Koncentráció és év végi dopping

Sokat hallom mostanában, hogy baj van az összpontosítási képességünkkel. Így nekünk embereknek mindannyiunkak. Valahol értem, hiszen rengeteg inger ér minket nap mint nap. Ugyanakkor a koncentráció elengedhetetln a hasznos és effektív munkavégzéshez. Az év végéhez közeledve sokaknál merülnek már az akkumulátorok, ez pedig pont ilyenkor nem fér bele. Hogyan lehet feloldani ezt az ellentmondást?

Miért?

A legegyszerűbb válasz. A koncentráltabb munkavégzés jobb eredményeket eredményez. Ezt tudtuk eddig is. Viszont a gazdaságunk épp átrendeződésen megy át. Lassan fél éve vagyunk tömegesen home office-ban, sőt, több multicég nem is tervez visszaállni. Ezáltal anyaként és apaként is többet kell jelen lennünk, sőt, a munkának is haladnia kell. Tehát a koncentráció 2020 egyik legértékesebb tulajdonsága. Ha jobban ott vagy fejben, több munkát tudsz elvégezni, javul a termelékenységed, tehát eredményesebb vagy! Két módszer a világ különböző tájairól, ami segít koncentrálni!

stressz koncentráció fókusz

Koreai módszer

A napokban olvastam a helyzetre egy egészen extrém megoldást. Dél-Koreában a gyerekeket nem úgy altatják mint nálunk. Hétköznapi zajban és normál fényviszonyok mellett “kell” elaludniuk. A család nem kapcsolja le a zenét vagy filmet, de még a világítást sem a kisebbek kedvéért. Nekünk Európában ez szinte elképzelhetetlen. Az eredmény? Hozzászoknak ahhoz, hogy bármilyen helyzetben tudjanak koncentrálni. Kicsiként még az elalvásra, később pedig másra is. Ezáltal a felnőttek is gyorsabban képesek elaludni (akár egy tízperces minialvás is szóba jöhet!) és könnyebben fókuszálnak is. 

Három?!

Egy másik gyakorlat – amit többször alkalmazok én is – számokra alapoz. Azzal segít fókuszálnod, hogy hármasával elszámolsz 99-ig, majd vissza. Könnyűnek hangzik, azonban ha nem vagy ott fejben, nem fog sikerülni. Főleg, ha idegen tőled a számok világa, viszont épp ez benne a kihívás, ami segít. Itt teljesen más a módszer, mint a koreai megoldás esetében. Itt nem kizárod a külvilág ingereit, pusztán a kissé bonyolult feladat miatt a belső érzékeidet “állítod erősebbre”. Ezzel a gyakorlattal is könnyebben tudod legyőzni az előtted tornyosuló akadályokat. 

Ha óriási a fejed a stressztől, és még nincsen karácsonyi kampányod, akkor bizony bajban vagy. De ne ess kétségbe, mert egy marketinges még mindig segíthet! Ha pedig azt gondolod, hogy halott az e-mail marketing, készítsd a címlistádat és bízd magad egy profi szövegíróra! Hidd el, meg fog lepni!