AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
uncle ben's original márka arculatváltás rebranding

Uncle Ben’s – elsöpör a piac!

Rögtön az elején elrontottam, hiszen már nem is így hívják. Most ez már Ben’s Original. Sok márka megy végig rebrandingen. Nem a rizsről vagy a szószokról lesz most szó. Sokkal inkább arról, hogy a korszellem és a divat hogyan befolyásolhat még egy világméretű, jól bejáratott márkát is.

Az 1950-es években kezdődött a történet, amelynek a végén a világ első számú rizsmárkája az Uncle Ben’s. Olyan világban élünk, amikor a másik érzékenységére, illetve az egyenlőségre kiemelt figyelmet fordít a közvélemény. Természetesen rendben is van ez így, amíg élünk és élni hagyunk másokat. Majd 2021-22 fordulóján robbant a hír, hogy a márka átalakul, és megszületett a Ben’s Original. 

Másodlagos üzenet

Ben bácsival (az Uncle Ben’s korábbi arca) az volt a baj, hogy egyesekben rossz emlékeket kelthet. Gondolhatunk arra, hogy Ben bácsi afrikai származású és kizsákmányolták. Valószínűleg a világtörténelemben megannyian voltak kénytelen ilyen sorsot elszenvedni. A márka számos kutatást végzett. Ügyfeleket és munkatársakat is kérdeztek, hogy mi az első gondolatuk, és az eredmény nem volt túl hízelgő. Többségükben ellenérzést keltett a márkanév, tehát mennie kellett. 

uncle ben's original márka arculatváltás rebranding

Megszületik a Ben’s Original

Az új márkanévben ugyanakkor benne maradt a név. Ben’s Original, vagyis Ben eredetije. Hogy Benhez milyen képet társítunk, már csak rajtunk múlik. Lehet ő egy angol lord a XVI. századból, vagy akár a korábban már említett afrikai – talán – rabszolga is. Ami azonban fontos, hogy az egyértelműsítő arc eltűnt a csomagolásokról. Maradt tehát helyette a színvilág, illetve a félreértések elkerüléséért a Ben név. A bevétel pedig csordogál továbbra is ugyanahhoz a céghez. 

Mi van mögötte?

A gesztus őszinteségét nincs okunk megkérdőjelezni. Ugyanakkor kérdés, hogyha ennyire zavarta őket, akkor miért nem 10 vagy 20 évvel korábban váltottak nevet és logót? Valószínűleg a mostani korszellem, kevésbé szépen fogalmazva a divat váltotta ki ezt a lépést. Ennek mozgatórugója pedig a profitmaximalizálás. Ugyanis napjainkban PC-nek lenni trendi. Azok számára is, akik az elfogadást vagy egyenlőséget még hírből sem ismerik. Ahogyan az Uncle Ben’s vagyis a Ben’s Original példája mutatja, ez még jövedelmező is lehet.  

Folytassuk Veled!