AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
mentor mentorált mentee mentoring

Valaki, aki mindig segít? Igen, erre való egy mentor!

Talán nem hiszel benne, pedig a módszer létezik. A mentorálás nagyon népszerű és számos cégvezető nyilatkozik róla elismerően. Kiből lehet számodra ideális mentor és hogyan működik a folyamat a gyakorlatban? Mentorok és mentee-k úgy, ahogy nálunk még sosem voltak. 

Sokan közületek tudjátok, hogy két évvel ezelőtt két vállalkozással dolgoztam együtt mentorként. A mai napig hálás vagyok ezért a lehetőségért, és kiemelt helyen őrzöm az erről szóló oklevelet az irodámban. Ez egy nagyon intenzív, nagy energiaigényű, de gyönyörű időszak volt. Együtt tudtunk megoldani problémákat, a kapcsolatunk pedig a mai napig élő. Akkor is, ha nem találkozunk minden héten. Hálás vagyok, hogy tudtam nekik segíteni, és a mai napig követhetem a fejlődésüket. Talán ez az időszak a számukra is hasznos volt, de ezt már tőlük kellene megkérdezni. Most meg szeretném Nektek mutatni, hogy hogyan dolgoztam akkor és miért szeretnék mentee lenni. 

Adni, adni és adni 

Ha úgy indulsz neki, hogy a nagy titkokat majd megtartom magamnak, akkor inkább ne kezdj bele. Akkor lehetsz jó mentor, ha minden olyan gondolatot megosztasz a mentoráltakkal, ami eszedbe jut. Nem lehetsz féltékeny rájuk és nem tarthatsz attól sem, hogy a saját konkurenciádat építed fel. Még akkor sem, ha azonos területen dolgoztok. Ha nem vagy biztos abban, hogy ilyen szinten bele tudod tenni magadat a projektbe, nincsen semmi baj, de így Benned is hiányérzet marad majd. Amikor üzleti tervet készítetek, úgy kell hozzáállnod, mintha a sajátodat csinálnád. Bár valójában nem lesz a Tiéd a mentorált vállalkozás, mégis egy picit a sajátodnak kell érezned. Úgy tudsz ugyanis a legjobban és legtöbbet adni, ha magadénak érzed a projektet. Ez pedig az egész folyamaton végigvonul majd, és a mentoráltak is megérzik. 

mentor mentorált mentee mentoring

Kiből lehet mentor? 

Természetesen fontos a hozzáállás, ahogy előbb is leírtam, ezen felül viszont az, hogy valamilyen témában megfelelő ismereted és tapasztalatod legyen, amit át is tudsz adni. Bizonyára ilyennel rendelkezel, ahogyan egy egészséges önképpel is, amikor mentori szerepre vállalkozol. Az én helyzetem speciális lesz, hiszen ősztől valószínűleg ismét mentorként dolgozom majd egy vagy több vállalkozással. Ugyanakkor találtam valakit, akit szívesen választanék mentorommá. Hogy lehetek egyszerre két szerepben? Tudom, hogy nem én vagyok a világ legokosabb vállalkozója, ezért van szükségem egy mentorra. De azt is tudom, hogy megéltem és átéltem bonyolult helyzeteket, amelyekből tanultam. Ezek az emlékek és tapasztalatok pedig hasznosak lehetnek másoknak. 

Miért van rá szükséged? 

Ha minden úgy alakul, ahogyan lennie kell, akkor olyan mentor kerül melléd, aki tapasztaltabb Nálad és van Bennetek valami közös. Ha más szinten áll, mint Te, vagy más szektorban dolgozik, mint Te, az is rendben van. Sőt, sokszor éppen ez segít majd Neked nagyobban gondolkozni. A közös dolog pedig lehet akár valami személyes is. A legfontosabb az ő attitűdje. Csak akkor tud majd segíteni Neked, ha egészében érti a vállalkozásodat és a kihívásaidat. Ha mentorként azt mondom, hogy ezt így kell csinálnod, mert én is így csináltam, akkor nem leszünk sikeresek. Egyszerűen nem erről szól a szerep. A mentor ugyanis nem egy föléd ültetett vezérigazgató! Neki kérdeznie kell, a válaszok pedig ott vannak Benned. De hiába tudjuk a válaszokat, ha hiányzik a megfelelő kérdés. A tökéletes mentor új szokások, szempontok és folyamatok kialakításában segít. 

Miért akarok mentee lenni? 

Úgy érzem, új impulzusokra van szükségem. Biztos jártál már így Te is. Sokat tudok már, de más véleményre is szükségem van. Ugyanis, továbbra sem én vagyok a legokosabb. Minden percemet a vállalkozásomban töltöm, ahol most épp elértünk egy új szintet. Számomra minden közel van és csak az elképzelhető, hogy úgy csináljuk, ahogy eddig. De ha síeltél már kék pályán és piroson is, akkor tudod, hogy teljesen másképpen kell. Főleg akkor, ha először csinálod. Van itt jó pár dolog, amit meg kell tanulnom, vagy csak változtatnom kell rajta a fejemben. Egyedül vagy segítséggel. Biztos vagyok benne, hogy egyedül is lehetséges, de a gyorsabb verzió a mentoring. Én pedig az autópályán szeretnék közlekedni.  

mentor mentorált mentee mentoring

Csak őszintén 

Még a legnagyobbaknak is nehéz ez a szerep. Főleg, ha már tényleg nagyok, de még az útjuk elején is. Lehet, hogy nagyobbnak próbálsz látszani. Sikeresebbnek akarsz tűnni, hogy érdemes legyél a mentorod bizalmára és idejére. Hidd el, ha foglalkozik Veled, akkor megengedheted az őszinteség luxusát. Ha én egy 100 egység árbevételű ügynökséget vezetek, akkor hiába próbálok neki 3000 egységről beszélni, nem fog működni. Ugyanis 100 egységből teljesen más rész jut fejlesztésre, mint 3000-ből. Jegyezd meg jól, hogy minden egyes torzítással egyet hátra lépsz. Az egészbe tehát csak akkor érdemes belevágni, ha teljesen őszinte tudsz lenni. Igen, néha fájdalmasan is. Ha teljes felelősséget tudsz vállalni mindazért, aki vagy és amit eddig felépítettél. Lesznek olyan pillanatok is, amik fájdalmasak vagy nehezek. A foghúzás sem kellemes, de ha utána az egész fejed gyullad be, az sokkal nagyobb ár. A folyamat végére pedig Neked is sokkal tisztább és élesebb képed lesz a vállalkozásodról, akkor már nem a köztes fájdalmakra gondolsz majd.  

Mit látsz kifelé? 

Sokak számára elképzelhetetlen, hogy mentorhoz vagy coach-hoz forduljanak. Mit taníthat nekem egy fiatalabb vállalkozó, aki még sehol sem volt, amikor én már? Milyen újdonságot mondhat nekem az öreg, aki már 20 éve nyugdíjban kéne legyen? Ilyen és hasonló kérdések százaival találkozhatsz. A gyökerük viszont a változatlanságba vetett hit, a rossz hír viszont, hogy ez csak visszafogja a vállalkozásodat. Ha sikeres akarsz lenni, akkor változnod kell, ahhoz, hogy változz pedig tanulnod. Ebben pedig a mentorod nagyon sokat segíthet, persze csak akkor, ha hagyod. Mit szólnak vajon ehhez a munkatársaid? Jogos kérdés. Vajon az az építőbb-e számukra, ha azt látják, hogy Te vállalkozóként is fejleszted magadat, vagy az, ha a régi dolgokat ismétled? Sarkallja-e őket önfejlesztésre egy olyan vezető, aki maga semmit nem tesz? Vagy gyorsan kiderül, hogy bort iszol, de vizet prédikálsz? Nem kaphatsz jobb céget, mint amilyen Te magad vagy, ez nagy igazság. Tehát, ha jobb vállalkozást akarsz vezetni, akkor a változást kedd magadon! 

Az ideális mentee 

A mentee (vagy mentorált) mindenképpen nyitott kell, hogy legyen. Egy barátom úgy fogalmazza ezt meg, hogy tanulói pozíciót foglal el. Ha megbízom Benned, mint mentoromban, akkor tudunk együtt menni és gondolkodni. Ehhez viszont százszázalékos, sziklaszilárd bizalom kell. Enélkül ugyanis megkérdőjelezel mindent, amit a mentorod szeretne tenni érted. Nem azt mondom, hogy vakon ugorj ki az ablakon, ha ezt kéri, de engedd be a gondolatait és ne zárj ki egyből semmit. El kell engedned a saját berögzött mintáidat és olyanná kell válnod, mint a víz. A mentorral új utakat találhattok meg, de csak akkor, ha flexibilis vagy. A víz mindig megtalálja a saját helyét, a jég viszont nagyon gyakran eltörik. Talán ez mutatja meg legjobban a különbséget, hogy milyen, ha mentorral vagy nélküle dolgozol.