Mit akar egy mezőgazdász? És miért akarja azt? Elsősorban ezeket a kérdéseket kellett megválaszolnom. Utána meg kellett találnom, mik azok a szavak, amikkel valaki például új öntözőgépet akar venni.

Tíz évvel ezelőtt aligha rendeltél egy öntözőt a szántóföldre az internetről. És ez befolyásolja most is, hogyan és milyen szavakkal találjuk meg valaki ügyfeleit. Lehet, csak az érdekli, hogy milyen innovációk vannak az öntözőtechnikában, és ez lesz az, ahol lyukat tudunk ütni a falon.

A legnehezebb viszont a szöveg felépítése volt. Elsősorban ki kellett ismernem a témát, és a weboldal régi szövege több mint százezer karakterre rúgott. Összehasonlításképp, ez már egy fél regény. Aztán el kellett döntenem, abból, amit valaki hosszú órákon át gépelt, mi megy a kukába. A megmaradó alapból – 15 oldalra rúgott még az is – pedig készíteni egy vázlatot, ami alapján újraírom úgy, hogy az ügyfél ügyfele is értse és akarja, amit kínálnak. Nem túlzás, hogy több napig tisztán 8 órákat írtam és szerkesztettem. Azt, hogy a szöveg megkapta a végső igent, és már ott van a weboldalon, még ma sem tudom elhinni.

Milyen feladatköröket végzel és melyiket szereted a legjobban?

Röviden: minden, ami SEO. Bő lére eresztve pedig nincs igazán kiszabott feladatkörünk, mindenben sikerült kipróbálni magamat. Viszont érezzük, hogy melyikünk milyen tengelyen mozog, eszerint igyekszünk szétosztani egymás között a feladatokat. Én leginkább (kötött) rendszerekben dolgozok, illetve szeretek dolgozni. Ezért, ha egy weboldal szövegét kell megírni, az szinte biztosan nálam landol. Szintúgy, ha webet kell optimalizálni – Andris pillantása mellett – enyém a másodvélemény a technikai SEO-auditban. A PR-cikkeket is szeretem, hálás műfaj. A blogok egy részét is én viszem, sokszor edukatív célzattal megszórva. Emellett, ha rendszerszintű átlátásra van szükség, akkor is én vagyok megszólítva – így van, hogy a Trellonkat én rendezgetem, vagy egy pályázat kiírását én futom át.

Tíz év múlva hogyan emlékszel majd erre az időszakra?

Mindenképp fejlődésként fogok erre visszaemlékezni. Ha nincs ez a lehetőség, ma valószínűleg nem írok reklám- és SEO-szövegeket. Örülök, hogy találtam egy olyan műfajt, ahol a stratégiai tervezést, írást és grafikát össze tudom kötni és egyként tudom hasznosítani.

Mi volt a legváratlanabb feladat?

Váratlan feladat nem igazán volt, de váratlan kérés igen. Webre kellett szöveget írni barátságos stílusban. Minden része teljesült, az ügyfél elégedett volt, és további három oldalnyi szövegre érkezett rendelés. Andris azt kérte, hogy aszerint a forrásdokumentum szerint folytassam a munkát, ami szerint az elsőt is megírtam. Az egyetlen gond csak az volt, hogy ilyen nem volt – legalábbis nálam nem. Végül rendeződött a helyzet, a lemaradt csatolmány átjött, és a feladatot is sikerült teljesíteni.

Hogyan értékelnéd a csapatot?

Az elmúlt évben mindenki megtalálta a helyét, illetve mindenki tudja mi a feladata. Andris a tárgyaló – az ügyfelekkel és velünk is tárgyal, Réka a háttérben dolgozik. Ha egyszer csak felbukkan egy új szöveg vagy ötlet a Trelloban, akkor biztos vagyok benne, hogy a Réka munkálkodik a háttérben. Lilla szerintem már kimaxolta a közösségi médiára való szövegírás képességét. Én pedig hozom a stratégiai gondolkodást, ahová szükséges. Együtt pedig lefedjük a digitális marketing nagy részét, és ott tudunk egymásnak segíteni, ahol kell.