AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
jótékonyság csr vállalati programok

Vállalati CSR – valódi jótékonyság?

Közeledik a karácsony, és ilyenkor mindenki – még maguk a cégek is – fogékonyabbak mások problémáira. Kicsit kedvesebbek és nyitottabbak vagyunk ilyenkor mi emberek, és ez hat a szervezeteinkre is. Sok cégnek van éveken átívelő CSR-programja, míg másoknál a jótékonyság alkalomszerű. Ahogy mindent, ezt is többféleképpen lehet csinálni, kerestünk rá több példát is. A cél nem azt, hogy magunkat fényezzük, ugyanis rólunk szó sem esik benne.

Visszaadni

A történelem során többen vívtak ki maguknak hírnevet azzal, hogy visszaadtak a közösségnek, ahonnan jöttek. Általában híres mecénásokként ismerjük ma a nevüket. Sokan azonban ezt névtelenül tették és egy-egy társadalmi csoportot vagy alkotót segítettek. Sokan ezt ma is megteszik, névtelenül, valóban a segítés szándéka miatt, míg másoknak a jótékonyság egy marketingesemény, amely vállalkozásuk, esetleg (politikai) karrierjük építésének egyik eszköze. Gondolhatnánk, hogy ez a végeredmény szempontjából mindegy is, viszont sajnos a kép ennél árnyaltabb. Nézzük is!

jótékonyság csr vállalati programok

A csendes

A történelem során többen vívtak ki maguknak hírnevet azzal, hogy visszaadtak a közösségnek, ahonnan jöttek. Általában híres mecénásokknt ismerjük ma a nevüket. Sokan azonban ezt névtelenül tették és egy-egy társadalmi csoportot vagy alkotót segítettek. Sokan ezt ma is megteszik, névtelenül, valóban a segítés szándéka miatt, míg másoknak a jótékonyság egy marketingesemény, amely vállalkozásuk, esetleg (politikai) karrierjük építésének egyik eszköze. Gondolhatnánk, hogy ez a végeredmény szempontjából mindegy is, viszont sajnos a kép ennél árnyaltabb. Nézzük is!

Reklám

Sokan azonban ezt másképp kezelik. Személyesen is láttam már olyan vállalkozót, aki a jótékonyságra fordított összegnél is többet költött az erről szóló PR-cikkre. Kérdéses, hogy ez mit vált ki a vásárlókból, ügyfelekből? Választanál amiatt ügyvédet vagy orvost, mert azt olvasod róla, hogy mennyire jó lelkű? Vagy inkább ha elviszed a gyerekedet sportolni, és látod a mezükön vagy a pálya szélén egy cég logóját, akkor legközelebb szívesebben választod őt?

A hatás

Az utóbbi hatás erősebb, mert váratlanul ér. A PR-cikkeknél viszont fel kell tüntetni, hogy szponzorált a tartalom. Egyátalán, Te el szoktál ilyeneket olvasni? Ha pedig tisztán matematkai vonatkozásra szűkítjük a dolgot: aki jótékonykodni akar, az az erre szánt pénzt nem önfényezésre költi.

Szívesen dolgozunk a marketingeden, de nem akkor, ha a jótékonyságra szánt pénzed költenéd erre és a szövegeidet is megírjuk, de itt sem azt, hogy mennyire vagy jófej, amiért jótékonykodtál!