Rendszer, ami pénzt termel

Az egész életünket úgy szervezzük meg, hogy rendszerekhez illeszkedünk. Ez igaz akkor is, ha nem akarunk vele egyetérteni. De sok vállalkozónak problémái vannak, mert a rendszer, amit alkottak nem hatékony. Vagy egyáltalán nincs rendszerük, teljesen spontán módon dolgoznak. Most megmutatom Neked, miért jobb, ha kialakítod a saját munkamódszeredet, amivel időt és pénzt spórolhatsz. 

A múlt héten találkoztam egy barátommal, akinek több vállalkozása van. Mosolyogva mesélte, hogy egy kollégája elhagyta a cégét. Megismétlem: mosolyogva mesélte. Az agyával nincsen semmi probléma, csak tudja, hogy a cége fog menni pont ugyanúgy, mint ezelőtt. Mert a kulcs számára a rendszer. 2005 óta van meg ez a vállalkozása, tehát ez a kolléga nem az első, de nem is az utolsó, aki új lehetőséget keresett. Már megvan a helyettese, aki elkezdett bevételt termelni. Tehát úgy néz ki, hogy minden rendben van. 

A cégekben az emberek nagyon fontosak. De nem engedheted meg magadnak, hogy a céged függjön valakitől. Mert ez azt jelenti, hogy valaki nagyobb, mint a cég, egyszerűbben, mint a többiek. Ezután pedig az út vége biztosan az elégedetlenség. Ahogy látod, a természetben is van egy rendszer. Nem véletlen, hogy minden úgy működik, ahogy. MIndennek megvan a helye, ez pedig egyensúlyt teremt. A természet kiváló példa lehet ha a cégedet akarod fejleszteni. Minden egyszerű, mégis minden hatékonyan működik. Mi, vállalkozók sokszor nem hisszük el, hogy az egyszerű dolgok működnek. De ha kialakítod a még nem tökéletes rendszert, az is jobb, mint a semmi. Nyugodtan hibázhatsz, hiszen a rendszer a tiéd, ha valami nem működik, megváltoztathatod. 

Végezetül megértettem, miért nincsenek problémái a barátomnak. A vállalkozása elvesztett egy kollégát, de ez nem tragédia. A HR-rendszere keresett és talált egy jelöltet, a cég kollektív tudata pedig segíti a kezdőket. Ő már ott van a cégben, és a szabályok mentén hatékonyan tud dolgozni. Mi lesz utána, ha ő is befejezné? Semmi különös, hiszen a rendszer újabb jelöltet és pénzt produkál. Egészen addig, amíg te, mint tulajdonos elvégzed a karbantartási munkákat a rendszereidben.

rendszer systém bevétel príjem vállalkozás podnikanie