AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
Image Alt
AM BUSINESS

2024-es Szlovákiai Magyar Marketingkutatás – ajánlások

Az AM Business ajánlásai a marketingkutatás eredményei alapján

Javaslataink

Fenntarthatóan kell költeni marketingre

A fiatal vállalkozások esetében a marketingköltés növekedése mindenképp jó lépés az ügyfél- és piacszerzésre, illetve bevételnövelésre. Ajánljuk, hogy az emelés fokozatos legyen, hogy a vállalkozás képes legyen működésében és rendszerében is alkalmazkodni a megnövekedett kereslethez. Az ugrásszerű növekedés ugyanúgy egy (kezdő) vállalkozás veszte lehet, mint az elégtelen bevétel.

A költségek meghatározását érdemes egy marketing szakemberrel végezni, ugyanis ő lesz képes megmondani, hogy az adott szektorban milyen kampányokkal milyen eredményeket lehet elérni milyen költségkeret felhasználása mellett. Minimális kerettel és önerőből indított hirdetésekkel is érhetők el eredmények, viszont ahhoz, hogy az célzottan hasznosuljon, szakember segítségére van szükség.

A stratégia nélküli költés pénzszórássá alakulhat át

Mindenképp javasoljuk legalább egyéves marketingstratégia megalkotását, kidolgozását, illetve az ún. perszóna kialakítását. Stratégia és perszóna nélküli marketingköltés kidobott pénz lehet, ami egy kezdő vállalkozás esetében végzetes is lehet. A célpiac pontos ismerete és stratégiaszerű működés garantálja a vállalkozás magasabb sikerességi arányát.

A lakossági piacot célzó vállalkozásoknak is ugyanúgy szükségük van marketingstratégiára – még inkább, ugyanis több számú emberrel vannak interakcióban (termékeik, szolgáltatásaik révén) mint a B2B és B2SB célpiacot célzó vállalkozások.

Ha hirdetünk, célozzuk pontosan

A Meta és Google eszközei egyaránt kihasználtak a hirdetéseket illetően is. Ha megfelelően célozzuk hirdetéseinket, egyszerűen emészthető üzenettel rendelkezik a célközönségünk számára, azzal jobb eredményeket és alacsonyabb költségráfordítást érhetünk el.

Mind a Google, mind a Meta (Facebook) felületén futtathatók kampányok alacsony költséggel. A Facebookot olyan vállalkozások számára javasoljuk első körben, akik nem rendelkeznek weboldallal, ugyanis anélkül is futtatható Meta-kampány.

Ha offline, akkor legyünk megjegyezhetőek

Egy személyes találkozó sokféle lehet. Annak érdekében, hogy valóban megjegyezhetőek legyünk, érdemes ezeket a rövid alkalmakat is megtervezni és marketingtevékenységünk hangsúlyos részévé tenni. Fontos lehet, hogy ilyenkor mit árulunk el magunkról, a vállalkozásunkról és a célpiacunkról. Érdemes valami különlegességhez fordulni, hogy egy rendezvényen megismert száz ember közül éppen ránk emlékezzenek. Lehet ez egy innovatív újítás, egy jó szlogen vagy akár egy megkülönböztető jegy, amit felhasználunk a márkánk érdekében.

A weboldal esetében megéri a keresőoptimalizálás

A weboldalak esetébe jól látszik, hogy a vállalkozások közel kétharmada fontosnak tartja annak meglétét, azonban a rajta működő eszközök kérdőjelesek. Minden weboldal esetében javasoljuk, hogy az legyen mobilbarát, gyorsan betöltsön, és legyen a szerver és felhasználó közötti kapcsolat biztonságos (HTTPS elejű webcím).

A blogolás bár nem minden vállalkozás esetében lehetséges fenntartható módon, a B2C szektorban mindenképp javasoljuk. Ugyanis a vásárlóknak, szolgáltatást igénybe vevő személyeknek rengeteg kérdésük lehet a termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban, és erre rendszeresen rá is keresnek. Az igényesen megírt blogcikkkekkel nem csak a szakértelmünket tesszük közszemlére, de a Google számára is láthatóvá válunk.

A közösségi médiában a következetességgel tűnhetünk ki

Közösségi médiaprofillal a vállalkozások döntő hányada rendelkezik, ezért könnyen el lehet veszni a zajban. Gondoljunk csak arra, naponta hány tucat vagy száz bejegyzéssel, történettel, videóval találkozik egy felhasználó. Azok ömlesztve zúdulnak rá az emberre, és legtöbbjük nem köthető senkihez.

Ezért fontos, hogy a közösségi médián a következetesség elvét kövessük minden értelemben. A bejegyzéseink dizájnja ugyanazon brandelemek használatával készüljenek el. Egy kezdő vállalkozás esetében a brandépítés bár sokadik lépésnek tűnhet, nem elhanyagolható – még akkor sem, ha kicsiben kezdjük. Ha csak minden képünk sarkában megjelenik a logónk, az is több, mintha a tartalom sehogy nem kötődne a vállalkozásunkhoz. De logó helyett lehet az egy szín, egy grafikai elem vagy logó, ami újra és újra megjelenik, így a dizájn „köthető” valakihez vagy valamihez.

A tartalmat érintően az időbeli rendszeresség játszik szerepet: ha nincs életjelünk heti rendszerességgel, eltűnünk a „radarról.” Bár a bejegyzések a létminimum, sokszor az exkluzívabb, elhivatott követők számára értékesebb közzétett történetek is hozzátehetnek a közösségi médiában való megjelenéshez.

Ha vállalkozásodra szabott tippeket szeretnél, vedd fel velünk a kapcsolatot.