AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
write&go szövegírás ai mesterséges intelligencia

Write&Go – az első magyar szövegíró AI

2023 áprilisában startolt az első magyar nyelvre kihegyezett szövegíró AI, amit mi is kipróbáltunk. Valóban, ott a ChatGPT, bár még van mit tanulni a magyar nyelvről. Sokszor az összetett ún. promptokat is lebutítja magának. A Write&Go azonban ennél többet ígér. De beváltható-e ez az ígéret? Kipróbáltuk. Itt a véleményünk a Write&Go-ról.

Ezt ígéri az első magyar szövegíró AI

A Write&Go az első magyar szövegíró AI néven kíván híressé válni, ennek érdekében pedig számos ígéretet tettek a fejlesztői. Egyelőre blogcikkeket lehet vele generálni 1200 szó vagy 20 bekezdés terjedelemig. Emellé a 2023-as év folyamán még számos funkció érkezik: SEO alapú kulcsszókutatás, meta-leírás generálása, tartalomátfogalmazás, a stílus megváltoztatása, azonnali fordítás és szöveg hosszának változtatása.

Write&Go töltőképernyője szövegírás közben.

Ezt tudja a Write&Go

Jelenleg a Write&Go szerényen egy funkciót ígér, az pedig a szöveges tartalomgyártás. Erre két módot kínál: egy gyorsat és összetettet. Őszintén szólva, egyik sem bonyolultabb a másiknál: a téma, főcím, kulcsszavak és a kívánt hosszúság megadása után a program végzi a dolgát. Fejezetcímeket generál nekünk – olykor túl hatásvadászt -, amit tetszés szerint átírhatunk. Ha nyugtáztuk, hogy ezek a címek rendben lesznek már, indulhat a generálás, ami átlagosan 4-5 percet vesz igénybe.

Write&Go szövegírási lehetőségei.

A kulcsszókutatás lemaradt

Az ígért két funkcióból egyelőre csak a tartalomvarázsló működik, a kulcsszókutatás (Ötletsarok) nem. A meglévő két funkció pedig kéz a kézben járna: a kulcsszavak adnák az írás alapját, ami alapján elkészülhetne. Az „Ötletsarok” névre keresztelt kulcsszókutató viszont a beírt kulcsszóra nem reagál. Ha arra rákattintunk, hibakód fogad minden alkalommal.

Write&Go hibakód.

Milyen a generált szöveg?

Meglehetősen jó. Ezt természetesen úgy mondjuk, hogy kipróbáltuk előtte a ChatGPT-t is, és jól bepromptoltuk. A Write&Go szövegíró AI viszonylag alaposan dolgozik, bár tényszerűen fogalmaz, és megesik, hogy valamit rosszul toldalékot, az eredmény kielégítő. Aki szövegíró AI-t használ tartalomgenerálásra, az többnyire számol azzal, hogy szerkesztésre lesz még szükség (és van is), aki pedig nem, az megelégszik a középszerű eredménnyel.

Attól is függ, mi a célod a generált szöveggel

Természetesen az eredmény minősége függ attól is, mit akarunk elérni vele. Kell egy 800 szavas blogposzt délig? Tíz perc, és a tiéd, posztolhatod. Egy 4000-5000 szavas útmutatót akarsz a blogodra? Több kört kell vele futnod és össze kell valahogy szerkesztened, de megoldható. Ha a gyorsaság és (relatíve) pontosság számít, akkor megbízhatsz benne.

A szövegíró AI még mindig nem hús-vér ember

A szövegíró AI-k hátránya, hogy még mindig nem rendelkeznek azzal a tudással, amivel egy emberi lény. Nem olvasták el a tanulmányokat, nem gyakorolták be a praktikákat, és hiányzik belőlük a költőiség. Olyan mintha a nagyi kemencében sült kenyerét akarnánk összehasonlítani egy olyannal, amit géppel dagasztottak és sütőben sütöttek.

A példa kedvéért azért a kíváncsi szemek elé kínáljuk a generált szöveget:

Write&Go szövegíró AI által kigenerált szöveg.

A Write&Go nem próbál átverni

Szimpatikus lehet a gondolat, hogy ha 300 szót kérünk a szövegíró AI-tól, de picit megcsúszik, és 380 lesz belőle, akkor is csak 300 árát kéri el tőlünk. A felülete intuitív, és igen, még egy olyan is tudja kezelni, aki soha nem látott számítógépet. Ugyanakkor még hiányzik a stílus kiválasztása, és ha sietős a dolog, jó lenne egy értesítés, hogy elkészült a szöveged.

Ígéretes projekt, de még az elején járunk

Szem előtt kell tartani, hogy a Write&Go egyelőre egy friss projekt, amit fejlesztői a jövőben majd fokozatosan bővítenek. Még a nagyja előttünk van, és bár ígéretesnek néz ki, inkább segédeszköz, mint munkatárs. Hogy a példánál maradjunk, a Write&Go a pék, aki odaadja a kenyeret, és azt mondja: – Tessék, itt van, valami ilyesmire gondolhattál. Ha nem, akkor szedd ki belőle a magokat, majd rendezd át.