AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
youhuu budapest atlétika-vb world athletics

Youhuu és az atlétika-vb, ki örül majd igazán?

2023-ban Budapest két rangos sporteseménynek is házigazdája lesz: az egyik a labdarúgó Európa Liga döntője, a másik pedig az atlétika-vb. Ez utóbbi a nagyobb rendezvény, hiszen a világ egyik legnézettebb sporteseménye, összetettsége miatt pedig akár mini olimpiának is nevezhetnénk. Az esemény kezdetéig már kevesebb, mint 100 nap van hátra, így bemutatták a hivatalos kabaláját, Youhuu-t is. A kabalát több irányból támadták, mi most megpróbáljuk bemutatni miért fontos a jelenléte és milyen “rétegei” vannak. 

Ha egy esemény kabaláját keressük, szinte biztosan csak kritikát kapunk majd. Nem elég vidám, nem elég valóságos, nem elég trendi, nem elég ilyen vagy olyan. Dicséretre szinte esély sincsen, hiszen mindenki valami mást szeretne. Igaz, a javaslatok a legritkább esetben építő jellegűek. Igaz, a kritika nem mindig alaptalan, hiszen feledhetetlen torzszülöttek próbálták már népszerűsíteni a különböző eseményeket. Marketingesként számomra a döntő faktor egy ilyen alak esetében, hogy szívesen hazavinném-e a gyerekeimnek plüss formájában. Ezen a teszten az elmúlt 25 évben két szervezőbizottság ment volna át. Az 1998-as foci-vb fura barátságos madara Footix és a 2013-as szlovéniai Eurosbasket kedves hársfája Lipko. 

Kicsoda Youhuu? 

Mindenekelőtt egy rackajuh. A választás ilyen szempontból telitalálat, ugyanis egy tipikusan Magyarországhoz kötött, ősi magyar fajtára esett a választás. Nevében szintén a juh jelenik meg, angolosan egy szójátékban. Ez már inkább ízlés dolga, hogy szereti-e valaki a szóvicceket. Emellett persze felismerhető benne a győztesek örömittas kiáltása, ahogyan akár a Magyarországra utaló -hu szótag is. Kérdés persze, hogy megjelenik-e majd az egyes sportágaknál is, mert a futó racka könnyen elképzelhető, a diszkoszvető vagy magasugró már kicsit kevésbé. Ugyanakkor hangsúlyosan magyar kabalát akartak a szervezők és ezt sikerült megalkotniuk. 

youhuu budapest atlétika-vb world athletics

Bemutató film – először 

Youhuu bemutatkozása az atlétika-vb közösségi oldalán történt. Saját történetét mondja itt el, méghozzá azt, hogyan jutott el a versenyek helyszínére a stadionba. Láthatjuk ők egy honfoglalás-kori környezetben, jurták közt kockázni. Később a középkorban (talán Mátyás király udvarában) sakkozni. Megtudjuk, hogy a szigetén (lévén az események helyszíne a Csepel-sziget) később gyár épült (Weiss Manfréd, majd az államosítást követően Csepel Művek), ami már negatívan hatott a környezetre. Eltűnt a friss víz, kevesebb volt a zöld fű, és ez a hangulatára is negatívan hatott. Ezzel semmilyen gond sincsen továbbra sem, hiszen kapunk egy kerettörténetet, hogy Youhuu hogyan érkezik meg 2023-ba. Utalást kapunk az ősi magyar fajtára, de talán még fontosabb, hogy kiemelten szerepel már az első pillanatban a környezetvédelem. 

Bemutató film – másodszor 

A kritikusok szerint a bemutatkozó film nem más, mint szégyen és pénzégetés. Ugyanis csillogó-villogó 3D-animáció helyett állóképek váltják egymást, ahol a fent történetszálakat megismerhetjük. Természetesen, aki űrharcosokat várt, az nem lesz elégedett. Ugyanakkor aki gyermekkorában diafilmeken “edződött”, az akár némi nosztalgiával is szemlélheti az elkészült anyagot. A rohanó reklámok között lehet ez valami lassabb, valami olyan, amihez meg kell állni és éppen ezért lesz emlékezetes. Nem tudom és nem is tisztem megítélni, az viszont biztos, hogy a bemutatkozás nagyon más lett, mint a szokványos prezentációk. 

A reakciók 

Ahogy mondtam, nem bántak vele kesztyűs kézzel. Noha a Facebookon két hét alatt 55 ezer, YouTube-on viszont csak 5400 megtekintője volt a bemutató videónak. A kritika viszont itt már kezd kissé megoszlani: sokan “csak” a videót és annak szájbarágós nyelvezetét kritizálják. Emellett viszont elismerik, hogy Youhuu egy egyedi, szerethető figura lett, aki a többi reklámanyagon az atlétika-vb méltó reprezentánsa. Mondhatnánk, hogy a célt elérték vele, hiszen még közel 100 nap van, amíg a versenyek megkezdődnek, az atlétika-vb máris téma. Sokkal szomorúbb viszont, hogy Youhuu-ra rátelepszik a politika, világnézettől függően öltöztetik fel őt különböző tulajdonságokkal, pedig a kabala semmiképp sem erre való. 

youhuu budapest atlétika-vb world athletics

Hol van az értéke? 

Régi igazság, hogy egy sportesemény értéke túlmutat a sporton. Az itteni rendezvénnyel Budapest (és szélesebb körben Magyarország) is vizsgázik vendéglátóként. Ebben is komoly szerepe lehet egy kabalának, hiszen az is nagyon fontos, hogy milyen személyiségjegyei, tulajdonságai vannak. A kabalák ugyanis általában antropomorfok (emberi tulajdonságokkal vannak felruházva), így van ez még akkor is, ha a szóban forgó kabala egy gemkapocs. Nagyon leegyszerűsítve akár a magyarokat is azonosíthatják egy csetlő-botló (elvégre “csak ezt” voltak képesek megalkotni) vagy egy lendületes, szimpatikus arccal. Ezen pedig vendégéjszakák, újabb események, szponzorációk, jogdíjak és még ki tudja mennyi minden múlhat. Vagyis bár most egy sporteseményre igyekvő rackajuh a téma, könnyen lehet, hogy többmillió euró is múlik rajta. Annyira pedig senki sem ellensége saját magának, hogy direkt egy szerencsétlen kabalával hirdesse magát az egész világ előtt. 

Mire való a kabala? 

Egy dologról esik a legkevesebb szó: ez pedig a marketingszakmai vonulat. A kabala(állat) fő célja, hogy emlékezetes és egyedi legyen, tudjuk azonosítani vele az eseményt és a házigazdát. Youhuu ez alapján egy speciálisan magyar karakter kell, hogy legyen (bár ez még nem elég a sikerhez, hiszen volt itt félelmetesen torz puli is pár évvel ezelőtt). Az ígéretek szerint hamarosan mozogni is kezd majd (akár jó ötlet lehet, ha sorban kipróbálja az atlétika részeit). Pontosan úgy kell kezelni, mint egy logót (noha, természetesen az eseménynek saját logója is van). Az arculat része, azzal szerves egységet kell alkosson, lehetőleg annak elemeit is viselje magán. Ezt nem vizsgálta a kritika, pedig itt már jóval kedvezőbb képet festhettek volna róla. 

Mire emlékszünk majd 5 év múlva? 

Ez már egy sokkal érdekesebb kérdés. Az eseményekről ugyanis általában egy-egy emléket viszünk el magunkkal. Azt az érzést, ami abban a pillanatban eluralkodott rajtunk. Vagy egy általános jó vagy rossz címkét. Ahhoz, hogy egy kabala emlékezetes maradjon, nagyon erős érzelmeket kell kiváltania. Ilyen értelemben Youhuu-nak és bármely más kabalának is nehéz a dolga. A korábban már említett teszt jó lehet, ha plüssállatként is jól működnek, akkor sok családba kerülnek be és tovább élhetnek. Ugyanakkor talán mindenki számára emlékezetes Misa mackó, ami mintha minden kabalák ősatyjaként működne. Ő az 1980-as moszkvai olimpia picit balesetes kabalafigurája volt, és az első ebben a műfajban. Plüssállatként pedig a mai napig kapható. 

Mennyit számít az egész? 

Nos, ahogyan a legtöbb ügyfelünknek is el szoktam mondani, a marketing addig tart, amíg az ügyfél kipróbálja a termékedet vagy szolgáltatásodat. Az atlétika-vb kapcsán a sztárok és a rekordok a legfontosabbak, rájuk kíváncsi mindenki. Youhuu-nak abban lehet szerepe, hogy több család és gyerek menjen ki az eseményre. Ne csak külföldi turistákkal legyen tele a stadion, hanem magyar fiatalokkal, akik otthon, testközelből élhetik át egy ilyen csúcsesemény hangulatát. Illetve abban, hogy elkezdjenek ők is sportolni, mozogjanak még akkor is, ha nem válik belőlük élsportoló. Ugyanis egészséges felnőttből sokkal többre van szükség.  

A cikkhez felhasznált Youhuu-illusztrációk az Atlétikai Világbajnokság hivatalosan elérhető anyagaiból származnak.